A Bott Pincét a Gault&Millau Magyarország az év borászatának választotta pár hete. Kézműves és bioborászat Tokajban, mindössze 6,8 hektáron. Kis palackszámmal dolgoznak, szőlőik a Csontos, Teleki, Határi és Kulcsár dűlőkben vannak.
A Mitiszol? Fesztiválon kóstoltam ezt a bort, aminek a beharangozójáról már lehetett olvasni nálunk is. Nem volt kérdés, hogy megnézem-e a Bodó Judit és József által készített legújabb tételeket 2013-ból, mert – más borokat is kóstolva – egy nagyon ígéretes évjárat, amely nagyon szép borokat hozhat Tokajból az asztalunkra.
A Teleki dűlőből szüretelt Furmint-Hárslevelű házasítás félszáraz tétel. Illatában és ízében barack, ringló, alma, citrus, fehérvirág, kis mézesség, édesfűszerek, krétás-ásványosság. Egy kicsit több savat el tudnék képzelni benne (de én mikor nem?), az alkohol 13%. Friss és még fiatal, kellő komplexitással, behízelgő, kedves tétel. Kíváncsi vagyok, hogy az éréssel milyen aromák adódnak hozzá, én mindenképpen eltenném még. 4500 Ft, ami nem olcsó, de pár év múlva bőven meg fogja érni az árát, ha maradnak a savak. Így 3,5 csillag, jövőbeni 4-re való felterjesztéssel.