• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Desszert, bor

2016-09-27 ● Kodela Mia

A barackos-rozmaringos galette szerintem egy tökéletes, a mostani napsütéses őszhöz illő sütemény, amihez ? bár igaz hogy nem desszertbor ? remekül passzolt a TR Művek Nyári hársa.

Ez volt az első próbálkozásom ezzel a francia süteménnyel, de azóta túl vagyok még egy, ráadásul dupla körön. Szeretem azokat a recepteket, amik jól variálhatóak, itt pedig sokféle tölteléket ki lehet próbálni, miközben a tésztát összeállítani sem nehéz. Sütöttem már almás-rozmaringos verziót is, de a körte-citromfű is jó lehet, szilvás-diós, fügés, áfonyás vagy szedres?.lehet próbálkozni, kinek mi a kedvenc gyümölcse.

IMG_7855

A nem túl édes, zöldfűszeres sütemény mellé a TR Művek Nyári hárs borát nyitottam ki, amit még a mádi Furmint Ünnepről hoztam haza. Könnyed bor, fehér húsú gyümölcsökkel, fehér virággal és visszafogott fűszerességgel, kis mézes, édes tónussal. Üde, gyümölcsös és kedves, ami pont a mindennapok tokaji bora lehet, egyébként nem csak nyáron.

Barackos-rozmaringos galette

Tészta:
160 gr liszt
113 gr vaj
3-4 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál tejszín
1 citrom héja
egy kis só

Töltelék:
3 őszibarack, meghámozva, vékony szeletekre vágva
3-4 evőkanál kristálycukor
2-3 evőkanál keményítő
egy kis balzsamecet
rozmaring

A tésztához összekeverjük a hozzávalókat, minden mehet egybe, a lényeg, hogy gyorsan dolgozzunk, ne melegedjen fel nagyon a tészta. Pár perc alatt összeáll egyébként, akkor formázzunk belőle gömböt, tekerjük be folpackba és tegyük a hűtőbe fél-egy órára. (De akár egy napot is bent hagyhatjuk.)

Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket. Az őszibarackot meghámozzuk, félbe, majd vékony szeletekre vágjuk, összekeverjük a cukorral (gyümölcstől függ, hogy mennyire kell édesíteni), hozzáöntünk egy kis balzsamecetet (ha nincs, akkor tökéletes a citromlé is), összevágott rozmaringot és a keményítőt, ami megfogja a gyümölcs levét sülés közben.

A kör alakúra kinyújtott tésztára úgy tesszük rá a barackot, hogy a szélét kihagyjuk, azt pedig lazán ráhajtjuk, hogy oldalt zárt tészta ?fészket? kapjunk. Megkenjünk még egy tojássárgájával és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

Címkék: desszert, gasztro, recept, Tokaj, TR Művek

← Több kékfrankos ? még szekszárdibb lesz a bikavér Új arculatát keresi a Szekszárdi borvidék →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!