• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Domina-dugóhúzó

2007-02-02 ● borravalo.hu

Dugóhúzó, az ugye kell. Anélkül kérem a tudomány jelen állása szerint nem megy. Ugyan egyre nagyobb piacot szereznek maguknak a csavarzáras kupakok, főként a reduktív fehéreknél, a dugó kihajtásának valamiféle furmányos eszköze nélkül azonban napjaink borbuzija egyelőre nem tud meglenni. De mi van akkor, ha a készség súlyos, sötét asszociációkat gerjeszt?

Most felejtsük el a remegő kézzel, lakáskulccsal,vagy a klasszik fakanállal palackba nyomkodott dugókat, és az azt követő önfeledt szlapálást, azoknak az eseteknek a mi szempontunkból semmi sportértéke? Ott van tehát az üveg nyakában 4-7 centi parafa, amit valamivel el kell távolítani onnan.

A karácsony egyik tagadhatatlan jele, hogy a cégek közti kapcsolattartásért felelős menedzserek elkezdenek tücsköt-bogarat küldözgetni oda és vissza, hogy a következő évre is biztosítsák a kölcsönös jóindulatot. Ennek az őrületnek lehetnek jóféle manifesztációi (például egy igazolás arról, hogy az illető cég vett egy inkubátort a Heim Pál gyerekkórháznak? vagy ha már mindenképp adni akarnak valamit, hát egy üveg bor) de nagyobb arányt képviselnek a jópofának szánt, de tökéletesen alkalmatlan/használhatatlan/funkció nélküli cuccok. (Aztán ott van még a jó lenne ez, de a faszér? kell pont a sídzseki/teáskészlet/motorháztető/nindzsaruha közepére odaírni, hogy XXXX Bank.)

2007_02_domina

Na egy ilyen karácsonyi megőrülés után jutottunk egy adakozó kedvű kollegámnak köszönhetően a képeken szereplő készlethez. Egy nagy finnugor mobiltelefon-gyártól származik a doboz, mely a két, erősen félreérthető eszközt rejti. A faládikát nyírfagyökér mintázatát imitáló fóliával borították. Az eredeti fenyő ízlésesebb lett volna, de akinek ötéves korában kivették a szépérzékét, meglesz ezzel is. A kiszerelés némi kifinomultságra kellene, hogy utaljon, de sajnos ennek a kritériumnak csak lakótelepi szinten felel meg.

No és akkor nézzük a szettet. Kezdjük az egyszerűbbel, a gumidugóval. A krómos talp hihetetlen precizitással van összeillesztve a kis gumikúppal, amelynek vékonyodó végét meg is lehet csóválni, annyira puha. Bár a kialakítás, és a felhasznált anyagok megfelelnek az élelmiszeripari normáknak, nem nagyon tennénk borosüvegbe az ilyesmit, mert ki tudja, hogy hol volt azelőtt.

2007_02_domina1

És végül a semmihez sem hasonlítható dugóhúzó. Formavilágát tekintve valami kora hetvenes évekbeli sci-fi, Kirk Kapitány övére csatolva lehetett ilyet látni, meg a Bécsből hozott Burda enteriőr rovatában. De ez sajna csak az enyhébb asszociáció. A teljesen becsukott állapot kapcsán az ember fejében felrémlik egy cipzáros, fekete bőrmaszkot viselő afro férfi, meg egy igen szigorú hölgy, aki pacák pórázát fogja. Mindez egy rosszul bevilágított kis sufniban, pattogó német parancsszavak kíséretében? Szofisztikált kis kínzóeszköznek tűnik a dolog, szép fényes krómmal, brutális acélspirállal, mindenki örömére. Vagy valami ilyesmi, még bele gondolni is szörnyű, ne is folytassuk, nekem is úgy mesélték, hogy vannak ilyenek.

2007_02_domina2

Egyszer próbáltunk vele dugót húzni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Szegényke tökéletesen alkalmatlan a feladat ellátására: kényelmetlen, elvileg a szabadon mozgó szárak rángatásával kellene kiszerelni a dugót a palackból, ez azonban lehetetlen, mert elfelejtettek rá tervezni valami pöcköt, ami megtámaszkodik az üveg száján. A szárai belemarnak az ember ujjaiba, nem jó vele dugót húzni, na. Ha ilyesmivel szeretné meglepni kedves üzletfelét, kérjük, ne tegye, a keretet költse inkább borra, vagy vegyen inkubátort, adakozzon, vagy vezettesse be ügyfelének az internetet. Annak legalább van értelme?

Címkék: dugóhúzó

← BUÉK Zene-bora I: egy török frizzante, karneváli hangulattal →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!