• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Dugóhúzó teszt: S-klassze

2007-02-19 ● borravalo.hu

Adott az üveg, és benne a dugó. 4-7 centi parafa, fényezve, vagy zúzalékból összeragasztgatva, esetleg ugyanilyen hosszúságú habgumi darab. A bor élvezetéhez az embernek legelőször ezzel kell megküzdeni. És íme, a probléma mára megoldást lelt, úgy véljük a dugóhúzás problematikáját az emberiség mára megnyugtatóan kezeli. Vannak persze kényszerhelyzetek, amelyben feltűnhet egy-egy fakanál, vagy lakáskulcs, de az esetek többségében kéznél van az acélspirál, erő szorozva erőkarral? De hogyan lehet egy egyszerű gasztro-készségből a vágy titokzatos tárgya? Mit tud egy dugóhúzó 250 euróért?

Az egykaros, támasztékos dugóhúzóval az emberiség számos zsákutca után mára letudott egy komoly problémát. Bármikor használható, egyszerű készség, ami elfér a zsebben-zsákban-táskában, nem nehéz, és ami a legfontosabb, nem kell vele erőlködni. Igen arról a kis fémfüles jószágról van szó, amelyen sokan egyszerű sörnyitónak nézik a legfontosabb alkatrészt, jelesül a támasztékot. Használata egyszerű: furdancs tökig beteker, támaszték az üveg szájára fekszik, és a nyél felhúzásával már kint is van a parafa, ohne erőlködés, vagy borfröcsölés. Magyarországon pincér-dugóhúzóként is ismert a szerkezet, amit a szakzsargon nemes egyszerűséggel drekónak nevez, a keletnémet DREKO vállalattól importált első szállítmány fémnyélbe ütött márkaneve után ? de erről majd később, bővebben.

Bár egyesek talán azt mondhatják, hogy egy S-osztályú Merga is arra való, hogy az ember A pontból B pontba jusson vele, akár ha egy Suzukit használna, az ilyen hasonlítgatás érzéketlenséget tükröz és elkerüli a valódi szándékot. Egy S-klassze ugyanis nem arra való, hogy A pontból B pontba jussunk vele és kész, hanem arra, ahogy A pontból B pontba jutunk vele. Mobilität mit Stil. Miután tehát megoldódott egy nagy probléma, megszületett a megoldás, azt lehet tökéletesíteni, cifrázni.

Mint minden borral kapcsolatos dolog esetében, a Laguiole-nál is a történet a lényeg, hiszen alapvetően mégiscsak egy egyszerű szerszámról van szó, amivel dugókat rántanak ki palackokból, semmi több. Luxus dugóhúzónk története néhány kiváló kocsmai verekedéssel kezdődik. Van Dél-Franciaországban egy kis falu, a neve Laguiole. Kiejtése értelemszerűen: lajol (kérjük, ne keressen összefüggést a szóalak fonetikája és írásmódja között, nem ezért szeretjük a franciákat – és nézzék csak meg az angoloknak készült honlapot – na ugye). Szóval, ebben az alapvetően marhatenyésztéssel foglalkozó faluban, egy helyi ifjú, bizonyos Jean-Pierre Calmes a szülei fogadójában dolgozott segéderőként. Egy komolyabb csetepatéban az úri közönség a megszokott módon előkapta spanyol eredetű késeit, a Capujadou-t, amelyet amúgy zsebben hordtak, és a hétköznapi használat mellett kisebb-nagyobb vitás ügyeiket intézték vele. Az ügy lezárását követően az egyik ilyen kés ottmaradt egy asztalba bökve, miután az úri közönség a gendarmerie kíséretében távozott. Ezt csodálta meg Jean-Pierre Calmes, és úgy döntött, hogy a vendéglátózás helyett ennek a késnek a tökéletesítésére teszi fel az életét.

A klasszikus penge, árral

Először megalkotta a tökéletes bicskát, de a penge minősége mellett a hozzáadott értékre is odafigyelt, ezért a késeinek különleges fákból, meg szaruból faragott nyelet, mégiscsak kellemesebb beleket ontani, ha az ember kezébe egészen belesimul a bőrbarát anyag. A bicskára a helyi marhatenyésztők örömére előbb egy ár is került, amivel a felpuffadt marhákat gyógyították, jobb, ha nem tudjuk hogyan. Aztán a XIX. század közepén már ott a késen a dugóhúzó is. A pengét rögzítő rugót egy kis rovar díszíti, ez pedig egy nemzetet oszt ketté, hisz alapvetően kétféle francia van: az egyik szerint az illető rovar méh, a másik szerint viszont légy van a Laguiole bicskák rugóján. Az internet csodás dolog, számtalan módon szolgálja a fejlődést, lám a cég honlapja ebben az ügyben Salamon királyként szolgáltat igazságot, a legyeskedőknek rovására. (Lásd bal felső sarok.)

Damaszkuszi módszertan is helyet kap

A nyolcvanas évekre pedig már az egész falu céhes manufaktúrában készíti a világ legdrágább bicskáit, késeit, étkészleteit, szivarvágóit és dugóhúzóit. Mivel időközben gyérültek a kocsmai verekedések, de a piacot szerették volna megtartani, a Laguiole azon borisszákhoz fordult, akiknek nincsenek vérre menő vitás ügyeik, és a bicskanyitogatás helyett inkább a dugóhúzásra koncentrálnának. Guy Vialis tervezte meg a gyár dugóhúzóit. A nyél íve megegyezik a bicskáéval, ezért épp azt a magabiztosságot érezhetjük, amit Francois a régi szép időkben, mikor kést rántott Jean-Baptiste-re. Jó érzés, annyi szent. A cég remekül érzett rá a borsznobokban rejlő piacra, ezért ha valaki úgy érzi, hogy ébenfa, vizibivalyszarv, elefántcsont vagy akár mamutagyar (!) nyelű dugóhúzó nélkül nem tud bort nyitni, bizalommal forduljon hozzájuk. A nyélbe ? ahogy a késébe is ? kereszt alakban hat kis ezüstszeget kalapálnak: a helyi marhapásztorok állítólag ehhez imádkoztak, amikor kint voltak a jószággal a hegyekben. Szép hagyomány, amiről megint csak órákat lehet beszélgetni, anélkül, hogy észrevennénk: egy dugóhúzóról folyik a társalgás.

Hogy teljes legyen az elitizmus diadala, a Laguiole minden évben megkeres néhány díjnyertes sommeliert, és tervez a nevükkel egy szériát. Mint azt Richard Anselmo, a cég sajtósa elárulta, az idei nagy eresztés a japán Tasaki úr által aláírt és jóváhagyott limitált széria, mahagóni és szaru nyéllel, piros bőrtokban.

Tasaki úr sajátja

Emellett a kínálatban ott van a minősített borbuzik (és sci-fi rajongók) társaságát manapság leginkább izgalomban tartó fejlesztés, a Clef du Vin, azaz a borkulcs. A borgyűjtők legjobb barátja és titkos fegyvere lehet a jövőben az illető eszköz. A dolog lényege, hogy a dugóhúzónkból kihajthatunk egy pengét, amelybe beleültettek egy négy fém ötvözetéből álló kicsiny korongot. Az eszközt elszabadult katonai fejlesztők dolgozhatták ki egy titkos laboratóriumban, valahol a csehszlovák hegyek alatt. A lényeg, hogy ha egy pohár borba lógatjuk a készséget, akkor az (mármint a bor) a fémek hatására percek alatt öregszik éveket, így megállapíthatjuk, mennyi ideig érdemes még érlelni egy tételt. Mármint úgy tessék elképzelni, hogy minden másodperc egy évet jelent, amennyiben egy deci borba mártjuk a Clef-t ? a bor pedig reagál, és megmutatja, hogy salátába vagy kristálypohárba való-e annyi év után. Nem láttuk/kóstoltuk még működés közben, (ha valaki már találkozott vele, írja meg a tapasztalatait) de azon leszünk, hogy hamarosan tesztet írhassunk erről a csodafegyverről, amely köré külön Laguiole dugóhúzót építettek.

A kulcs…

És akkor jöjjön a csatapróba. Bár Magyarországon a készséget egyelőre senki sem forgalmazza, de azért hogy-hogy nem, került már a kezünkbe. A rugó tökéletes, a furdancs úgy pattan ki a nyélből, mint az ostorcsattanás, minden precízen, olajozottan működik, semmi lötyögés, semmi csiszkatolódás. A benne rejlő kiskés az ólomkapszulát is viszi rendesen, az acélhegy spiráljának külső oldalán pedig van egy kis perem, így lehetetlen ferdén tekerni, és nem töri a dugót. Működik na, nagyon frankón. És nem attól, hogy ilyen-olyan kolibripéniszcsont-nyele van, hanem azért, mert a tökéletességig ki van találva a formája, a működése. Ugyanakkor megnyugtató a tudat, hogy nélküle is lehet teljes, boldog, tartalmas életem. Talán?

Címkék: drekó, dugóhúzó, laguiole

Jó bornak is kell cégér →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!