• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Egy legenda íze

2009-05-10 ● Kántor Endre

Syrah vagy shiraz? Alapvető kérdés még a kezdő borbuzerantnak is, hát még a nem kezdőnek. Az i-re a pontot ugyan nem sikerült feltenni a WSET Nemzetközi Borakadémia kóstolón, de néhány tét azért sikerült áthúzni. A legendás szőlő borait kóstoltuk, szám szerint tizenegyet. Az eredmény változó volt, de legalább kiderült: gyakorlatilag mindegy honnan származik a syrah, mert sok helyen megtalálta magát a világban, így Villányban is, ahogy azt már korábban is írtuk.

A syrah talán az egyik legmesésebb szőlőfajta, legenda szinten mindenképp. Az i-re a pontot ? és most jól lelőjük a poént előre ? Carole Meredith és Camp Davis béli (UCLA) oenológiai tanszéki kutatócsoportja tette fel, amikor 1998-ban DNS vizsgálatokkal bebizonyították, hogy a syrah bizony a Rhone-völgyből származik, bárki bármit mondott eddig, méghozzá a Dureza és a Mondeuse Blanche kereszteződéseként alakult ki.

Pedig mennyi mindenki hordott ? és, tesszük hozzá, hord ma is ? össze mindenfélét arról, hogy mi a syrah, meg, hogy honnan jön. Hogy csak a legelterjedtebbeket említsük: 1) valóban az iráni Shiraz városából származik, és Kr.e. 600-ban hozták Marseille-be (akkor Massalia) a phókiszi görög telepesek. 2) Iránból származik, de a Rhone-völgybe egy keresztes lovag, Gaspard de Stérimberg hozta be, aki egyébként az Hérmitage-i kápolnát is építette. 3) Probus római császár (akinek egyébiránt Pannóniában is elvitathatatlan érdemei vannak a borászat-szőlészet terén) hozta Franciahonba Kr.u. 280 körül, méghozzá a szicíliai Siracusából. És még lehetne sorolni. Az iráni változat hívei állandóan a híres shirazi borral jönnek, azt azonban elfelejtik, hogy ez a bor fehér volt, míg, ugye, a syrah, vörös, mit vörös, általában fekete, mint az ég. Azt már firtatni sem érdemes ilyen ördöngös körökben, hogy ugyan mi a frászt keresett volna a derék Gáspár lovag a messzi Perzsiában, mikor a keresztes háború a közel-keleten dúlt. Lényeg: Carole és csapata tudományos módszerekkel egykor és mindenkorra tisztázta a kérdést, és ezt még Grissom helyszínelőnek is el kell ismernie.

A syrah-shiraz név pedig kvázi útmutatóként szolgálhat, a fajtát ausztrál bemutatkozása után (1831, a skót James Busby, az ausztrál borászat atyja által) széles ezektől az ugráló patkányoktól hemzsegő prérin Hermitage-nak hívták, aztán, mivel ez ugye egy védett francia apellation, kénytelenek voltak shirazra módosítani, kicsit megkülönböztetvén magukat a Rhone-völgytől. Szóval, általában az újvilágban shiraznak híják, az óvilágban meg syrah-nak, de ez igen változékony, gondoljunk csak a kaliforniai újhullámra, a Rhone Rangerekre.

A syrah-ra sokan mondják, hogy könnyen felismerhető fajtajegyei vannak: sötét szín, masszív tannin és sav, nagy test, erőteljes illat és zamat, amely kékszirmú virágoktól, piros és feketebogyós gyümölcsöktől, valamint csokitól, kávétól és feketeborstól tobzódik. Ezek a primőr aromák szépen háttérbe szorulnak palackos érlelés során, és átadják helyüket a szekunder földes, nedves avaros és bőrös jegyeknek. Ez nagyrészt így van, persze, ha nem vesszük figyelembe a terroir jegyeket, melyek ezt szépen felülírhatják.

A világon mindenhol készítik, több-kevesebb sikerrel. Viszont izgalmas, hogy az őshazának (Rhone-völgy) nagy kihívói vannak mind Ausztráliában, mind az USA-ban, Argentínában, Dél-Afrikában, és bizony, bizony itthon is. Hát ezt sikerült szépen letesztelni a csillaghegyi úton, ahol tizenegy tétel került az asztalra ? jó hír, hogy mindegyik kapható itthon.

Bodegas Callia Callia Magna Shiraz 2006

Fekete mag, bíborba hajló él, illatra rögvest kiderül, hogy kissé gyerek még. Gyümölcs és fűszer jön, a fekete bogyós borsos vonalon, de erőteljes az égett gumis pörkölési aroma, aminek mennie kell majd egy kicsit. Viszont pohárban tartva szépen előjön egy kis igazi másodlagos jegy, ami teljesen black cavendish dohány. Sav magas, test nagy, tannin közepes plusz. Ízben is erős a borsosság, szilva a háttérben és némi ánizs. Fiatal még, de nagy potenciállal. 85 pont, 3170 Ft.

Bock Syrah 2006

Fekete mag élénk rubin éllel. A gyümölcsös jegyek dominálnak, érett feketebogyós jegyek, áfonya és társai. Illat és íz aromák nagyon intenzívek. A pörkölés diszkrét lett, ami jót tesz neki, magas sav, közepesen magas tannin, közepes plusz test. Inkább behízelgő, mint ajtóstól a házba rontó típus, 85 pont, 7950 Ft.

Peter Lehmann  Barossa Shiraz 2005

Gránátba hajló rubin él, fekete maggal. Intenzív illat, melyben sok minden koncentrálódik: toffee, ánizs, eukaliptusz, menta, feketebogyós gyümölcsök és valami mineralitás. A sav közepes plusz, a tannin közepes, a test is, rendkívül elegáns, és nagyon harmonikus. Ízében is jön a sósság, ásványosság, és a gyümölcsök mellett a bors. 87 pont, 4760 Ft.

Jean Luc Colombo VdP de L?Ardéche ? Les Collines de Laure 2006

Fekete mag, rubin éllel. Elsőre kávé, toffee, és istállós animalitás érződik. A sav és tannin közepes, a test könnyű. Sajnos, mintha ízében eltűnne minden, amit illatban érezni lehetett, friss fanyar pirosbogyós gyümölcs marad csak, és elképesztően rövid lecsengés egy ilyen borhoz. 80pont, 3370 Ft.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a syrah, amit az átlagos fogyasztó vár, francia terminológiával Grosse Syrah, amely tannin és polifenol tartalma messze túlszárnyalja azét, amit sokan syrah-ként tálalnak, mégpedig a Petit Sirah-t. Ez utóbbi Durifként is ismert, sokkal lágyabb, és nem is 100 százalékos, hisz a Syrah és a Peloursen keresztezéséből jött létre valamikor az 1880-as évek végén.

Weninger Syrah 2005

Gránátba hajló fekete mag, illatban animalitás (sonkás sós illat), érett feketebogyós gyümölcsök és vanília. Masszív sav és tannin szerkezet, közepes plusz testtel. Ízben a fő vonal a gyümölcs, rengeteg érett piros és feketebogyós, és a sós ásványosság. Háttérben a diszkrét pörkölési aromák, hosszú egyenletes lecsengéssel. 87 pont, 5970 Ft.

Simonsig Merindol Shiraz 2004

Fekete mag, élénk gránát éllel. Elképesztő intenzív illat, rengeteg ánizzsal, és nem rátelepedő fahordós jegyekkel. Óriási feltapadása van, árasztja az érett feketebogyós gyümölcsöket és a borsot. Sav és tannin masszív, brutál test, óriási extrakttal. Ízében is rengeteg gyümölcs, ásvány, némi ánizs, szép lecsengés. Aki egy tankönyv szerinti syrah-ra vágyik, ilyet vegyen. Egyetlen hátulütője a viszonylag intenzíven használt fahordó lehet, de ilyen tulajdonságok mellett nem csoda, hogy a borász így döntött. 87 pont, 9220 Ft.

Alain Vogé Cornas – Les Chailles 2006

Sötét rubin mag, bíborba hajló éllel és vízszínű széli elszíneződéssel. Közepesen intenzív kékvirágos pirosbogyós gyümölcsös illat, harsány meggyes jegyekkel. Könnyű test, közepesnél kevesebb tannin és sav. Lecsengés rövid, többek szerint ez egy ?csajozós syrah?. Mindenesetre nem feltétlenül a koncentrációra hajtottak. 82 pont, 8720 Ft.

Domaine des Hants Chassis Croses Hermitage ? Esquisse 2007

Az Rhone-völgy északi részén lévő Hermitage apellation engedélyezi a fehér Rousanne és/vagy Marsanne fajták beházasítását, így ezek a borok sokszor nem hozzák a 100 százalék tiszta syrah erőteljes jegyeit. Ebben az esetben is ilyesmi lehet, a szín közepesen intenzív rubin, illatban intenzív parfümösség, kékvirágos jegyek. Ehhez jön még a kapor, a tutti-frutti, és némi gyógynövény az ízben, könnyű test, közepesen erős sav és egészen gyenge tannin. Azoknak, akik teljesen mást keresnek, mint a dél-afrikai induló. 85 pont, 3940 Ft.

Rosemount Show Reserve Shiraz McLaren Vale 2003

Fekete mag, gránát él, intenzív lekváros, feketebogyós gyümölcsös illat, borssal, mentával és eukaliptusszal. Sav masszív, tannin közepes plusz, test nagy, és intenzív ízek az illatokhoz hasonlóan. Nagy extrakt van itt is, menta, eukaliptusz és bors az ízben, plusz a pörkölési aromák, melyek leheletnyivel kevesebben is lehetnének. 86 pont, 10 000 Ft körül.

Louis Cheze – VdP Collines Rhodaniennes ? Sixtus 2005

Közepesen mély rubin szín, világos rubin éllel. Már az illata is eleganciáról árulkodik, kékvirágos, áfonyás jegyek keverednek égett illatokkal. Közepes test, közepes sav és ennél enyhébb tannin, ízében a gyümölcsös vonal erősebb, de némi animalitás is bejön. A lecsengése egyenletesen hosszú, 85 pont, 5630 Ft.

Domaine Courbis St Joseph Les Royes 2006

Fekete mag, bíbor felé hajló éllel. Közepesen intenzív, virágos és gyümölcsös illat, nagyon harmonikusan összetett bor. A test, sav, és tannin mind közepes, úgy össze van csiszolva, olyan bársonyos, hogy az tankönyvbe illő. Feketebors és gyümölcslekvár az ízben, nagyon szép lecsengéssel. 88 pont, 8240 Ft.

Címkék: Alain Vogé Cornas, Bock, bodegas callia, domaine courbis, domaine des hants chassis, jean luc colombo, loius cheze, peter lehmann, rosemount, Shiraz, Simonsig, syrah, Weninger, WSET

← Valenciai kis boros izék Kalandok a festett madarak folyóján →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!