• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Egy Pannonhalmi sor

2015-11-30 ● Kodela Mia

Valamiért úgy alakult, hogy régen kóstoltam a Pannonhalmi Apátsági Pincészettől, ezért itt volt az ideje, hogy bepótoljam az elmaradást.

foto 1

A Bortársaság által indított Borsuli szervezett egy kóstolót, ahol a pincészet borásza, Liptai Zsolt személyesen mesélt a munkájáról, az eddigi eredményekről és a terveikről. A tizenhárom éves pincészet igyekszik kiaknázni a terület adottságait és olyan szőlőfajtákkal dolgozni, amik a leginkább megfelelnek a talaj és az éghajlat adottságainak. Rajnai rizling, sauvignon blanc, tramini, pinot blanc, olaszrizling, chardonnay, királyleányka, viognier, pinot noir, merlot és cabernet franc fajtákkal. Korrekt, szépen elkészített borok, – régen is azok voltak ? talán nem a legegyedibbek vagy a legizgalmasabbak, de sokszor megnyugtató az a tudat, hogy bátran leemelhetsz valamit a polcról, nem érhet nagy csalódás. A szépen felépített szortiment a friss, újborokat jelenti és a néhány éves érettebb vörösöket, az tény, hogy az 52 hektárról szüretelt évi 300.000 ezres palackszám mellett sem a hosszan érlelt tételekkel foglalkoznak. Ha arra gondolok, hogy most kóstoltam a Takler 2007-es Regnumot, amellett a 2011-es Infusio gyereknek tűnik, pedig az sem az aktuális piaci tétel már. A megoldás az lehet erre, hogy igyuk meg most az alaptételeket, a többiből meg tegyünk el egy-két palackot pár évre. A most kóstolt sor alapján megéri a várakozás.

St. Martinus 2015

Tramini és királyleányka házasítása. Friss bor, sok citrussal, egressel, ásványossággal. Lendületes, élénk bor, vegetális jegyekkel. Van benne némi nyers zöldes aroma és kis cseresség, a 13% alkohol pont egy féllel több, mint ami ideális lenne. Újbor, igyuk meg most.

Hemina 2014

Hordós erjesztéssel és érleléssel készült battonage chardonnay és tartályos sauvignon blanc házasítása. Hangsúlyos hordós jegyekkel nyit, vajas, pörkölt, füstös aromák illatban. Ízben is a hordós jegyek dominálnak, a fehérhúsú gyümölcsök háttérben, némi citrussal, kis só, fehérbors. A 2014-es savakat lágyítja a hordó.A klasszikus, kicsit elfelejtett battonage chardonnay a pohárban, annak minden jellegzetességével. Aki azt szereti, az ezt is fogja.

foto 35

Prior 2013

Rajnai rizling. Egészfürtös préselés után tartályban erjedt és finomseprőn, kevergetés nélkül ott ért hét hónapig. Fehérhúsú gyümölcsök, citrus, ásvány, körte, barack, kis só, menta, gyógynövények, enyhén, de a petrol is ott van már. Lendületes bor, jó sav, jó egyensúly jellemzi. Komplex, kerek a 6 g/l maradékcukorral, 13% alkohollal. Ihatjuk most is, de el is lehet tenni. Szép.

Prior 2012 Magnum

Illatban érettebb, petrol, barack, sós-ásványosság, érett citrus, gyógynövény, almahéj, némi fűszeresség. Mélyebbek az aromák, kevesebb, de nem kevés a sav, jó egyensúlyú bor. Tartalmas, komplex bor, ami még érhet is, de most is nagyon rendben van, visszafogottabban, de hozza a tipikus rajnais jegyeket, amik itthon elég ritkák.

Prior 2011

Petrol, sós-ásványosság, fehérhúsú gyümölcsök, alma, citrus. Illatban intenzívebb, mint ízben, a korty maga ahhoz képest vékonynak tűnik. Megvannak a tipikus jegyek, az érett aromák, jó az egyensúlya, de a test nem tart lépést a borral. Ettől függetlenül nem mondhatok róla rosszat, lendületes savú, komplex tétel.

foto 3

Hemina Vörös 2014

75% merlot és 25% cabernet franc, amiből ebben az évben nem Infusio készült, hanem ez a házasítás. Használt hordóban érlelve 8 hónapig. Fűszeres, gyümölcsös illat, ízben szeder, áfonya, cseresznye, meggy, édesfűszerek, medvecukor, vanília, némi füst, később málnaszörp és gyalult fa. Nem hordozza magán az évjáratot a még nyers tannin kivételével, meglehetősen sűrű, kissé édes karakterű bor. Kerek és rétegzett, ámbár még fiatal tétel, jó savszerkezettel és melegítő (14,5%) alkohollal.

Infusio 2013

Merlot és cabernet franc cuvée, újhordóban érlelve. Likőrös, fűszeres, konyakmeggyes illat. Ízben szeder és ribizlidzsem, füst, vanília, édesfűszerek, kávé, medvecukor. Mély, lágy bor, közepes savval, melegítő alkohollal (15%), kerek tanninnal. A lecsengést egy kicsit az alkohol viszi tovább, és illatban intenzívebb mint ízben, de szép komplexitást mutat és van benne potenciál.

Infusio 2011

70% merlot és 30% cabernet franc házasítása, október végi szürettel, fakádas erjesztéssel, egy évig ért kishordóban. Meglepő mennyire a feketeribizli dominál, mellette füst, vanília, só, ásvány, ribizlilevél. Gazdag, mind az aromákat, mind a szerkezetet illetően, jó sav, a 14% alkohol nem lóg ki, tapadós tannin. Érett, szép lecsengéssel.

Címkék: borkóstoló, Borsuli, Bortársaság, hemina, Infusio, pannonhalmi apátsági pincészet, Prior, St. Martinus

← Beaujolais …2014 Készüljünk aszúval az ünnepekre →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!