• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Eleink dúvad boros játékai

2013-05-03 ● Kántor Endre

Az emberiség mindig szadista-mazochista örömét lelte felebarátai vagy saját maga alkohollal folytatott, kimenetelét tekintve banálisan egyértelmű viadalában. Mindenki játszott ivós játékot valamikor útközben a sihederség és a meglett felnőttkor között. Aki nem, az hazudik. Az iszogatós játékok nem az egyetemi kollégiumok fülledt kocsmáinak szüleményei, bár ezek kétségtelenül hozzájárulnak eme kulturális örökségünk megőrzőséhez. Történetük azonban sokkal messzebbre nyúlik vissza.

Az iszogatós játékok valószínűleg onnan datálhatók, hogy az emberiség felfedezte magának az alkoholt (és ezzel, mint tudjuk a civilizációt), vagy nem sokkal későbbről – mondjuk úgy két-három órával. Tény és való, hogy a kollégiumok és egyetemi kocsmák közegében találtak kiváló táptalajt maguknak, és burjánzottak a csavaros és kimeríthetetlen diákfantázia határtalanságában. A lényeg azonban mindig egy és ugyanaz maradt: a végére jól berúgni. Hogy közte mi történik, azt lehet lényegesnek, de lehet akár lényegtelennek is vélni ? attól függ, honnan nézzük.

A Wine Spectator nemrég közölt egy pazar kis történeti összeállítást eleink boros játékairól, melyből sok mindent megtudhatunk magunkról, ember és alkohol találkozásáról. Az egyik, régmúltból ránk maradt olasz játék így ment: a résztvevők annyit ittak, amennyi csak beléjük fért, és meghatározott időközönként szünetet tartottak, hogy kellően sértegetni tudják egymást. Hogy ne legyen minden tét nélkül a dolog, mindenkinél volt egy tőr. Aki túlélte, jót mulatott.

A passatella nevű játék sokkal korábbra, antik időkbe nyúlik vissza, egyik legszínesebb leírását azonban Edmond About 1861-ben megjelent Rome of Today című könyvében találjuk. Tiltott játék, írja About, de Rómában semmi sem engedélyezett, mégis mindent csinálnak. Az író egy tipikus tavernában nézi végig a játék pár fordulóját beszámolója szerint. A játék menete: mindenki bedob pénzt, amelyből bort vesznek, majd kártya, dobókocka, golyók (bocce) vagy egy morro nevű, kő-papír-ollóhoz hasonló játék segítségével eldöntik, ki lesz a főnök (padrone) és a helyettes (sotto-padrone). A padrone a bormester, megfog egy butellát, ad egyet a helyettesnek is, majd egy kis gúnydal kíséretében eldönti, a játékosok közül ki mennyit ihat. Aki nem ihat, annak megalázó feladatokkal kell azt kiérdemelnie, de minden a padronén és helyettesén múlik.

About beszámolójában az egyik játékost állandóan kihagyják, rá a padrone mindig csak annyit mond: Ő nem iszik! Ezt nyilván mindenki más az asztaltársaságból rendkívül viccesnek találja, a kiszemelt áldozat pedig füstölöghet. Nyilván, hisz fizetett ő is, a torka száraz, a többiek pedig rajta nevetnek ? így About. Második, harmadik kör következik, a társaság továbbra is az elsőben kiszemelt urat hecceli. Ez felkiált a padronéra: „Hogy végezzen veled hideg baleset!” Úgy érti, acél vessen véget földi pályafutásának. Erre a padrone replikázik: „Veled azonban száraz baleset végez majd!” És mindenki újfent röhög. About elhagyja a tavernát, később este az opera szünetében azonban egy társalgásban kiderül: a dolognak késelés lett a vége, a szárazon maradt vendég ledöfte a padronét. Nem nagy ügy, nyugtatják About-t a társaságbéliek, ilyesmi előfordulhat bárkivel.

Egy másik beszámoló (Val Prinsep: An Artists Life in Italy in1860) szerint egy férfi nap, mint nap józanul tér haza a kocsmabéli passatella játékból, míg végre felfogja: senki sem kedveli. Így aztán, öngyilkos lesz. A játékot egyébként megörökítették A törvény című 1959-es filmben, de fontos szerepet kap a Történet a szerelemről és késről (Er pi?: storia d’amore e di coltello – 1971) című Adriano Celentano és Claudia Mori filmben is. Az egész film itt tekinthető meg olaszul, a kocsmajátékos jelenet pedig alant:

Hiába, tudtak ezek a rómaiak, meg leszármazottaik is, na. A Távol-keleten sem múlt iszogatás játékok nélkül, egész sor kínai felnőtt mulatságot lelni fel a beszámolókból. Az egyikben mindenki szabadon mozog addig, míg a játékvezető el nem kiálltja magát: szobor! Ekkor mindenki megdermed, aki elhibázza és idő letelte előtt megmozdul, vagy elneveti magát, az iszik. Gondolom mindenkinek nyilvánvaló, hogy az első megmozdulás után az út meredeken lefelé visz?

Egy római korban is fellelhető játék egyik variánsa Kínában is megtalálható. Az ókori Rómában a micare digitis vagyis az ujjak villantása hasonló volt, mint ma a kő-papír-olló vagy az olasz morro, és a korabéli beszámolók szerint a légionisták kedvence a portyázás alatti esti tábortüzek mellett. Ennek és a magyarul snóbli néven elterjedt játéknak elegye volt a kínai játék, melyben mindkét játékos egyszerre felmutatja ujjait és közben bekiabál egy számot, mely szerinte az összes felmutatott ujj összege. A vesztes iszik egy (vagy akár három) pohár bort. Egy 19. századi beszámoló szerint a játék gyors, hangos és hatékony.

A különféle fizikai és szellemi kihívást jelentő vagy szerencsét próbára tevő boros játékok is elterjedtek voltak Kínában, ezek közül a Tou Hu-ban egy régi főzőedényt kellett eltalálni nyílvesszőkkel.

Visszakanyarodva az európai kultúr(?)történethez: már a görögöktől sem volt ismeretlen az ilyesmi, hogy is lehetett volna. A kottabos is a célzásról szólt, több verzióját jegyezték fel történetírók. A lényeg általában az volt, hogy egy kehelyből vagy csészéből addig kellett inni, míg csak az alján maradt, ezzel a maradékkal pedig célba kellett találni, általában egy edénybe, de akadt olyan verzió is, amikor az edényben lévő vízben úszkáló csészékbe kellett betalálni. Aki először elsüllyesztett egy csészét, az nyert.

Ezek után azonban senki sem tekinthet úgy a borra, mint a kultúra csimborasszójára, végtelenül kifinomult, értelmiségi kultúrtartozékra. Az idők során ugyan megmaradt a játékok nemes célja, és a szadista vonulat, szerencsére a gyilkolászás azonban lemorzsolódott. Aztán a bor helyébe lépett az olcsóbb és kevesebb alkohollal bíró sör, mely hosszabb játékidőt eredményezett. Tény, hogy az alkoholizálás és a játék (Homo ludens) is belénk van kódolva genetikailag, a kettő összekapcsolásához pedig isteni szikrára sincs szükség.

A címben szereplő állítás igencsak megkérdőjelezhető…

Biztosan mindeninek megvannak a kedvencei, melyekre párás szemekkel nosztalgiázva gondol vissza. Hadd tegyem közzé az enyémet. Igaz, hogy csak egyszer játszottam, és a neve is a feledés homályába merült, máig emlékszem viszont (bár nem túl tisztán) arra az estére. A játék menete: a résztvevők elképesztő mennyiségű szeszt sorakoztatnak fel maguk előtt, majd ezt megisszák. Aztán valaki kimegy a szobából, a többiek pedig megpróbálják kitalálni, ki az. Mindenki nyertes, ill. senki sem az, (ez megint) nézőpont kérdése. A vesztes azonban biztosan az, akinek takarítania kell utána.

Címkék: ivós játék, játék, kottabos, passatella, történelem, tou hu

← Tokaji borok és bányák? A top 10 borlopás →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!