• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Élménypince lesz a szekszárdi Garay-pincéből

2013-03-13 ● Kántor Endre

Élménypincét alakítanak ki Szekszárd legrégebbi borospincéjéből. A borkészítést, szekszárdi borvidéket, borfogyasztás kultúráját és trendjeit bemutató interaktív kiállítás jövő év júliusára készül el a tervek szerint.

Az országban egyedülálló turisztikai attrakciónak szánják a Garay-élménypincét. A megvalósításához 198 millió forint támogatást nyert el a szekszárdi önkormányzati tulajdonú Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A közönség előtt 2012 tavaszán nyitották meg a város történelmi főterén, a Béla téren található pincét, ahol jelenleg vinotéka és 40 férőhelyes vendéglátóhely működik.

A tervek szerint a pincerendszer átalakításával 680 négyzetméteres térben építik ki az interaktív kiállítást, amelynek látogatóit a bejáratnál híres szekszárdi borászok üzenetével és borral köszöntik majd.

A tervek szerint a vendégek egy számítógépes program segítségével azt is megtudhatják, milyen bort fogyasztanak, igény szerint a közönség bordalokat vagy borszakértők előadásait is meghallgathatja – írta az MTI.

A török hódoltság korában épült egykori bencés apátsági pincét a szekszárdi borászat szentélyének tartják. A Garay János költőről az 1990-es években elnevezett pince arról is nevezetes, hogy 1856-ban itt alakult az első hazai borkereskedő részvénytársaság.

Címkék: borkultúra, élménypince, Garay-pince, Szekszárd

← A hosszú élet titkát keresik a vörösborban Képviseletet nyitott Tokióban a Tokaj Kereskedőház →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!