• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

És megint dühbe jövünk – Charlie Firpo APA

2016-02-16 ● borravalo.hu

Charlie Firpo új fenegyerek a porondon, hamisítatlan APA. Hosszú korty, rendkívül üdítő hatás, nem habzik túlságosan, tökéletesen megkomponált mennyiségben, nem végzetesen erőteljes alkohollal.

Épp a minap történt. Kispéntek lévén, ültem a lokális vendéglátóipari egységben, amikor a következő jelenet játszódott le az orrom előtt: két csinos fiatal hölgy meggyes sört rendelt, mire a csapos közölte, hogy kifogyott. Az egyik kisasszony emelt hangon kérdezte: „De legalább szilvás van?!” Természetesen, amikor megérkezett a pultól a válasz hangosan, hogy: „Az nem is volt…”, azonnal kitört a röhögés.

charliefirpo

Charlie Firpo a Hedon sörfőzde új fenegyereke, egy igazi hamisítatlan American Pale Ale. Maga a pale ale (vagy bitter) kategória a gyarmati időkig nyúlik vissza, amikor a hosszú hajóutakra erősen komlózott, jól eltartható sört készítettek. Emiatt a komlóhasználat miatt picit kesernyés a stílus, citrusos jegyekkel tarkítva, rendkívüli üdítő hatással. Az american rész úgy jön a képbe, hogy amerikai származású komlót használnak a készítéskor.

Kitöltés után megállt a vastag hab, pár perc alatt visszaesett a képen látható szintre, itt azonban legalább fél órát időzött. Színe rozsdavörös, illata picit édeskésbe hajlik, némi élesztős érzettel. A korty határozott, erősen komlós és egy picit fanyarkás, lassan bontakozik ki egy kis sós-karamellás jelleg, mellette gabonák citrussal.

A korty hosszú, a komló nagyon sokat időz a szájban, rendkívül üdítő hatással. Nem habzik túlságosan, ettől is picit tömörebbnek hat a korty. Maga a palack 0,66 literes, ami egy tökéletesen megkomponált jóleső mennyiség, és az 5,1%-os alkohol sem végzetesen erőteljes. Igazi finomság, nem csak péntekre.

Címkék: ale, american, american pale, american pale ale, apa, beer, charlie, craftbeer, firpo, hedon, pale, pivo, sör

← MONYO Culáger ? a klasszikus pilseni Zacapa – Rum a felhők közül →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!