• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Észak és Dél fehér 2009

2010-09-06 ● Kántor Endre

Volt egyszer egy kóstoló Budán, ami a balatoni terroirról szólt, és két kiváló úriember díszvendégeskedett ott.

Tamás Érvin és Légli Géza saját boraikon túl kóstoltak és kóstoltattak balatoni borokat, és diskuráltak arról, milyen is a balatoni terroir. Aztán csináltak egy közös bort. Ezen kóstolón kezdődött el az az ötletelés, mely mára poharainkban manifesztálódott. Nevezetesen, hogy kéne egy olyan bort csinálni, amely házasítás egyik része az északi, másik része a déli oldalról jön, a két úriember pincéjéből. Mivel nehéz a bort területhez kötni, lévén két külön borvidék, ezért aztán a ma létező minőségi kategóriákon kívüli dolog lesz ez majd, de hát láttunk már ilyet, so what? Lényeg, hogy két kézműves pincészet jól átgondolt cucca lesz ez majd, amit előszeretettel fogyaszthatnak teszem azt, pl. a Kékszalag versenyzői a tóközepi senkiföldjén.

Akkor, ezen a kóstolón egy nevét elhallgatni kívánó egyén azt kérdezte a két borásztól, hogy tudják-e minek fogják hívni a bort? Ők erre azt válaszolták, hogy ezen még nem gondolkodtak. Mire ez a megátalkodott egyén felvetette, hogy mi lenne, ha Észak és Dél lenne a neve, ugyan kicsit amerikai polgárháborúsnak tűnő név, de csak első blikkre. Hát úgy tűnik, a bogár sikeresen beleült a fülekbe, és a közös munka gyümölcse valóban e névre kereszteltetett, a névtelenséget kérő egyén későbbi nagy örömére. Az Észak és Dél két bort fed eddig: a vörös házasítás syrhaból és Cabernet francból készül, mindent el lehet olvasni pl. Tamás Ervin balatoni nádast megidéző hanghatásokkal operáló honlapján.

A névtelenség homályába burkolózó egyént azonban, most így kora ősszel a fehér házasítás kapta meg, ill. ő kapta meg ezt a bort, mikor a fenti sztorit mesélte egy barátjának, aki éppen beszerzett pár palackkal. Így aztán ez a névtelen (és megátalkodott) egyén nagy izgalommal bontotta ki a palackot, hogy ugyan mit alkotott a csopaki Tamás Ervin és a szőlőskislaki Légli Géza együtt?

A fehér Észak és Dél 2009 Olaszrizling és Rajnai rizling házasítás, mely, a borászok szerint hídként köti össze a Balaton két partját, illetve elkápráztató házasítás. A névtelen egyénnek az első kijelentésen még gondolkodnia kell, a második azonban való igaznak bizonyult. Gyorsan az adatokat: 1264 palackkal készült, akáchordóban érett (!), 14%-os alkohollal, 6,4 g/l-es savval, és némi, 1,6 g maradék cukorral bír. Mély citrom színe van, illatában intenzív érett gyümölcsösség és gyógynövényes jegyek, rögtön érezni, hogy nagyobb extrakttal bír, és nagyon érett alapanyagból készült.

Ízre is ez az első benyomás, sűrű cucc, és a mineralitás első jegyei törnek elő. Aztán a gyümölcsök, citrusok, és érett szőlős jegyek, mögöttük pedig édesfűszerek sorakoznak. Szájban az ásványok vezetik ezt végig, sósságot lehet érezni a lecsengésben, mandulás körítéssel. Hosszabb lecsengés, az alkohol, a sav és a cukker és testhez álló.

2500 forintba kerül, amiért nálunk ilyen leírás mellett legalább 4 és fél csillag jár. Állítólag kizárólag a két pincénél kapható, bár ez nem teljesen igaz, tessék csak keresni, és találni. Ha máskor nem, hát fönt a várban, szerdától, mindkét úrnál lesz ilyen, sőt még a vörös változat is.

A titokzatos, névtelenség sűrű ködébe burkolózó egyén örül.

Címkék: 2009, 4.5 csillag, Balaton, csopak, észak és dél, Légli, Légli Géza, olaszrizling, Rajnai Rizling, szőlőskislak, tamás, tamás ervin

← Dűne Imrehegyi Nektár 2009 Fesztivál-expressz fehérben →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!