• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Észak és Dél fehér 2009

2010-09-06 ● Kántor Endre

Volt egyszer egy kóstoló Budán, ami a balatoni terroirról szólt, és két kiváló úriember díszvendégeskedett ott.

Tamás Érvin és Légli Géza saját boraikon túl kóstoltak és kóstoltattak balatoni borokat, és diskuráltak arról, milyen is a balatoni terroir. Aztán csináltak egy közös bort. Ezen kóstolón kezdődött el az az ötletelés, mely mára poharainkban manifesztálódott. Nevezetesen, hogy kéne egy olyan bort csinálni, amely házasítás egyik része az északi, másik része a déli oldalról jön, a két úriember pincéjéből. Mivel nehéz a bort területhez kötni, lévén két külön borvidék, ezért aztán a ma létező minőségi kategóriákon kívüli dolog lesz ez majd, de hát láttunk már ilyet, so what? Lényeg, hogy két kézműves pincészet jól átgondolt cucca lesz ez majd, amit előszeretettel fogyaszthatnak teszem azt, pl. a Kékszalag versenyzői a tóközepi senkiföldjén.

Akkor, ezen a kóstolón egy nevét elhallgatni kívánó egyén azt kérdezte a két borásztól, hogy tudják-e minek fogják hívni a bort? Ők erre azt válaszolták, hogy ezen még nem gondolkodtak. Mire ez a megátalkodott egyén felvetette, hogy mi lenne, ha Észak és Dél lenne a neve, ugyan kicsit amerikai polgárháborúsnak tűnő név, de csak első blikkre. Hát úgy tűnik, a bogár sikeresen beleült a fülekbe, és a közös munka gyümölcse valóban e névre kereszteltetett, a névtelenséget kérő egyén későbbi nagy örömére. Az Észak és Dél két bort fed eddig: a vörös házasítás syrhaból és Cabernet francból készül, mindent el lehet olvasni pl. Tamás Ervin balatoni nádast megidéző hanghatásokkal operáló honlapján.

A névtelenség homályába burkolózó egyént azonban, most így kora ősszel a fehér házasítás kapta meg, ill. ő kapta meg ezt a bort, mikor a fenti sztorit mesélte egy barátjának, aki éppen beszerzett pár palackkal. Így aztán ez a névtelen (és megátalkodott) egyén nagy izgalommal bontotta ki a palackot, hogy ugyan mit alkotott a csopaki Tamás Ervin és a szőlőskislaki Légli Géza együtt?

A fehér Észak és Dél 2009 Olaszrizling és Rajnai rizling házasítás, mely, a borászok szerint hídként köti össze a Balaton két partját, illetve elkápráztató házasítás. A névtelen egyénnek az első kijelentésen még gondolkodnia kell, a második azonban való igaznak bizonyult. Gyorsan az adatokat: 1264 palackkal készült, akáchordóban érett (!), 14%-os alkohollal, 6,4 g/l-es savval, és némi, 1,6 g maradék cukorral bír. Mély citrom színe van, illatában intenzív érett gyümölcsösség és gyógynövényes jegyek, rögtön érezni, hogy nagyobb extrakttal bír, és nagyon érett alapanyagból készült.

Ízre is ez az első benyomás, sűrű cucc, és a mineralitás első jegyei törnek elő. Aztán a gyümölcsök, citrusok, és érett szőlős jegyek, mögöttük pedig édesfűszerek sorakoznak. Szájban az ásványok vezetik ezt végig, sósságot lehet érezni a lecsengésben, mandulás körítéssel. Hosszabb lecsengés, az alkohol, a sav és a cukker és testhez álló.

2500 forintba kerül, amiért nálunk ilyen leírás mellett legalább 4 és fél csillag jár. Állítólag kizárólag a két pincénél kapható, bár ez nem teljesen igaz, tessék csak keresni, és találni. Ha máskor nem, hát fönt a várban, szerdától, mindkét úrnál lesz ilyen, sőt még a vörös változat is.

A titokzatos, névtelenség sűrű ködébe burkolózó egyén örül.

Címkék: 2009, 4.5 csillag, Balaton, csopak, észak és dél, Légli, Légli Géza, olaszrizling, Rajnai Rizling, szőlőskislak, tamás, tamás ervin

← Dűne Imrehegyi Nektár 2009 Fesztivál-expressz fehérben →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!