• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

EU-borreform: megvan, de minek

2007-12-13 ● borravalo.hu

Sok hiszti, meg nyüglődés után végre megszületett az EU-s borreform. Hogy örülünk-e neki, az más kérdés. Úgy néz ki, győzött a déli lobbi, némi kompromisszumok árán. Tragédia nem történt, csak éppen minden marad a régiben, versenyelőny továbbra is az Újvilágnál, Brüsszelből meg azoknak fizetnek, akik lepárlásra termelnek lőrét. Gratulálunk!

Megszavazta a módosított, toldozott-foldozott borreform tervet az EU parlamentje szerda délután. Nagyjából négyötödös többséget kapott a javaslat. Hogy kik jártak jól, ahhoz előbb nézzük, kik a spílerek a játékban.

Alapvetően észak-dél konfliktusról van itt szó ? mint annyi mindennél a brüsszeli egymásnak feszülésekben. Vannak tehát a bőségesen, brutálisan túltermelő déli államok, elsősorban a spanyolok, az olaszok és a franciák, és vannak az északiak, úgyis mint németek, osztrákok, mi magunk, meg a csehek-szlovákok aztán nagyjából ennyi is.

Délen ezerrel megy a túltermelés (nem mintha Magyarországon ez nem volna éppen akkora probléma) és ezt az EU azzal az okos ötlettel próbálta eddig leszerelni, hogy a szőlő kivágásáért fizettek, na meg azért, hogy a bor ne kerüljön piacra, inkább párolják ipari szesszé. Namármost, ha Brüsszel azért fizet, hogy ne dolgozzunk, ráadásul a piacot is kikapcsolja a játékból, az sehol sem kedvez a minőségnek.

A boripar gyakorlatilag kettészakadt: a tömegbor-termelők, jó sokan persze a status quo fennmaradásáért lobbiztak. A minőségi bortermelők meg igyekeztek menteni a menthetőt, és legalábbis elemeiben valami piacszerűt csinálni.

Az északiaknak az volt a fontos kérdés, hogy cukrozhatják-e a bort. Itt persze nem azt kell érteni, hogy zsákszám töltik az acéltartályokba a cukrot ész nélkül, mint egyesek. Hanem mustsűrítménnyel fokozni a cukorfokot, hogy valami emberi alkoholtartalmat azért elérjenek egy rosszabb évben is.

Ja és a célus az volna, hogy versenyképessé tegyék a bort az egyre kimagaslóbb minőséget is előállítani képes újvilággal szemben. Na nézzük mi sikerült.

Jó/rossz kompromisszumok

A két tábor természetesen elég vad kompromisszumot hozott össze:

–    Tudom, hogy errefele mindenkit ez érdekel, igen, lehet továbbra is cukrozni.

–    Az Európai Tanács azt javasolta, hogy 2014-től a védett területi megjelölésű borvidékek esetén legyen szabad új területeket betelepíteni. Az EP szerint ezzel csak hígulna a minőség, úgyhogy ezt elvetették: 2014-től sem szabad liberalizálni a mostani helyzetet. A nem védett területek esetében annyiban sikerült megegyezni, hogy 2012-ig eldöntik, mi legyen.

–    Öt helyett három évig fizetnek még szőlő kivágási támogatást. Tehát aki ki akar vonulni az iparágból, jó ha minél előbb rászánja magát, és elkezdi forgatni a szekercét.

–    A lepárlás marad, csak a túltermelés (teccenek érteni, az amikor valaki direkt szart termel ipari szesznek) megelőzésére inkább a termelés csökkentéséért fizetnek. Tehát a bort sohasem termő ültetvények továbbra is jó üzletnek tekinthetők.

–    Brüsszel a bürokráciában jó igazán, naná, hogy ennek szenteltek igazán nagy teret. Hosszan foglalkozik a reform az eredetmegjelöléssel, védett eredettel, és a címkézéssel. Röviden elég annyi elég, hogy ettől nem lesz versenyképes az európai bor, de biztos, hogy ezekkel a kitételekkel sok szakértő foglalkozott Brüsszelben, nagy pénzekért. Ide másolok ez ügyben egy részletet:  „helyénvaló fenntartani a különböző borkategóriák közötti megkülönböztetést és a meglévő hagyományos
kifejezések védelmének rendszerét a termék azonosítása és a fogyasztók
bizonyos lényeges információkkal történő ellátása érdekében”. Aha, ja. Értsünk má? meg kívülállóként egy amúgy teljesen világos francia boroscímkét?

–    A módszertan nagyjából marad, de a srácok megegyeztek abban, hogy lesz egy nagy európai jegyzék a legális borkészítési eljárásokra. Képzeljük el, hogy a VPOP büszke legényei először betűzik ki egy keceli cudarkagyár ex-olajostartályai előtt állva, hogy malolaktikus fermentáció. Az lesz ám a csuda világ.

–    A reform kezdetét 2009-re tették, tehát senki ne aggódjon, jövőre még minden marad a régiben.

Kinek jó?

Na de ki jár jól ezzel a kicsit átalakított, nagyjából fenntartott status quóval? Hát a déliek. Nagyjából azok a területek, akik eddig is lepárlásra termeltek, mert továbbra is pénzüknél maradnak. Az újonnan csatlakozott országok, és az északiak szívnak. Magyarország jelen állás szerint nettó borimportőr, és a reform nem nagyon ad esélyt arra, hogy ebből elmozduljunk. Jellemző, hogy mind a néppárti, mind a szocialista képviselők támadták a tervezetet, öröm az ürömben, hogy legalább ez összehozta a narancsosokat a vörösökkel. (Bocsánat, abból nem Sangria lesz???)

A fölöslegesen termelő területeken persze továbbra is gőzerővel folyik majd a termelés, a szőlőirtás nem ott lesz. Marketingügyben, ráadásul egységes európai bormarketing-ügyben semmiféle változás nem lesz, bár szép szándéknyilatkozatok voltak.

Köszönjük, gratulálunk!

Stevie Kraft

Korábban:

Húsosfazék vagy bormarketing?

Akkor most mi van?

Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk?

Címkék: bormarketing, borreform, Brüsszel, cudarvilág, Európai Unió, lepárlási támogatás, szőlőirtás

← Fiatalon elhunyt az osztrákok csillaga Zene-bora IX: Harnoncourt Lopunk az Illés-klubban – Vörös buliborok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!