• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

EU-borreform: megvan, de minek

2007-12-13 ● borravalo.hu

Sok hiszti, meg nyüglődés után végre megszületett az EU-s borreform. Hogy örülünk-e neki, az más kérdés. Úgy néz ki, győzött a déli lobbi, némi kompromisszumok árán. Tragédia nem történt, csak éppen minden marad a régiben, versenyelőny továbbra is az Újvilágnál, Brüsszelből meg azoknak fizetnek, akik lepárlásra termelnek lőrét. Gratulálunk!

Megszavazta a módosított, toldozott-foldozott borreform tervet az EU parlamentje szerda délután. Nagyjából négyötödös többséget kapott a javaslat. Hogy kik jártak jól, ahhoz előbb nézzük, kik a spílerek a játékban.

Alapvetően észak-dél konfliktusról van itt szó ? mint annyi mindennél a brüsszeli egymásnak feszülésekben. Vannak tehát a bőségesen, brutálisan túltermelő déli államok, elsősorban a spanyolok, az olaszok és a franciák, és vannak az északiak, úgyis mint németek, osztrákok, mi magunk, meg a csehek-szlovákok aztán nagyjából ennyi is.

Délen ezerrel megy a túltermelés (nem mintha Magyarországon ez nem volna éppen akkora probléma) és ezt az EU azzal az okos ötlettel próbálta eddig leszerelni, hogy a szőlő kivágásáért fizettek, na meg azért, hogy a bor ne kerüljön piacra, inkább párolják ipari szesszé. Namármost, ha Brüsszel azért fizet, hogy ne dolgozzunk, ráadásul a piacot is kikapcsolja a játékból, az sehol sem kedvez a minőségnek.

A boripar gyakorlatilag kettészakadt: a tömegbor-termelők, jó sokan persze a status quo fennmaradásáért lobbiztak. A minőségi bortermelők meg igyekeztek menteni a menthetőt, és legalábbis elemeiben valami piacszerűt csinálni.

Az északiaknak az volt a fontos kérdés, hogy cukrozhatják-e a bort. Itt persze nem azt kell érteni, hogy zsákszám töltik az acéltartályokba a cukrot ész nélkül, mint egyesek. Hanem mustsűrítménnyel fokozni a cukorfokot, hogy valami emberi alkoholtartalmat azért elérjenek egy rosszabb évben is.

Ja és a célus az volna, hogy versenyképessé tegyék a bort az egyre kimagaslóbb minőséget is előállítani képes újvilággal szemben. Na nézzük mi sikerült.

Jó/rossz kompromisszumok

A két tábor természetesen elég vad kompromisszumot hozott össze:

–    Tudom, hogy errefele mindenkit ez érdekel, igen, lehet továbbra is cukrozni.

–    Az Európai Tanács azt javasolta, hogy 2014-től a védett területi megjelölésű borvidékek esetén legyen szabad új területeket betelepíteni. Az EP szerint ezzel csak hígulna a minőség, úgyhogy ezt elvetették: 2014-től sem szabad liberalizálni a mostani helyzetet. A nem védett területek esetében annyiban sikerült megegyezni, hogy 2012-ig eldöntik, mi legyen.

–    Öt helyett három évig fizetnek még szőlő kivágási támogatást. Tehát aki ki akar vonulni az iparágból, jó ha minél előbb rászánja magát, és elkezdi forgatni a szekercét.

–    A lepárlás marad, csak a túltermelés (teccenek érteni, az amikor valaki direkt szart termel ipari szesznek) megelőzésére inkább a termelés csökkentéséért fizetnek. Tehát a bort sohasem termő ültetvények továbbra is jó üzletnek tekinthetők.

–    Brüsszel a bürokráciában jó igazán, naná, hogy ennek szenteltek igazán nagy teret. Hosszan foglalkozik a reform az eredetmegjelöléssel, védett eredettel, és a címkézéssel. Röviden elég annyi elég, hogy ettől nem lesz versenyképes az európai bor, de biztos, hogy ezekkel a kitételekkel sok szakértő foglalkozott Brüsszelben, nagy pénzekért. Ide másolok ez ügyben egy részletet:  „helyénvaló fenntartani a különböző borkategóriák közötti megkülönböztetést és a meglévő hagyományos
kifejezések védelmének rendszerét a termék azonosítása és a fogyasztók
bizonyos lényeges információkkal történő ellátása érdekében”. Aha, ja. Értsünk má? meg kívülállóként egy amúgy teljesen világos francia boroscímkét?

–    A módszertan nagyjából marad, de a srácok megegyeztek abban, hogy lesz egy nagy európai jegyzék a legális borkészítési eljárásokra. Képzeljük el, hogy a VPOP büszke legényei először betűzik ki egy keceli cudarkagyár ex-olajostartályai előtt állva, hogy malolaktikus fermentáció. Az lesz ám a csuda világ.

–    A reform kezdetét 2009-re tették, tehát senki ne aggódjon, jövőre még minden marad a régiben.

Kinek jó?

Na de ki jár jól ezzel a kicsit átalakított, nagyjából fenntartott status quóval? Hát a déliek. Nagyjából azok a területek, akik eddig is lepárlásra termeltek, mert továbbra is pénzüknél maradnak. Az újonnan csatlakozott országok, és az északiak szívnak. Magyarország jelen állás szerint nettó borimportőr, és a reform nem nagyon ad esélyt arra, hogy ebből elmozduljunk. Jellemző, hogy mind a néppárti, mind a szocialista képviselők támadták a tervezetet, öröm az ürömben, hogy legalább ez összehozta a narancsosokat a vörösökkel. (Bocsánat, abból nem Sangria lesz???)

A fölöslegesen termelő területeken persze továbbra is gőzerővel folyik majd a termelés, a szőlőirtás nem ott lesz. Marketingügyben, ráadásul egységes európai bormarketing-ügyben semmiféle változás nem lesz, bár szép szándéknyilatkozatok voltak.

Köszönjük, gratulálunk!

Stevie Kraft

Korábban:

Húsosfazék vagy bormarketing?

Akkor most mi van?

Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk?

Címkék: bormarketing, borreform, Brüsszel, cudarvilág, Európai Unió, lepárlási támogatás, szőlőirtás

← Fiatalon elhunyt az osztrákok csillaga Zene-bora IX: Harnoncourt Lopunk az Illés-klubban – Vörös buliborok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!