Minden igazi Bond-rajongó szerint szentségtörés lenne a vodka-martinit nem rázva, hanem keverve kérni, azonban az új film, a SPECTRE színésznője, – hiába nyugtázza elégedetten a vele forgatott reklámfilmben a titkos ügynök választását – a való életben mégis inkább a kevert változatot szereti.
A titkos ügynök 1962-ben rendelt először vodka-martinit a filmvásznon és választása azóta fogalommá vált. A 24. James Bond filmben a koktélt a lengyel Belvedere vodkából készítik. A márka Stephanie Sigmannel – aki a mozivásznon Estrellát alakítja majd – forgatott reklámfilmet. A színésznő így nyilatkozott ennek kapcsán: ?Ez a szerep lehetővé tette, hogy felfedezőútra induljak és megtaláljam a hozzám legközelebb álló vodka-martinit. A martini egy személyes élmény, az ízlésednek és hangulatodnak megfelelően alakítható. A lehetőségek száma végtelen.? A színésznő is szárazon és citrommal frissítve szereti, de inkább keverve és nem rázva.
A Belvedere és a SPECTRE készítői ? az EON Productions, a Metro-Goldvin-Mayer Studio és a Sony Pictures ? még tavaly decemberben jelentették be az együttműködést, és ezt a partnerséget ünnepelték nemrég New Yorkban, a nemzetközi reklámkampány premierjén. A nyugati félteke legmagasabb épületének felső szintjén, a Freedom Tower kilátójában bemutatták a Bondnak dedikált signature koktélokat is, amelyeknek a receptjeit a rajongók is megismerhetik és elkészíthetik a Belvedere útmutatásával. James Bond vodkája ráadásul két különleges, special edition palackban is elérhető lesz, amelyeken feltűnik a legendás ügynök fegyvere és a 007-es felirat.
Ahhoz, hogy igazi vodka-martini szakértők legyünk, mint őfelsége titkos ügynöke, nem árt az alábbiakat tudnunk:
- A vodka-martini alapja a minőség. A Belvedere vodka a világ legtöbbet díjazott vodkája, karakterét a több száz éves lengyel tradícióknak és prémium alapanyagoknak köszönheti; a Dankowskie rozsfajtából és saját kútjuk kristálytiszta vizéből készül.
- Attól függően, hogy mennyi vermouth-ot adnak a koktélhoz, a martini koktél lehet ?wet? – ilyenkor az aromákban gazdag likőrborból több van benne és jobban érvényesül, vagy ?dry? (6:1) ? azaz száraz, de szintén komplex, esetleg ?extra dry? ? amikor épphogy megjelenik az italban a keserédes karakter.
- Ha rázva kérjük, akkor az ital levegővel érintkezik, tisztább és hidegebb összhatást ad, mint a kevert változat, amely jobban megtartja a vodka selymes textúráját. Érdemes kipróbálni mindkettőt.
- A sós, ízletes olívabogyó vagy a frissítő citrom twist a díszítésen túl újabb aromákat ad hozzá az italhoz. Az olíva karakterét a ?Belvedere SPECTRE 007 martini? receptjében még jobban kihangsúlyozták, a vodkához és vermouth-hoz egy keveset hozzáadva az olíva sós levéből.
A gyönyörű mexikói színésznő így rendeli a vodka-martinit: