• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Fekete arany és Rolling Stones bor

2008-04-11 ● Kántor Endre

Fekete Misi: két arany Brüsszelből; Washington a második borállam; A Decanter lett a világ legjobb bormagazinja; 125 dolláros palackáron lesz elérhető a Rolling Stones jégbor. Pénteki hírszüret.

Jó hírekkel kezdjük a heti hírszüretet, méghozzá nagyon. Egyik személyes kedvencünk, Fekete Mihály (aki megérdemli), az Ivánvölgyi mester két érmet hozott el Brüsszelből, mindkettő arany. Washington hivatalosan is örül, mármint az állam, mert az adatok alapján is a második bortermelő állam lett az USA-ban, a Decanter magazin is örül, mert elnyerték a legjobb szaklap díjat. Végül a  boros merchandising a Rolling Stones-t megint utolérte, bizony, lesz limitált RS jégbor, méghozzá a Sympathy for the Devil-nek ajánlva. Péntek, hát hírszüret.

Fekete Misi: két arany Brüsszelből

A Monde Selection Bruxelles versenyt minden év márciusában rendezik meg, mostanában főleg japán és ázsiai kereskedők figyelik az eredményeket. Fekete Mihály 2003-as, illetve 2004-es Szekszárdi Cabernet Sauvignon Barrique borai nyertek aranyérmet, a magyarok közül egyedüliként. A Csányi Pincészet és a Wunderlich pincészet egy-egy ezüstérmet hozott el a 2005-ös Villányi Elegance és 2005-ös Viktória küvékkel. A versenyeken egyébként nem csak borok szerepelnek, más élelmiszer, italok és egyéb termékek is górcső alatt vannak. Örülünk, mi megmondtuk korábban, hogy Misi megérdemli.

Borravaló.hu infó

Washington a második borállam

Úgy néz ki, a Kerülőutak ellenére nem Oregon, hanem Washington lett a második legnagyobb bortermelő állam az Egyesült Államokban. Szakértők szerint az igazi ínyencek már kezdik unni a Napa és Sonoma völgyeket, és egyre inkább kisebb, és nem túlzsúfolt borászatokat látogatnak szívesen. Ma Washingtonban 500 borászat üzemel, 20 fajta szőlővel dolgoznak, évente 3 milliárd dolláros bevétellel számolhatnak. Alant egy link, akit komolyan érdekelnek az érdekesebb pincék, csemegézhet:

Bővebben: http://www.myrtlebeachonline.com/123/story/407172.html

A Decanter lett a világ legjobb bormagazinja

A veronai Vinitalyn nem csak borokról döntenek: a Comitato Grandi Cru d’Italia úgy döntött, hogy a Decanter 2008-ban a legjobb nemzetközi szaklap. A brit lap mellett futottak még: az amerikai Wine Enthusiast, a francia La Revue du Vin de France és a spanyol El Mundo Vino ? ami egy honlap, print verziója nincs. Az egészet azon a kis zsúron jelentették be, ahol Dr.Nemtudomka is ott volt. (Szerény véleményünk szerint a magyar kiadás vajmi kevesett nyomott a latba.)

Bővebben: http://www.decanter.com/news/226342.html

Itt a Rolling Stones bor

125 dolláros palackáron lesz elérhető a Rolling Stones bor. A kanadai Ex Nihilo borászat készíti a nagy RS sláger, a Szimpátia az ördögnek dedikált bort. Az okanagani pince limitált példányszámban dobja piacra a közismert nyelvvel eláttott palack jégborokat. A pince vezetője, Decoa Harder már három éve tárgyal a dologról Mick Jaggerrel, a megállapodás szerint 222 karton kerül piacra május elsején. Minden palack számozott lesz, mellé gyűjtőknek szánt szintén limitált képalbum jár.

Bővebben: http://jam.canoe.ca/Music/2008/04/09/5241356-cp.html

Korábban:

Rovarirtó van a borban, mégis legyőzi a rákot

Bebiztosított orr, vagyonért kipakolt pince, tavaszi borfesztivál

Pezsgő, levágott fejek és szoptatós anyák

Címkék: arany, Brüsszel, Decanter, Fekete, Fekete Mihály, jégbor, Monde Selection, Rolling Stones, Washington

← Dr.Nemtudomka kalandjai a venetói borokkal Miért éppen Alaszkában miért éppen tokaji? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!