• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Fürgerókalábak, spárga

2008-05-05 ● borravalo.hu

Na idevigyázzon mindenki, aki ad valamit magára (is)! Ha jót akar magának a következő mondjuk még 1-2 hétben, spárga, sauvignon blanc, azt nem lesz baj. Tegyünk úgy, mint aki törődik azzal mit eszik/iszik.

Szezonja van neki. Magyarországon a kutya nem törődik vele, rétegprobléma mondhatni, de jelen állás szerint szezonja vagyon az spárgának. Aszparáguszra magyar! A szezon még eltart egy két hétig, aztán nuku friss spárga (legalábbis Európából nem), tessék most enni. Nem vagyunk annyira gasztroblog, de most lesz recept, mert vannak megkerülhetetlen, civilizatorikus kötelességek. A spárga tele van vitaminnal, méregtelenít meg állítólag az atom ellen is véd, de ez legyen elég a nőknek, mi a magunk részéről tisztán az élvezetekre gyúrunk?

Furcsa dolog ez, noha klimatikusan frankó spárga termőhely volnánk, de alig termelik? ott volna pedig az egész Kisalföld? Ehelyett a németek és a hollandusok viszik spárgában a prímet Európában. A világ termelése a burkusoknál, azoknál van. Emellett a kínai konyha van rágyógyulva, de az egy másik irány. Ilyen spárgaszerű zsenge tavaszi cucc volna még a medvehagyma is, de az annyira ismeretlen, hogy ajajajj, az külön cikket igényelne. (Pedig az A38-on a Sampi bizony odateszi, de bizony oda.)

A spárga neve amúgy görög közvetítéssel perzsa, és azt jelenti, hogy hajtás. Na ja tudták Xerxeszék, hogy mire kell rámenni: a friss hajtásra, arra! Szóval ilyenkor a magára valamit is adó borrajongó elcsattog a piacra (és ez hangsúlyozottan a piac, tartsuk magunkat a gasztronómia boldogabb terein bevált formákhoz ? bár a bicikli kormányára szerelt fonott kosár nem kötelező).

Tehát piac, s kiválaszt magának egy csokorral a növényből, lehetőleg annak zöld változatából. Azért abból, mert abban van egy olyan kellemes kesernye, amelyet remekül lehet párosítani a na mivel? A Sauvignon Blanc-nal, azzal!

Mink itten most csőben sütünk, ami azt jelenti, hogy klásszik sütőt használunk, csak az első Michelin-csillag megszerzése (vagy jó nekünk a „Michelin-fickó” is – copyrigt by Svejci Bicska) környékén a sütő kimondása az már olyan snassz.

Tehát zöldspárga megfog, szára alant lecsapkod, hogy ne legyen fás. A tobozszerű csúcsokra nagyon vigyázzunk, azokért történik az egész show. Aztán a spárgát spárgával (muhaha) csokrétába kötjük és irány a lobogó víz. Namost a spárga az jellemzően hosszúkás, keresztbe meg rövidkés, következésképpen nem fér bele a fazékba. A burkusoknak van persze a hosszú spárgafőző fazeka, de mi itt Közép-(Kelet)-Európában szuszakoljuk csak!

Ha már egy kicsit megereszkedett, puhult, akkor kikapjuk a vízből, eloldozzuk és belesonjuk egy kivajazott jénaiba, fejtől-lábtól. Aztán megszórjuk frissen tört (és ez utóbbi hangsúlyozott!) borssal, és annyi parmezánt, vagy romagna-t reszelünk rá, amennyit nem szégyellünk. Aztán be a sütőbe, és várakozunk. Amikor a sajt megpirult, és a jénai átlátszó falán keresztül látjuk sercegni a vajas levet, akkor kikapjuk, oda az asztalra, és hajrá. Lehet mellé rizs, vagy mogyoróhagyma, vagy ehessük csak úgy magában. A lényeg a kesernyés zsengeborsó íz, ezért volt az egész hacacáré.

Na és akkor a bor. Ami spárga esetében csak és kizárólag Sauvignon Blanc lehet! Lehet persze mással kísérletezni, de ez a bevált recept. Mi a magunk részéről a Lisicza féle 2007-es Sauvignon Blanc-t csapjuk ki az asztalra.

Namármost, a Sauvignon Blanc Bordeaux környékéről származik, ottan Sauternes-ben hozzák ki belőle a legtöbbet (de mi a magunk részéről, mint tisztes Tokaj rajongók, joggal somolyoghatunk, még a Chateu d?Yquem kapcsán is, ilyenkor tessék egy erős szamorodnira gondolni). Északabbra a Loire vidékén találta meg magát istenigazából Franciaországban: Sancerre, Pouilly Fumé. Szép ászokolt tételek, olyan savakkal, hogy hallani, ahogyan megciccen a fogzománc. Az újvilágban meg Új-Zélandon mutatja a legtöbbet, tropikus gyümölcskavalkád, meg ami kell. Pedig hogy röhögtek húszegynéhány éve azokon, akik az első szőlővesszőket odavitték az isten háta mögé.

Itt van nekünk ez a Lisicza Sándor, fiatal tehetséges borász (felettébb szikár honlappal) nagyszerű borokat készít a Mecsekalján. Merthogy ne feledjük, Pécs környéke is tud sokat, csak eddig túl közel volt hozzá Villány. Erről még sokat fogunk egyénbként írni. A borok címkéjén egy jófej róka a motívum, meg a nyomai, gusztusos grafika, eleve jó indítás. Ezért is az utalás a címben a Fürgerókalábak nevű punkzenekarra.

A bor amúgy intenzív füves illattal indít, ízében grapefruit és egres, fanyar zöldes gyümölcsök, őszibarack, és erős sav, amely szépen belésimul, nem lóg ki, de azért ott van. A fanyarság, hölgyem és uraim, arra figyelmezzenek, ezért ajánljuk most a szezonspárga mellé. Merthogy jókat együnk, és jókat igyunk, tisztán, szépen. Ez korunk kihívásaira ez egyetlen adható etikus válasz.

Korábban:

Kolbászhimnusz

Röptében a királyleányka

A nagy londoni balhe 1.

Címkék: Lisicza Sándor, Parmezán, Romagna, sauvignon blanc, Spárga

← Áttörés nincs, 2004 nehéz év volt Burgund felről le, egyszerűen →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!