• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Fürgerókalábak, spárga

2008-05-05 ● borravalo.hu

Na idevigyázzon mindenki, aki ad valamit magára (is)! Ha jót akar magának a következő mondjuk még 1-2 hétben, spárga, sauvignon blanc, azt nem lesz baj. Tegyünk úgy, mint aki törődik azzal mit eszik/iszik.

Szezonja van neki. Magyarországon a kutya nem törődik vele, rétegprobléma mondhatni, de jelen állás szerint szezonja vagyon az spárgának. Aszparáguszra magyar! A szezon még eltart egy két hétig, aztán nuku friss spárga (legalábbis Európából nem), tessék most enni. Nem vagyunk annyira gasztroblog, de most lesz recept, mert vannak megkerülhetetlen, civilizatorikus kötelességek. A spárga tele van vitaminnal, méregtelenít meg állítólag az atom ellen is véd, de ez legyen elég a nőknek, mi a magunk részéről tisztán az élvezetekre gyúrunk?

Furcsa dolog ez, noha klimatikusan frankó spárga termőhely volnánk, de alig termelik? ott volna pedig az egész Kisalföld? Ehelyett a németek és a hollandusok viszik spárgában a prímet Európában. A világ termelése a burkusoknál, azoknál van. Emellett a kínai konyha van rágyógyulva, de az egy másik irány. Ilyen spárgaszerű zsenge tavaszi cucc volna még a medvehagyma is, de az annyira ismeretlen, hogy ajajajj, az külön cikket igényelne. (Pedig az A38-on a Sampi bizony odateszi, de bizony oda.)

A spárga neve amúgy görög közvetítéssel perzsa, és azt jelenti, hogy hajtás. Na ja tudták Xerxeszék, hogy mire kell rámenni: a friss hajtásra, arra! Szóval ilyenkor a magára valamit is adó borrajongó elcsattog a piacra (és ez hangsúlyozottan a piac, tartsuk magunkat a gasztronómia boldogabb terein bevált formákhoz ? bár a bicikli kormányára szerelt fonott kosár nem kötelező).

Tehát piac, s kiválaszt magának egy csokorral a növényből, lehetőleg annak zöld változatából. Azért abból, mert abban van egy olyan kellemes kesernye, amelyet remekül lehet párosítani a na mivel? A Sauvignon Blanc-nal, azzal!

Mink itten most csőben sütünk, ami azt jelenti, hogy klásszik sütőt használunk, csak az első Michelin-csillag megszerzése (vagy jó nekünk a „Michelin-fickó” is – copyrigt by Svejci Bicska) környékén a sütő kimondása az már olyan snassz.

Tehát zöldspárga megfog, szára alant lecsapkod, hogy ne legyen fás. A tobozszerű csúcsokra nagyon vigyázzunk, azokért történik az egész show. Aztán a spárgát spárgával (muhaha) csokrétába kötjük és irány a lobogó víz. Namost a spárga az jellemzően hosszúkás, keresztbe meg rövidkés, következésképpen nem fér bele a fazékba. A burkusoknak van persze a hosszú spárgafőző fazeka, de mi itt Közép-(Kelet)-Európában szuszakoljuk csak!

Ha már egy kicsit megereszkedett, puhult, akkor kikapjuk a vízből, eloldozzuk és belesonjuk egy kivajazott jénaiba, fejtől-lábtól. Aztán megszórjuk frissen tört (és ez utóbbi hangsúlyozott!) borssal, és annyi parmezánt, vagy romagna-t reszelünk rá, amennyit nem szégyellünk. Aztán be a sütőbe, és várakozunk. Amikor a sajt megpirult, és a jénai átlátszó falán keresztül látjuk sercegni a vajas levet, akkor kikapjuk, oda az asztalra, és hajrá. Lehet mellé rizs, vagy mogyoróhagyma, vagy ehessük csak úgy magában. A lényeg a kesernyés zsengeborsó íz, ezért volt az egész hacacáré.

Na és akkor a bor. Ami spárga esetében csak és kizárólag Sauvignon Blanc lehet! Lehet persze mással kísérletezni, de ez a bevált recept. Mi a magunk részéről a Lisicza féle 2007-es Sauvignon Blanc-t csapjuk ki az asztalra.

Namármost, a Sauvignon Blanc Bordeaux környékéről származik, ottan Sauternes-ben hozzák ki belőle a legtöbbet (de mi a magunk részéről, mint tisztes Tokaj rajongók, joggal somolyoghatunk, még a Chateu d?Yquem kapcsán is, ilyenkor tessék egy erős szamorodnira gondolni). Északabbra a Loire vidékén találta meg magát istenigazából Franciaországban: Sancerre, Pouilly Fumé. Szép ászokolt tételek, olyan savakkal, hogy hallani, ahogyan megciccen a fogzománc. Az újvilágban meg Új-Zélandon mutatja a legtöbbet, tropikus gyümölcskavalkád, meg ami kell. Pedig hogy röhögtek húszegynéhány éve azokon, akik az első szőlővesszőket odavitték az isten háta mögé.

Itt van nekünk ez a Lisicza Sándor, fiatal tehetséges borász (felettébb szikár honlappal) nagyszerű borokat készít a Mecsekalján. Merthogy ne feledjük, Pécs környéke is tud sokat, csak eddig túl közel volt hozzá Villány. Erről még sokat fogunk egyénbként írni. A borok címkéjén egy jófej róka a motívum, meg a nyomai, gusztusos grafika, eleve jó indítás. Ezért is az utalás a címben a Fürgerókalábak nevű punkzenekarra.

A bor amúgy intenzív füves illattal indít, ízében grapefruit és egres, fanyar zöldes gyümölcsök, őszibarack, és erős sav, amely szépen belésimul, nem lóg ki, de azért ott van. A fanyarság, hölgyem és uraim, arra figyelmezzenek, ezért ajánljuk most a szezonspárga mellé. Merthogy jókat együnk, és jókat igyunk, tisztán, szépen. Ez korunk kihívásaira ez egyetlen adható etikus válasz.

Korábban:

Kolbászhimnusz

Röptében a királyleányka

A nagy londoni balhe 1.

Címkék: Lisicza Sándor, Parmezán, Romagna, sauvignon blanc, Spárga

← Vacsi Hugh-val és Piero-val Egy Valódi Magyar Köcsög apológiája →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!