Rendhagyó körülmények között, de minden eddiginél több nevezéssel, mintegy 30 ország részvételével zajlott le idén a világ legrangosabb pezsgőversenye, a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC). Magyarországról a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgője kapott aranyérmet és további két ezüstöt is elhoztak.
A versenyt idén hetedik éve rendezik meg, 2020-ban rekordszámú, 1073 nevezés érkezett be a világ mintegy 30 országából. Ebből mindössze 19 ország került fel az éremtáblázatra , összesen 128 arany és 237 ezüst született. A zsűri ezek közül választja ki az országonként és kategóriánként legjobbnak ítélt pezsgőket: a nagydíjakat, világbajnoki trófeákat és az abszolút világelsőt december 7-11. között, ezúttal online hirdetik majd ki.
Magnum pezsgőé a siker
A hazai mezőnyből a somlói Kreinbacher Birtok pezsgőit díjazták egy aranyéremmel és két ezüsttel. Az aranyérmes Brut Classic 2016 Magnum tradicionális módon készül, palackos erjesztéssel és érleléssel. Különlegessége, hogy 1,5 literes, a pezsgő fejlődése szempontjából legoptimálisabb méretű palackban, három évig érlelték. Így lendületesebb, gazdagabb aromájú és lágyabb habzású pezsgő született meg. A tétel elegáns karkaterét a furmintra és chardonnay-ra jellemző gyümölcsösség mellett a finom érlelési jegyek adják. Az újabb nemzetközi visszajelzés elhivatott csapatmunka eredménye és fontos útjelző a Kreinbacher számára, hogy a szakma értékeli azt a stílust és minőséget, amelyet képviselnek. A Birtok 2015 óta indul a megmérettetésen, eddigi eredményeik a magnumok elsöprő sikerét jelzik. A korábbi évek összesen öt aranyérme közül négyet magnum palackkal érdemeltek ki és háromszor megkapták a legjobb hazai pezsgőnek járó trófeát is.
A Kreinbacher két további pezsgője ezüstérmes: a Prestige Brut és a Prestige Brut 2016 Magnum, amely a Birtok legkiválóbb tételének évjáratos, hosszabban érlelt változata. A Carassia ? Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén sikerrel, két ezüstéremmel zárta a versenyt Blanc de Blancs és Classic Brut pezsgőjükkel.
Így zajlott idén a világ legnagyobb pezsgőversenye
2020-ban az alapító szaktekintély, Tom Stevenson mellett Essi Avellan Master of Wine és Simon Stockton champagne-nagykövet vett részt az október 26-tól kezdődő, két teljes héten át tartó vakteszten. Márkus György champagne specialista, aki korábban tartalék bíraként és tavaly zsűritagként pontozott, idén az utazási korlátozások miatt nem tudott közreműködni.
A három fős zsűri a verseny biztonságos és zavartalan lebonyolítása érdekében egy csendes angliai birtokra vonult el, ahol többszörös tesztelés után kezdték meg a munkát. Régiónként és stílusonként kóstolták végig a több mint 1000 beküldött tételt. A rendhagyó körülmények egyik pozitívuma volt, hogy a korábban Michelin-csillagos séf, Roger Jones főzött a résztvevőkre.
(Fotók: Flashback ? Barbay Csaba, Juhász Bogi)