• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Helyzetbe hoznák a kisebb pincéket

2012-07-10 ● Kántor Endre

Jelentősen csökkentette a a bor forgalomba hozatali engedélyek kiváltásának és a kapcsolódó analitikai vizsgálatoknak a díját Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Az augusztus elsejétől életbe lépő intézkedéssel a tárca a kisebb pincészeteket szeretné helyzetbe hozni.

Így megvalósulhat az arányos teherviselés, mindenki annyit fizet, amennyi bort szeretne forgalmazni, áll a VM közleményében.

Az új szabályozás szerint a forgalmazni kívánt tétel első 50 hektoliteréig 7500 forintot kell fizetni, 51-500 hektoliterre további 120 forintot hektoliterenként, 500 hektolitertől pedig további 26 100 forintot ír elő a tárca.

Az érzékszervi vizsgálat 3000 forintba kerül, amennyiben azt nem helyi borbíráló bizottság, hanem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) végzi. A soron kívüli eljárás pótdíja 25 000 forint lesz. Korábban a forgalomba hozott bor mennyiségétől független volt a vizsgálati díj, így mintegy 30 ezer forintot kellett kifizetni egy 2000 palackos és egy 200 ezer palackos tételért is.

A közlemény szerint a VM elkötelezett az ágazat támogatásában, a most módosított bortörvény (melynek vitáján sok újdonság nem hangzott el) egyik fontos eleme, hogy az ültetvénytelepítési és a kivágási jogok a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól a hegyközségekhez kerülnek, így tovább csökken az adminisztráció.

A tárca mintegy egymilliárd forintot csoportosított át az idén a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására. A VM célja, hogy minden, a szőlő- és bortermelőknek felszabadítható forrást, az ültetvények megújítására lehessen fordítani, áll a tárca közleményében, amit az MTI idéz.

Címkék: bortörvény, FVM, szabályozás, törvény, Vidékfejle

← Meglenne az eredeti Jack Daniel?s recept? Egyszerűsítettek az adminisztráción →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Mi lesz a magyar fehérborral?

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!