• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hennessy: friss, Fine-om

2014-07-28 ● Kodela Mia

A Hennessy Fine de Cognac bemutatójára kaptam meghívást, amit Marc Boissonnet, a Hennessy Ház nagykövete tartott. 2002-ben került piacra a nagyközönség előtt már jól ismert Fine de Cognac, aminek a receptje most megújult. Ezt az új változatot ismerhettük meg, többféle formában kóstolva, közben pedig Marc mesélt a családról, a cégről és a konyak készítésének a titkairól.

A nagyon francia Hennessy birodalmat 1765-ben alapította az ír Richard Hennessy, aki saját maga nem értett sem a borhoz, sem a konyakhoz, viszont jó kereskedői vénával volt megáldva, és megalapozta az immár 250 éves cég töretlen sikerét. XV. Lajos francia király zsoldosa volt, tőle kapta az első területeket Cognacban.

Harminc évvel később már Amerikába szállítottak, majd idővel az egész világon kereskedtek a termékükkel, Oroszországtól kezdve a Brit Birodalom országain keresztül Kínát, Indiát, Ausztráliát, Dél Afrikát majd szinte az egész világot meghódítva a konyak számára. A következő két nagy váltás a cég életében az volt, mikor 1971-ben a Möet, majd 1987-ben az LVMH cégcsoport része lett – és mind a mai napig az.

A Charente folyó mellett fekszik Cognac városa, körülötte pedig a régió (Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bon Bois és Bois Ordinaire), közel az Atlanti-óceánhoz, kiváló és egyenletes klímával. Innen származik az ugni blanc szőlőfajtából készült, alacsony alkoholtartalmú alapbor. A cég területei mellett a helyi termelőktől is vásárolnak szőlőt, kialakult egy évtizedek óta jól működő rendszer, amiben a minőség megtartása nagy szerepet játszik. Saját tölgyfaerdejük van, onnan származik a hordók egy része, ma már több mint 300 000 darab pihen a pincékben. Kétszer desztillálják az alapbort és így kapják meg az ?eaux-de-vie?-t , az élet vizét, ezt a 70%-os párlatot, melyből a legidősebb, amit őriznek – és akár használnak is ? még az 1800-as évekből származik. Érleléskor kerül medium plusz, plusz pörkölésű tölgyfahordókba, ahol a másodlagos aromáit nyeri (fás, pörkölt, kávé, stb.).

Egy 7-9 főből álló un. tasting commitee napi feladata hogy a párlatokat kóstolja, szagolja, elemezze. Itt készülnek a házasítások, amiket még házasítanak egymással, ha szükséges, és ha megvan a tökéletes arány, akkor kerülhet piacra. Van miből összeállítani, a 8 évestől kezdve a több mint 100 éves mintákig.

Welcome drinknek megkóstolhattuk a Fine de Cognacot koktélként, én a cranberrry juice-lime kombinációt választottam (de volt gyömbéres-citrusos is például) és nekem nagyon működött. Látszik, hogy nem vagyok nagy koktélos, eddig nem gondoltam, hogy koktélban jó lehet ? az. A Hennessy honlapján ráadásul rengeteg recept van fent, akik szeretik a koktélokat, bátran próbálkozzanak.

Tisztán narancs, csokoládé, édesfűszerek, pörkölt aromák, aszalt füge, szegfűszeg, fahéj, mogyoró, vanília és mindezt remekül ellensúlyozza egy citrusos-málnás könnyedség. Hihetetlenül selymes textúra, könnyed és elegáns. 40%-os alkohol, picit csípi a nyelvet, de ez persze nem meglepő egy spirit esetében. Harmonikus, inkább nőies ital, ha így osztályozzuk.

?Hígítani? vízzel is lehet, sőt a bemutatott slide szerint szódával bátran fel lehet húzni egy jó konyak fröccsre. A víz különben elveszi az alkohol csípősségét, cserébe viszont nagyon előtérbe kerülnek az édes aromák, tompulnak az eredeti ízek és a textúra selymessége is visszaszorul. Én maradok inkább a tiszta változatnál.

Lehet persze ?on the rocks?, azaz jéggel is fogyasztani, persze ez és a fenti variák is csak a VS és a Fine kategóriákra vonatkoznak. Az XO, Paradis és a Richard Hennessy kizárólag magában fogyasztandó, leginkább egy jó szivart vagy fekete csokoládét ajánlanak hozzá.

Lenyűgözőek a számok, lenyűgöző a történet. Jó arányban keverednek itt a tradíciók, a történelem és a modernizáció. Egy 250 éve mindig megújulni képes cég, aminek a honlapján ez áll: ?In Cognac, and only in Cognac?.

A Hennessy családi birtokán, a Chateau Bagnolet-ben Kántorbandi járt, élményei itt olvashatók

Cognacokról pedig bővebben itt írtunk

Címkék: Cognac, Fine de Cognac, Hennessy, konyak

← Gőzmozdony fesztivál Kisüsti párbaj →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!