• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ihaj, csuhaj, dizájngasztró!

2011-09-30 ● Kántor Endre

Zakatol a Design Hét, a tematika része a gasztró is, hát ebből mi sem maradhattunk ki, főként nem, hogy olyan borospalackokra leltünk, hogy lelkünk bazsarózsáját azonnal megszállta a ihlet múzsájának szerelmetes tubicája. Azt mondják, hogy korhely lettem, kocsmajáró lett belőlem, éjszakáról éjszakára, muzsikaszó nóta járja, ihaj, csuhaj, dizájngasztró magyarosan.

Nagyban beindult a Design Hét, mely most gasztronómiával is foglakozik. Rengeteg program, izgalmas formatervezés és dizájn várja a látogatókat. Meg lehet például ezüstműves iparművészek szőlő és bor ihlette alkotásait tekinteni, és még számtalan más izgalmas és előremutató dologgal találkozhatunk. Ilyenkor bújik bele az emberbe az ördög, láttuk mi már a szép magyar művészet sötét oldalát is, de bekaptuk már a bika farkát más országból is. Körülnéztünk tehát a rögvalóság magyar gasztrodizájn világában, és bizony, kincsre akadtunk, mert aki keres, az talál. A borravaló hozzájárulása a Design Gasztrohéthez.

A premiumfolk.hu oldal jóvoltából betekintést nyerhettünk abba, hogy a derék kalocsai kézművesek milyen finomságokon dolgoznak, csak, hogy legyen mit a csipkés terítőre tenni neves ünnepnapokon. Ami biztos, hogy egy háztartásból sem hiányozhat, az alaptörvény alapfokú szintű kiadványa mellől, az a szürkemarha formájú üveg, fehérborral töltve. Nyilván szürkebaráttal, naná. Fura is lenne benne egy egri leányka.

Az ilyen analógiák mentén a bikavér már csak egy lépés, nehogy ne legyen hova tölteni, hát természetesen, a bika formájú üveg dukál. De nem ám akármilyen, támadó bika! Teli férfias erővel, momentummal.

Na de a magyar nép lovas nép, hát egy táltos paripa nem hiányozhat egy ilyen gyűjteményből, hogy nézne az ki?! Még jó, hogy a szorgos alkotók erre is gondoltak, zabolátlan csatamént formáltak, s bele vörösbort álmodtak. Egy Szászi Endre Bitang például milyen jól nézne ki benne, mi?

Azt tudjuk, hogy a természetjáró emberek szeretik a jóféle itókát, biztos nem szólnak rosszat a vadászok sem, ha egyik kedves pillanatukat, mondjuk, mikor egy vadkan két szeme közé dörrentettek (na jó, tudjuk, hogy nem oda szokás, csak a stilisztika diktálta ezt) egy nagyot, nem csak a falon lévő trófea, de a kisasztalon lévő formás, s igen jóféle itókát tartalmazó bor is megörökítené. Hát mi sem egyszerűbb.

Persze, nem mindenki a vadkanra ugrik, s nemesebb vadnak gondolja a szarvast, tán még pörköltben is jobban szereti. Meg aztán, a szarvas nagyon közel is áll a honi borkultúrához, jusson csak eszünkbe a Heimann pince, egy ilyen palackban milyen jól mutatna valamelyik boruk!

Aki azonban inkább a flintáját szereti, mint az azzal űzött s ejtett vadat, annak is tudunk kedveskedni, rögtön párban. Így egy jó puskaporos-kovaköves minerális somlói és egy szépen füstöltre pörkölt barrikolt veressel kínálhatja meg a kedves kollégákat egy jó fácánlövészet után.

A Fehova-tanúinak, s nem csak nekik, hanem egyenesen a ?legjobbaknak?, férjnek, barátnak, focistának, azaz gyakorlatilag mindenkinek ajándékozható a következő alkotás, nekünk azonnal Puskás Öcsi jutott eszünkbe, mi mást is lehetne egy ilyen labdás palackba tölteni, mint a kedvenc olaszrizlingjét?

Ha pedig nem találtuk meg a fentek között azt, mi szívünkhöz közel áll, érdemes körülnézni a tuti kategóriában, ahol a ?különleges? üvegek kaptak helyet, úgymint ?gitár, motor, stb.? Na, hát azért innen csak ki tudunk választani magunknak valami hozzánk illőt.

S ha mégsem, hát marad a biztos befutó, hogy legyen hova a rozét is tenni, ne árválkodjon már ott egy szimpla kis palackban, az meg már milyen? Oda neki a szőlőfürt formájú üveget, melyet csappal láttak el, hogy a kitöltéssel se kelljen annyit bajlódni.

Na most, jó borhoz dukál a jó muzsika, ezt mindenki tudja. Legyen bármely alkotás is választásunk a fentiek közül, az ajándék átadásakor, szimpla poharazgatásnál ajánlott egy szép dalt énekelni, mely stílusban pásszol a választott palackhoz. Mi a következőt javasoljuk:

Azt mondják…

Azt mondják, hogy korhely lettem, kocsmajáró lett belőlem,
Éjszakáról éjszakára, muzsikaszó nóta járja.
Mi gondja rá a világnak, mit vétettem, minek bántnak,
Hisz már olyan réges régen, lefutott a nap az égen.

Nem kérem én tőled számon, hova lett a boldgoságom,
Rég múlt idők legszebb álma valóra már úgysem válna,
De ha majd a falu alszik s ablakidnál nóta hallik,
Ki ne kacagd legszebb álmom, temetem a boldogságom.

De nyugodtan válogasson bárki kedvére, erről a szép CD-lemezről. Egészségünkre!

Címkék: borosüveg, design, dizájn, giccs

← Borvidékek logói: Tolna Underground bortérkép →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!