• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Illés Sárgamuskotály 2009

2011-09-20 ● Kántor Endre

Kedves, jól iható bor ez, valódi családi pincészettől. Kár, hogy a borral nem találkozni sűrűn, leginkább akkor, ha Erdőbényére látogat az ember.

Az Illés pince kis családi borászat, Erdőbénye központjában, a hármas kereszteződésben (Szegilong, Tolcsva és Abaújszántó felé) található pincével és földalatti kétszintes, hét ágú katakombával. Az 1998-tól működő birtoknak kb. 10 hektárja van a Mulatóhegyen, Huza-dűlőben, Lapis-dűlőben és Serfőző-dűlőben (Erdőbénye, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr, Tarcal). Hagyományos módon dolgozzák fel a termést, általában késői szüret után, az erjesztése és tárolása is tradicionális módon történik. Az egykor Rákócziak tulajdonában lévő (ahogy az egész bényei pincerendszer), majd hentesüzletként üzemelő ház borai nem kihívó külsejű, nem kimondottam marketingelt termékek, sőt, mondhatni az ember jobbára akkor találkozik csak velük, ha Bényén jár.

Pedig, aki a címkének vagy a honlapnak hisz, könnyen meglepődik, ahogy pl. én is tettem ennek a 2009-es sárgamuskotálynak a kóstolásakor, mely olyan jól sikerült, hogy a fotóra már csak az üres palack futotta. Pedig megmondta a bor nagyasszonya, Jancis Robinson, hogy fő a nyitottság és a prekoncepció nélküli közelítés a borhoz, az ember akkor sem mindig tudja levedleni előítéleteit. A bor közepesen mély, szalmaszínű, illata töltéskor azonnal érezhető, intenzív, szőlőgyümölcsös virágos, némi érlelési aromával. Ízre is kirobbanóan gyümölcsös, elsősorban itt is a csemegeszőlős ízek dominálnak, de van selyemcukorka, kis virágporosság is. Roppanó savak, néhol kicsit soknak éreztem, de nem vészes, tán ezek féken tartására hagytak benne némi cukrot, ettől kedves, jó ívású, szeretnivaló lesz ez a bor. Fogalmam sincs, mennyit kérnek érte, úgy került hozzám ez a palack, látatlanba azt mondanám rá, hogy 1500 Ft alatt van, ha nincs, ott kellene hogy legyen, így 3 csillagot érdemelne.

(A pincét meg lehet látogatni az idei Hetedhét pásztortüzeken, szeptember 24-én, Erdőbényén.)

Címkék: 2009, 3 csillag, Erdőbénye, illés, Illés Pince, Sárgamuskotály, Tokaj

← És még több bor ezer alatt Bénye emígy, meg amúgy →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!