• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ismét esélyes magyar pince

2012-02-27 ● Kántor Endre

A Füleky Borászat bodrogkeresztúri épülete bejutott a világ leglátogatottabb építészeti portálja, az ArchDaily Év Épülete 2011 című versenyének döntőjébe. Ha a közönségszavazáson győz, akkor sorban ez lesz a második év, amikor magyar borászat nyeri az Ipari Építészet kategóriát.

Tavaly a Laposa pince épülete nyert a neves szakmai honlap versenyén, ezzel pedig nem csak a magyar építészet, de a magyar borászat hírnevét is öregbítette a világ számos pontján. (Az, hogy az épület milyen vitákat váltott ki itthon, már bocsánat, de másodrendű ebből a szempontból.)

Most ismét esélyesek vagyunk, ami nagyon jó hír. Az Építész Stúdió tervezte Füleky Borászat épülete ugyanis idén bejutott a döntőjébe annak a versenynek, amit az ArchDaily idén második alkalommal rendez meg.

A mezőny erős, a világ leglátogatottabb építészeti magazinjánál ez nem is kérdés. Az Ipari Építészet kategóriában a Füleky Borászat épületének riválisai: a Metal Foundation avilési székháza, a McLaren Gyártóközpont az angliai Wokingban (Foster + Partners), a Marmelo Mill olivaolaj-malom Portugáliában (Ricardo Bak Gordon), valamint a Világépítészeti Fesztivál egyik díját már elnyert barcelonai szennyvíztisztító központ (Batlle & Roig Architects).

Ha a Füleky Borászat nyer, olyan épületekkel kerül egy szintre, mint Zaha Hadid guangzhou-i operaháza, az izlandi Harpa Koncertterem, a MIMA építésziroda lakóháza, Steven Holl biarritzi múzeuma, vagy a londoni olimpia úszócsarnoka, írja a hg.hu, ahol még több képet meg lehet nézni a pincéről.

A Füleky Borészat épülete Félix Zsolt és Fialovszky Tamás (Építész Stúdió) kezeit dicséri. Az épület eredetileg másként indult, a kezdeti terveket azonban felülírta, hogy a helyszínen álló, egyszerű kockaházról kiderült: kőből rakott, évszázados falakat rejt. Az építészek ezért belekomponálták a kőfalakat, valamint a régészeti kutatással fellelt régi ablaknyílásokat is az új házba, amelyre mádi kőből készült, aszimmetrikus tető került. A belsőt a tető nyersbetonja és az oldalfalak vakolatlanul hagyott terméskő felülete uralja; az ipari funkcióknak helyet adó új épületrész szinte teljesen a föld alá rejtőzik.

Március 6-ig lehet szavazni, és ha a patrióta szellem nem lenne elég, a szavazók között az ArchDaily két iPadet sorsol ki. Hajrá!

Címkék: ArchDaily, Bodrogkeresztúr, építészet, Füleky, szavazás, Tokaj, verseny

← Mi legyen az üres üvegekkel? Jó bornak is kell cégér 5. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?
Loading
00:00 / 35:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!