• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Jobb lesz a zenétől a bor íze

2008-05-16 ● Kántor Endre

Rendkívüli, úgymond Breaking News hírszüretet tartunk ezen a pénteken, pedig írjuk és valljuk mi régóta, hogy a zene befolyásolja, milyennek érezzük a bort. Most azonban brit kutatók is erre a következtetésre jutottak, azt mondják különféle zenékhez különféle borok valók. Épp jókor jön ezek szerint, hogy a londoni borkiállításra a magyar borokat a Zenei exportiroda kíséri el. Mi is ott leszünk!
Az Edinburgh-i Egyetem pszichológusai arra jutottak, hogy a különböző zenék az agy más-más területét aktiválják, és ennek függvényében ízlik másként ugyanaz a bor más-más zenét hallgatva hozzá. A kutatók ajánlása szerint rock zenére ? pl. Jimi Hendrix vagy  Rolling Stones ? a cabernet sauvignon „csúszik” a legjobban, de klasszikus művek között is akadnak ehhez a borhoz passzolók, például a Carmina Burana erőteljes részei. chardonnay-hez Robbie Williams, Tina Turner vagy Kylie Minogue megy, a merlot pedig Otis Reddinghez passzol leginkább. Ezek alapján nem tűnik hülyeségnek az a sok zenész-celeb bor, mi?

A pszichológusok méricskélése szerint ezt a bort 60 százalékkal érzi erősebbnek, ízgazdagabbnak iszogatója, ha ilyen zenét hallgat hozzá, mint ha semmilyet, azaz csendet. A „zenebora” kutatgatás Aurelio Montes chilei borász ötlete volt, aki egyébként gregorián zenét „hallgattat” boraival, hogy finomabban érjenek. Szerinte ugyanis a finom rezgés, melyet ez a muzsika kelt, javítja a bor minőségét.

A Wine and Spirit szerkesztője szerint eljöhet a kor, amikor egy rangos étteremben az ét- és itallap mellé már zenelapot is adnak.

Kedves olvasóink, mi megmondtuk ezt már vagy másfél éve, mikor elkezdtük Zene-bora rovatunkat, és na tessék, igazunk volt.

Annyira így van ez, hogy idén a London Wine Fair-en, az AMC magyar standját a Zenei exportirodával osztja meg, hogy lássák, hallják a népek a magyar hangokat, ne csak a bort kóstolják. Hazúdnánk, ha ennek semmi köze nem lenne a Borravalóhoz, valaha mi kezdtük el a megfelelő fülekbe suttogni, hogyan is kellene megjelennünk egy nemzetközi borvásáron, és tessék, így is lett. Azért, a biztonság kedvéért mi szépen felkerekedünk és megnézzük magunknak hogyan is sikerük a reprezentáció, igen, Londonba megyünk a LIWF-re (London International Wine Fair), a világ kereskdedelmi szempontból legfontosabb ilyen eseményére, ahonnan rendszeresen tudósítani fogunk, ahogy tettök azt tavaly is. Megnézzük például, kinek ízlenek jobban magyar zenéve a magyar borok.

Címkék: bor, borhírek, Hírek, London, London Wine Fair, zene, Zene-bora

← Zene-bora XII: Francia-magyar küvé Ha Tokaj, akkor furmint… →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!