• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Jönnek a cseszlovákok!

2009-05-18 ● borravalo.hu

London Wine Fair, 2009. Debütált a cseh boripar a londoni borkiállításon. Aki nem tudná, a cseheknek igenis van borászata. Igaz, az országra eddig inkább, mint a pilzeni és a beher, a röhejes kempingnadrágok, és bugyikék skodák hazájára emlékszünk, node most aztán! Karakteres savak, állandó kései szüret, maradék cukor, erre számíthatunk ma Morvaországból.

Komolyan ébredez a cseh boripar, ezzel szembesült Kántorbandi és Stevie Kraft a London Wine Fairen. Tudják mit jelent az, hogy Aromaticky Kruh Bilého Vína? Aromakorong fehérbor kóstolásához. Egy ilyen zseniális korongra tett szert Kraft, és most esténként (írás mellett/helyett) arra próbál rájönni, hogy a Bobulové Ovoce alcsoporton belül mi is lehet az a Lesní Jahoda (valami almaféle?). Kérem, csehül elsajátítani a bornyelvet, az már valami, magasan veri a prágai metrón megtanulható ?u koncsete proszim visztup a nasztup dvzsrezsese na vihraji, przsistyí sztanyice namesztyí míru? mantrát.

Amikor valaki felhozza egy társaságban a cseh bor problematikáját, ne tessenek értetlenül nézni: volt az, mindig is, csak kevésbé imázsformáló elem, mint Pilzen, Prága, Velkopopovice, vagy Ceske Budejovice söre.

Azt azért jegyezzük meg, hogy Prága egyik legmenőbb lakónegyede a Vinohradin található, amely ? ki nem találnák ? szőlőhegyet jelent. A főváros körül a mai napig van valami szőlős mozgás, de az igazi cseh borvidék Brno környéke: Morvaország.

Itt több mint 16 ezer hektáron termelnek szőlőt, erre van a cseh ültetvények 96 százaléka. A fajtákat elsősorban az éghajlat határozza meg: szegény Pavlícek hiába szeretne rámenni a zsírsirazra, az éves átlaghőmérséklet alig haladja meg a 9 fokot ? ez nagyban beszűkíti a fajtaválasztás szabadságát.

A cseheknél márpedig komolyan beindult valami borügyben a fogyasztási oldalon is. Ezt már sűrű prágai látogatásai idején megtapasztalta Kraft: a Stary Miesto tér környékén a turistacsapda sörözők közepette suttyomban megjelentek a borbárok, olykor egészen izgalmas kínálattal.

A London Wine Fairen idén mutatkoztak be első alkalommal. Négy termelő, meg az állati lelkes Cseh Borintézet mutatta be azt, hogy mi is az a karakteres sav. Naná, hogy oda kellett ugrani kóstolni! Minekutána az internet véges, Kraft itt és most nem pazarolná a biteket minden megkóstolt tétel leírására. Összesen 19 különböző bor következtetni elég, sőt talán sok is talán. Néhány érdekesebb a jegyzetek közül.

A Bohemia Sekt Prestige Brut pezsgője pilzen mellett készül. A kombináció az érdekes rizling-pinot blanc-vlasky rizling, azaz olaszrizling. Habzik, mint a veszedelem, nagyon intenzívek a buborékok, mind látványra, mind a szájban. Illatra leginkább minerális, egy kis citrussal, meg sok élesztő es van benne. A szájban a fékezetlen habzáson kívül leginkább a sav köszön be erősen, és marad is, jó hosszan. Az íz almás és citrusos, ez még jobban ráerősít a savra. Nem rossz, de nagyon melegnek kell lennie, hogy sokat tudjon belőle inni az ember. Amúgy egymillió palack készül belőle évente, a pincészetnél 6,2 euró az ára.

A Vino Mikulov a morvaországi Mikulov városában működik. 2008-as Sauvignon Blanc-juk Pozdni Sber, vagyis kései szüret (erre majd azért térjünk vissza!). A bor aligszínű, illatra leginkább érett, de még fanyar egres, és bodzavirág ugrik be. A bor bodzás, és nocsak, megint a sav! Van benne vagy jó 6 gramm, azért hallja az ember a fogzománcot megciccenni. A bor vékonyka lenne a kései szüret nélkül, de így friss is, meg még egy kis testet is sikerült varázsolni neki. Jogilag száraz, de amúgy a félédes eleje.

Petr Skoupilé lett az év borászata Csehországban 2008-ban, szinte a teljes kínálatát sikerült végigkóstolni. No és akkor hogy is néz ki egy Cseh olaszrizling? A 2008-as Riesling Italico (alatta apró betűvel Vlasky Risling ? de hoppá, hoppá! Milyen jól marketingelhető fantázianév ez az italico, mi? Hogy ez itthon senkinek nem jutott eszébe?) halvány színű, kis zöldes beütésekkel. Az illat erős keserűmandula, alig érezni benne gyümölcsöt. A sav közepes, és egész jól csiszolt, ízre a mandula mellett zöldalma érződik, az alkohol egy kicsit elhúzza a bort. Bár nem Pozdni Sber, de valszeg megvárták a túlérettségnek azt a (cseh) fokát, amikor a must már nem éget lyukat a márványasztalba.

A Muskat Moravia, avagy Moravské Muskát helyi fajta, azt sajnos nem sikerült kideríteni, hogy pontosan kik-mik voltak az ősök. A 2008-as seszínű, illatra intenzíven jázminos. Az íz citrusos és jázminos, kicsit édeskésebb, érettebb, mint azt az ember egy csontszáraz muskotálytól várná, van benne maradék cukker, ettől lesz ugyanis teste. És ismét a sav, esetünkben 7,8 g. Az nagyon sok és ez érződik is. Amúgy izgalmas, szép bor, könnyed, rendesen behűtve teljesen vállalható.

Kóstoltunk egy rakás vörösbort is, nos, leginkább a siller felé tendálnak, ezen a vidéken az éghajlat már totálisan a fehér fajtáknak kedvez. A tanninok szinte mindenütt hiányoznak. Megpróbálkoztak egy amolyan ?nagy vörös? előállításával is, a 2006-os Zweigeltben azonban leginkább a fa viszi a prímet, csak sav van hozzá, hogy megtámassza, de az érett tannin szinte teljesen hiányzik.

Desszertbornak egy szalmán két hónapig szárított szőlőből készült Grüner Veltelinert mutattak a legvégén. A bor közepes borostyánszín. Illata szárított barack, egy kis kávéval és égetett cukorral keveredve. Az ízben a barack és a cukker játszik a már szokásosan magas savval, 127 g/l cukor társaságában. Kellemes, de nem túl mély édes bor.

A legáltalánosabb tapasztalat az volt, hogy minden második bor késői szüret errefele. Mondjuk inkább azt a Pozdni sber helyett, hogy baromi sokáig kellett kint hagyni a szőlőt, hogy legalább annyira beérjen a szőlő savilag, hogy acéltartályba lehessen tölteni anélkül, hogy a must hogy kilukasztaná. Igen komoly savakról beszélünk itt, a Loire ehhez képest valami lapos és érdektelen délfrancia savmentesnek tűnik. A maradék cukor, amely ott van szinte minden borban, arra való, hogy egyensúlyba hozza a savat, és egy kis testet adjon a bornak. Nos, ez volt a legáltalánosabb tanulság.

A borok amúgy teljesen vállalhatóak, a fajtaszerkezeten ugyan van még mit csavargatni, mert a legkedveltebb csehországi szőlőfajta a Müller Thurgau, amellyel Stevie Kraftot ki lehetne űzni a világból. Nos, csehföldön sem készülnek belőle izgalmas borok. A többi fajta tisztességes borokat ad. Az eszköztár megakad az acéltartálynál, de valószínű, hogy akadnak olyanok is, akik mernek a hordóhoz nyúlni, igaz, olyan borokat egyelőre nem kóstolunk. Mindenesetre a kezdet bíztató. Megyünk mi még Morvaországba.

A Borravaló londoni tudósítását a Triptipp.hu tette lehetővé. (Amiért nagyon hálásak vagyunk.)

Korábban:

A világ legbonyolultabb dugóhúzója

Kalandok a festett madarak folyóján

Járjuk be együtt a London Wine Fairt!

Címkék: 2009, Bohemia Sekt, cseh, csehország, LIWF, London, Moravia, Petr Skoupilé, Vino Mikulov

← Kalandok a festett madarak folyóján 1925-öst, nagy tisztelettel, befele köpünk! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!