• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kamocsay: Nem vagyunk eléggé figyelemfelketőek

2007-05-31 ● Kántor Endre

A Hilltop Neszmély vezetőjével a Londoni Wine Fairen futottunk össze. Gratuláltunk neki a szép eredményekért, a Hilltop begyűjtött pár érmet. Aztán a magyar jelenlétről faggattuk.

Borravaló: Mit szólsz a magyar standhoz itt Londonban?

KÁ: Most már 16-17 éve kint vagyunk Londonban, és az a vicces az egészben, hogy ez a magyar stand minden évben ugyanígy néz ki: ugyanazok a székek, ugyanazok azt asztalok. Ebben az installációban már voltam vagy hatszor, vagy hétszer. Nem vagyunk eléggé figyelemfelkeltőek. Elég drága is itt lenni, kevesen engedhetik meg maguknak, még AMC (Agrár Marketing Centrum) támogatással is.

 

Borravaló: Üzletileg megéri ez a drága jelenlét?

 

KÁ: Általában az üzletek nagyon ritkán köttetnek úgy, hogy az ember kiáll a standra, és várja a fehér lovon a herceget. Nem így működik. Mi a tizenvalahány év alatt egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány üzletet kötöttünk. Olyan folyománya volt ennek a kiállításnak, hogy aki itt megtalált minket és komolyan érdeklődött, az eljött Neszmélyre, utána pedig létrejött valamiféle megállapodás. Egyszer például megjelent itt valaki délelőtt a standon, mondta, hogy szeretné megkóstolni a borainkat. Nem sokat beszélt, időnként mondta, hogy bontsunk egy új üveggel, ebből, meg abból ? nem volt kint a névjegykártyája sem. Mondtuk neki, hogy nagyon szívesen bontunk mindenből, de legyen szíves, árulja már el, hogy kicsoda. Hát ő volt a Marks&Spencer borásza. Megköszönt mindent, délután visszajött a főnökével, ugyanazt végigkóstolták még egyszer ? ez májusban volt ?, aztán augusztusban eljöttek Neszmélyre, megnézték a borászatot, novemberben megint eljöttek, megnézték az új termést, és ebből üzlet lett. Kb. így működik a dolog. Úgy nem, hogy itt a standnál valaki kóstol, megkérdezi az árainkat, és már rendel is.

 

Borravaló: Ezen kellene változtatni?

 

KÁ: Azon biztos lehetne, hogy sokkal nagyobb figyelmet keltsünk. Ha itt végignézel, látod a Hungarovint, széles választékkal, a Nagyrédét, ugyancsak széles választékkal, itt vagyunk mi (Hilltop Neszmély), és ezen kívül zömében tokajiak. Sok olyan országot látni itt a vásáron, akiknek nagy a jelenléte, felfigyel rájuk az ember. Annyi mindent lehetne tenni, hogy ránk is felfigyeljenek?

 

Borravaló: Tavaly a magyar stand mellett volt a braziloké, egy fiatal hölgy dekázott brazil nemzeti mezben. Aztán a tarkójával megfogta a labdát, közben meg lehúzta a felsőjét?

 

KÁ: Igen, emlékszem rá! Most meg szambát hoztak a brazilok, élő zene szól a standjuknál, nagyon színvonalasan, sokszor elmentem arra. A magyar bor egyik legnagyobb erénye a sokszínűség, tehát az, hogy a könnyed Irsai Olivértől az aszúig széles a szortiment. Kevés országnak van ilyen szerencséje. Ezzel lehengerlő magyar jelenlétet lehetne itt létrehozni. Most elveszünk a tengerben, nincs egyénisége a magyar standnak, nincs stílusa.

 

Borravaló: Majd jövőre a nyolc forintokból?

 

KÁ: Abból lehetne valamit kezdeni, de az első egy-két évben belföldön kellene a bor ismertségét, a borkultúrát ebből a marketingpénzből támogatni. Amikor már látszik, hogy a Bormarketing Kht. hatékonyan tud pénzt felhasználni, akkor lehet a külföldi jelenlétet erősíteni. De mindenképpen kell erősíteni, a Kht. feladata a magyar bor imázsának erősítése ? a londoni borvásáron való megjelenést pedig még Bordeaux-nál is fontosabbnak tartom, mert ez kereskedelmileg messze a legfontosabb színhely. Ha itt valami áttörést tudunk elérni, a magyar bort, mint fogalmat megismertetni, abból szép pénz is lehet.

 

Kántorbandi, London

Korábban:

A nagy londoni balhé 4.: rengeteg magyar érem

Címkék: Hilltop, Kamocsay Ákos, London

← Laczkó: Legyünk lokálpatrióták! Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!