• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Kiszagolja

2011-07-12 ● Kántor Endre

Mire lehet jó, ha az emberénél kétezerrel érzékenyebb firnyákkal rendelkezünk? Hát arra, hogy tökéletesen kiszagoljuk a borból a dugósságot. Kisszínes a kánikulára.

Nem tudod biztosan, hogy dugós-es a bor? Nem vagy benne biztos, hogy a TCA-t (triklóranizol) érzed-e, vagy csak valami olyan aroma van a borban, ami bezavar? Végy egy rendes vérebet, tanítsd be neki a vegyület szagát és meg is vagy.

Éppen ezt tette Michelle Edwards és Daniel Fischl, a hétéves Miss Louisa Bell ausztrál tulajdonosai. A kutya felsőbbrendű szagolója tévedhetetlenül válogatja ki a TCA-s poharakat, a victoriai borászatban az övé a végső szó vitás ügyekben.

Pont tegnap jártam a Royal Tokajinál (kóstolójegyzetek később), ahol Áts Karcsival és Turóczi Istvánnal, és arról beszélgettünk, hogy milyen előnyei vannak a csavarzáraknak, mely a birtokfurmintjukon és a sárgamuskotályukon van, és mennyire nem jók a szilikondugók, melyekről kiderült, hogy sokszor jobban átengedik a levegőt, mint más zárószerkezet. A dugósság ellen védekezni gyakorlatilag lehetetlen, a jellegzetes dohos, penészes dugóillat-és íz, ami sokszor a reggeli úszásról vizes maradt és egész nap a táskában, egy nájlonzacsiban cipelt fürdőgatya esti szagára emlékeztet, a paratölgy kérgének feldolgozása során keletkezik. Kiszellőztetni nem lehet, levegővel érintkezve tovább erősödik, szúrós, klóros lesz a bor tőle, elfedi az aromákat. A nem trenírozott borfogyasztó sokszor ilyen hibát vél felfedezni, amikor nagyon ásványos bort kap, pl. bazaltos, riolitos-zeolitos, vagy csillámpalás területekről, azaz Somlóról, Tokajból vagy Sopronból.

Kéne egy jó eb minden pincébe, előre megmondaná a dugószállítmányról, hogy fertőzött-e, de még a brettet is kiszagolná.

Címkék: borhiba, dugó, dugós, kiszagol, kutya, orr, TCA, triklóranizol

← Ezüstérmések a borászok Ledér borászlányok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!