• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Légies, wellness-Tokaji

2008-09-07 ● borravalo.hu

Az idei év Tokaj-Hegyalján, de legalábbis Tarcalon mindenképpen az Andrássyról szól. Azért mert ilyen monstre wellness palota ritkán épül arrafele, legutóbb akkor volt hasonló fejlesztés, amikor Lorántffy Zsuzsanna beszerzett egy fürdőkádat a pataki várba. Kenje magára a vinoterápiás aszútésztát akit ez felizgat, Stevie Kraft inkább a boroknak nézett utána.

Olaszos augusztusunk volt, ahogy azt Kántorbandi már leírta, de a témagyűjtés nem állt le. Stevie Kraftot Zsurki Sanyi kalauzolta végig az Andrássy labirintusnak sem utolsó pincerendszerén, és közben kóstoltak ezt-azt. Egyértelmű a stílusváltás, elöljáróban talán ennyi?

Majd elkészül

Az egész Andrássy-dologgal úgy voltunk, hogy hisszük, ha látjuk. Mert a hirdetések a látványtervekkel azok már évek óta mentek ilyen-olyan lapokban. Olykor elautóztunk előtte Tarcalon, és csak annyit tudtunk megállapítani, hogy na, épül. Aztán Dr. Nemtudomka volt is ott. És azt mondta, nagyon ütős a hely. Nagyon-nagyon. Aztán a legutóbbi Borigóba WSET-Kriszta írt egy igen lelkendezőset. Ezek voltak az előinfók Kraft számára.

A hotelről, meg a fürdőről azt lehet elmondani, hogy pazar. Nem sajnálta a tulaj a pénzt, annyi szent. És egy borászat is oda lett téve rendesen. Az Andrássy pincészet 2004-re készült el. A borászat és a hotel-étterem-wellness annyi ponton van összekapcsolva, ahány helyen csak lehet. Nem csak azért, mert a pincébe ? amikor teljesen kész lesz ? a vendégek az épület számos pontjából juthatnak be. Az olyan apró figyelmességekről volna szó, hogy a grillt a régi, már semmire sem használható hordók dongáival fűtik?

A területeik ? 15 hektár ? Tarcal mellett a Szentkereszt dűlőben vannak, emellett a szintén tarcali Előhegyen van egy még nem termő, 6 hektáros telepítés. A cég első borásza Gerwald László volt, aki korábban egy ideig a Kerházat vezette ? Bacsó „Oremus” András után. Ez az Andrássy borokon is érezhető volt, mondjuk úgy az oldschool tokaji borokhoz igazodott az íz, a test, a borászat, a minden. Lóg a kóstolóhelyiségben a falon egy 1999-egy oklevél, amely szerint a Magyarországi Borutak I. Országos Borversenyén, (Gyöngyös 2004), az 1999-es négyputtonyos tokaji aszú száraz bort aranyéremmel jutalmazták. Szakmai bírálók, szevasztok!

Új igazolás

Aztán leigazolták a Pajzos-Megyertől Zsurki Sanyit, aki egy kicsit másképp képzelte el a tokajit. Először a pincébe ? mit pince! Pincerendszer! ? vitt Kraft és Sanyi útja. Amely pince egyébként hatalmas. 300 méter hosszú, többágú, kacskaringós labirintus-szerű faragott, klasszikus hegyaljai. Nem lenne senki meglepve, ha egyszer csak a szomszéd királyudvaros Hwang úr jönne szembe valamelyik mellékágból.

A pince egyik legbelső ágában tartogatja teljesen saját iskolázású borait Sanyi. A kóstolót rendhagyó módon rögvest egy nehezebb borral kezdtük, de ha már odalent voltunk a pincében, csak nem utasít vissza az ember egy még hordóból vett aszúmintát. A 2006-os aszú színre egyelőre még zavaros kissé, illata birsalmasajtos, de nem nehéz. Az ízében is a birses-mézes vonalat mutatja, könnyeden, 200g/l cukker közepette. A nagyérdemű leghamarabb 2010-ben kóstolhatja majd.

Ezt követően a kóstolóhelyiségben folyt tovább az ismerkedés az Andrássy borokkal. Két szintre osztják fel a termékpiramist. A feketecímkés borokat áruházakban is lehet majd venni, a prémium bort azonban csak a hotelbe, meg pár vinotékába szánják? A prémium kategória a teljes termelés egyötöde lesz. Komolyabb hozamkorlátozás, dűlőszelekció jellemzi ezeket a borokat.

A célus jelenleg egyébiránt az lenne, hogy a vendégek szomját oltsák elsősorban. Tehát a hotel fogyasztja el a mostani 100 ezer palackos termelés nagyját. A későbbiekre nagyobb tervek vannak, de ezekről egyelőre nem eshetett konkrét szó. Maradjunk annyiban, hogy vannak.

Légiességben az erő

A 2006-os furmint birses-körtés illatot mutat. A bor nem teljesen száraz, van egy kicsi maradék cukor, de ez egyáltalán nem zavar be, mondjuk úgy, hogy egy kicsit izgalmasbb lesz tőle a komolykodó furmint. A sav közepes, és itt is birsalmaízt érez leginkább az ember. Közepesen hosszadalmas bor.

A 2007-es Szentkereszt Furmint már koncentráltabb ital. Fürtprésléssel készült, és a teljes készlet egyharmada három hónapot töltött fahordóban  – amely fahordókat Dósa Kálmán készíti. Az illatban elsőre a gyümölcsösség ugrik be, körte formájában, aztán persze megmutatja magát a fa is. Az ízben közepes sav mellett ásványosság érződik, meg mindenféle körteszerű gyümölcs. Hosszú a lecsengés az alkohol egy kicsit erős.

A 10g/l cukortartalmával a 2007-es Szentkereszt Hárslevelű a francia sec-kategóriának felelne meg, a Vouvray környékén járnák, viszont ez itt még mindig Tarcal. Illata könnyű légies, hársmézre emlékeztet, meg van ott egy kicsi fa is. Ízben trópusias, meg méz és virágok. A maradék cukor nagyon szépen kerekíti. De nem tömítős nehéz édes borról van itt szó, a sav okán meg tudja tartani a könnyedséget is!

A záró tétel az édes muskotály volt, 2007-ből. Kis botritisz támadta meg a szemeket amikor szedték, ezeket külön dolgozták fel. A bor szemre szinte vízszínű, pedig komoly beltartalmi értékekkel bír. Illata muskotályos, de nem az az orrzsibbasztóan parfümös, ebben is tetten érhető a szellősség. Kis szénsav van a borban, ettől még könnyedebb, közepes sav mellett maradt benne 60 g/l cukor, desszertborról van itt szó, még ha nem is a tömény fajtából. Ízében leginkább a trópusi gyümölcsök, elsősorban a banán érezhető.

Gyors merítésben ennyit sikerült megtudni az Andrássyról. Zsurki Sanyi a borászat stílusát egyértelműen a légiesebb, könnyedebb borok felé mozdítja. Ha valaki kiszédül a jakuzziból, lecsapatja magát a trópusi esőerdő élmény-zuhanykabinban, utána fürdőköpenyben a bárnál nem is nehézkes, oxidatív aszút akarna hörpölni.

Hogy akkor most ki van előbbre: a wellness-hotel, vagy a borászat, azt egyelőre nehéz eldönteni. Merthogy a borokat elsősorban arra szánják, hogy a vendégek jól érezzék magukat a szállóban két aszúpakolás közt. Tehát a hotel igya fel a bort. A bor-portfóliót igyekszenek kiszélesíteni, annyira, amennyire ezt Tokaj-hegyalja szabályrendszere megengedi. Viszont ott van a feketecímkés széria, amelyet hipermarsékba szánnak. Ugyanakkor nagyon nagy tervek vannak, nem csak a fiókban. Körvonalazódnak azok már kérem? Láttunk mindenféle érdekes palackokat, vastag falúakat, majd kiderül mit töltenek beléjük. Az Andrássy nevet mindenesetre nem csak a wellness miatt lesz célszerű megjegyezni.

Korábban:

Ahol a Loire meg a Bodrog összefolyik

Miért éppen Alaszkában miért éppen tokaji?

Rozé készül Tokajban

Címkék: Andrássy, furmint, Hárslevelű Muskotály, Tarcal, Tokaj-Hegyalja, Zsurki Sándor

← Alsace, tudathasadás, riesling Apa, kezdődik! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!