Olaszos augusztusunk volt, ahogy azt Kántorbandi már leírta, de a témagyűjtés nem állt le. Stevie Kraftot Zsurki Sanyi kalauzolta végig az Andrássy labirintusnak sem utolsó pincerendszerén, és közben kóstoltak ezt-azt. Egyértelmű a stílusváltás, elöljáróban talán ennyi?
Majd elkészül
Az egész Andrássy-dologgal úgy voltunk, hogy hisszük, ha látjuk. Mert a hirdetések a látványtervekkel azok már évek óta mentek ilyen-olyan lapokban. Olykor elautóztunk előtte Tarcalon, és csak annyit tudtunk megállapítani, hogy na, épül. Aztán Dr. Nemtudomka volt is ott. És azt mondta, nagyon ütős a hely. Nagyon-nagyon. Aztán a legutóbbi Borigóba WSET-Kriszta írt egy igen lelkendezőset. Ezek voltak az előinfók Kraft számára.
A hotelről, meg a fürdőről azt lehet elmondani, hogy pazar. Nem sajnálta a tulaj a pénzt, annyi szent. És egy borászat is oda lett téve rendesen. Az Andrássy pincészet 2004-re készült el. A borászat és a hotel-étterem-wellness annyi ponton van összekapcsolva, ahány helyen csak lehet. Nem csak azért, mert a pincébe ? amikor teljesen kész lesz ? a vendégek az épület számos pontjából juthatnak be. Az olyan apró figyelmességekről volna szó, hogy a grillt a régi, már semmire sem használható hordók dongáival fűtik?
A területeik ? 15 hektár ? Tarcal mellett a Szentkereszt dűlőben vannak, emellett a szintén tarcali Előhegyen van egy még nem termő, 6 hektáros telepítés. A cég első borásza Gerwald László volt, aki korábban egy ideig a Kerházat vezette ? Bacsó „Oremus” András után. Ez az Andrássy borokon is érezhető volt, mondjuk úgy az oldschool tokaji borokhoz igazodott az íz, a test, a borászat, a minden. Lóg a kóstolóhelyiségben a falon egy 1999-egy oklevél, amely szerint a Magyarországi Borutak I. Országos Borversenyén, (Gyöngyös 2004), az 1999-es négyputtonyos tokaji aszú száraz bort aranyéremmel jutalmazták. Szakmai bírálók, szevasztok!
Új igazolás
Aztán leigazolták a Pajzos-Megyertől Zsurki Sanyit, aki egy kicsit másképp képzelte el a tokajit. Először a pincébe ? mit pince! Pincerendszer! ? vitt Kraft és Sanyi útja. Amely pince egyébként hatalmas. 300 méter hosszú, többágú, kacskaringós labirintus-szerű faragott, klasszikus hegyaljai. Nem lenne senki meglepve, ha egyszer csak a szomszéd királyudvaros Hwang úr jönne szembe valamelyik mellékágból.
A pince egyik legbelső ágában tartogatja teljesen saját iskolázású borait Sanyi. A kóstolót rendhagyó módon rögvest egy nehezebb borral kezdtük, de ha már odalent voltunk a pincében, csak nem utasít vissza az ember egy még hordóból vett aszúmintát. A 2006-os aszú színre egyelőre még zavaros kissé, illata birsalmasajtos, de nem nehéz. Az ízében is a birses-mézes vonalat mutatja, könnyeden, 200g/l cukker közepette. A nagyérdemű leghamarabb 2010-ben kóstolhatja majd.
Ezt követően a kóstolóhelyiségben folyt tovább az ismerkedés az Andrássy borokkal. Két szintre osztják fel a termékpiramist. A feketecímkés borokat áruházakban is lehet majd venni, a prémium bort azonban csak a hotelbe, meg pár vinotékába szánják? A prémium kategória a teljes termelés egyötöde lesz. Komolyabb hozamkorlátozás, dűlőszelekció jellemzi ezeket a borokat.
A célus jelenleg egyébiránt az lenne, hogy a vendégek szomját oltsák elsősorban. Tehát a hotel fogyasztja el a mostani 100 ezer palackos termelés nagyját. A későbbiekre nagyobb tervek vannak, de ezekről egyelőre nem eshetett konkrét szó. Maradjunk annyiban, hogy vannak.
Légiességben az erő
A 2006-os furmint birses-körtés illatot mutat. A bor nem teljesen száraz, van egy kicsi maradék cukor, de ez egyáltalán nem zavar be, mondjuk úgy, hogy egy kicsit izgalmasbb lesz tőle a komolykodó furmint. A sav közepes, és itt is birsalmaízt érez leginkább az ember. Közepesen hosszadalmas bor.
A 2007-es Szentkereszt Furmint már koncentráltabb ital. Fürtprésléssel készült, és a teljes készlet egyharmada három hónapot töltött fahordóban – amely fahordókat Dósa Kálmán készíti. Az illatban elsőre a gyümölcsösség ugrik be, körte formájában, aztán persze megmutatja magát a fa is. Az ízben közepes sav mellett ásványosság érződik, meg mindenféle körteszerű gyümölcs. Hosszú a lecsengés az alkohol egy kicsit erős.
A 10g/l cukortartalmával a 2007-es Szentkereszt Hárslevelű a francia sec-kategóriának felelne meg, a Vouvray környékén járnák, viszont ez itt még mindig Tarcal. Illata könnyű légies, hársmézre emlékeztet, meg van ott egy kicsi fa is. Ízben trópusias, meg méz és virágok. A maradék cukor nagyon szépen kerekíti. De nem tömítős nehéz édes borról van itt szó, a sav okán meg tudja tartani a könnyedséget is!
A záró tétel az édes muskotály volt, 2007-ből. Kis botritisz támadta meg a szemeket amikor szedték, ezeket külön dolgozták fel. A bor szemre szinte vízszínű, pedig komoly beltartalmi értékekkel bír. Illata muskotályos, de nem az az orrzsibbasztóan parfümös, ebben is tetten érhető a szellősség. Kis szénsav van a borban, ettől még könnyedebb, közepes sav mellett maradt benne 60 g/l cukor, desszertborról van itt szó, még ha nem is a tömény fajtából. Ízében leginkább a trópusi gyümölcsök, elsősorban a banán érezhető.
Gyors merítésben ennyit sikerült megtudni az Andrássyról. Zsurki Sanyi a borászat stílusát egyértelműen a légiesebb, könnyedebb borok felé mozdítja. Ha valaki kiszédül a jakuzziból, lecsapatja magát a trópusi esőerdő élmény-zuhanykabinban, utána fürdőköpenyben a bárnál nem is nehézkes, oxidatív aszút akarna hörpölni.
Hogy akkor most ki van előbbre: a wellness-hotel, vagy a borászat, azt egyelőre nehéz eldönteni. Merthogy a borokat elsősorban arra szánják, hogy a vendégek jól érezzék magukat a szállóban két aszúpakolás közt. Tehát a hotel igya fel a bort. A bor-portfóliót igyekszenek kiszélesíteni, annyira, amennyire ezt Tokaj-hegyalja szabályrendszere megengedi. Viszont ott van a feketecímkés széria, amelyet hipermarsékba szánnak. Ugyanakkor nagyon nagy tervek vannak, nem csak a fiókban. Körvonalazódnak azok már kérem? Láttunk mindenféle érdekes palackokat, vastag falúakat, majd kiderül mit töltenek beléjük. Az Andrássy nevet mindenesetre nem csak a wellness miatt lesz célszerű megjegyezni.
Korábban:
Ahol a Loire meg a Bodrog összefolyik