• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Légies, wellness-Tokaji

2008-09-07 ● borravalo.hu

Az idei év Tokaj-Hegyalján, de legalábbis Tarcalon mindenképpen az Andrássyról szól. Azért mert ilyen monstre wellness palota ritkán épül arrafele, legutóbb akkor volt hasonló fejlesztés, amikor Lorántffy Zsuzsanna beszerzett egy fürdőkádat a pataki várba. Kenje magára a vinoterápiás aszútésztát akit ez felizgat, Stevie Kraft inkább a boroknak nézett utána.

Olaszos augusztusunk volt, ahogy azt Kántorbandi már leírta, de a témagyűjtés nem állt le. Stevie Kraftot Zsurki Sanyi kalauzolta végig az Andrássy labirintusnak sem utolsó pincerendszerén, és közben kóstoltak ezt-azt. Egyértelmű a stílusváltás, elöljáróban talán ennyi?

Majd elkészül

Az egész Andrássy-dologgal úgy voltunk, hogy hisszük, ha látjuk. Mert a hirdetések a látványtervekkel azok már évek óta mentek ilyen-olyan lapokban. Olykor elautóztunk előtte Tarcalon, és csak annyit tudtunk megállapítani, hogy na, épül. Aztán Dr. Nemtudomka volt is ott. És azt mondta, nagyon ütős a hely. Nagyon-nagyon. Aztán a legutóbbi Borigóba WSET-Kriszta írt egy igen lelkendezőset. Ezek voltak az előinfók Kraft számára.

A hotelről, meg a fürdőről azt lehet elmondani, hogy pazar. Nem sajnálta a tulaj a pénzt, annyi szent. És egy borászat is oda lett téve rendesen. Az Andrássy pincészet 2004-re készült el. A borászat és a hotel-étterem-wellness annyi ponton van összekapcsolva, ahány helyen csak lehet. Nem csak azért, mert a pincébe ? amikor teljesen kész lesz ? a vendégek az épület számos pontjából juthatnak be. Az olyan apró figyelmességekről volna szó, hogy a grillt a régi, már semmire sem használható hordók dongáival fűtik?

A területeik ? 15 hektár ? Tarcal mellett a Szentkereszt dűlőben vannak, emellett a szintén tarcali Előhegyen van egy még nem termő, 6 hektáros telepítés. A cég első borásza Gerwald László volt, aki korábban egy ideig a Kerházat vezette ? Bacsó „Oremus” András után. Ez az Andrássy borokon is érezhető volt, mondjuk úgy az oldschool tokaji borokhoz igazodott az íz, a test, a borászat, a minden. Lóg a kóstolóhelyiségben a falon egy 1999-egy oklevél, amely szerint a Magyarországi Borutak I. Országos Borversenyén, (Gyöngyös 2004), az 1999-es négyputtonyos tokaji aszú száraz bort aranyéremmel jutalmazták. Szakmai bírálók, szevasztok!

Új igazolás

Aztán leigazolták a Pajzos-Megyertől Zsurki Sanyit, aki egy kicsit másképp képzelte el a tokajit. Először a pincébe ? mit pince! Pincerendszer! ? vitt Kraft és Sanyi útja. Amely pince egyébként hatalmas. 300 méter hosszú, többágú, kacskaringós labirintus-szerű faragott, klasszikus hegyaljai. Nem lenne senki meglepve, ha egyszer csak a szomszéd királyudvaros Hwang úr jönne szembe valamelyik mellékágból.

A pince egyik legbelső ágában tartogatja teljesen saját iskolázású borait Sanyi. A kóstolót rendhagyó módon rögvest egy nehezebb borral kezdtük, de ha már odalent voltunk a pincében, csak nem utasít vissza az ember egy még hordóból vett aszúmintát. A 2006-os aszú színre egyelőre még zavaros kissé, illata birsalmasajtos, de nem nehéz. Az ízében is a birses-mézes vonalat mutatja, könnyeden, 200g/l cukker közepette. A nagyérdemű leghamarabb 2010-ben kóstolhatja majd.

Ezt követően a kóstolóhelyiségben folyt tovább az ismerkedés az Andrássy borokkal. Két szintre osztják fel a termékpiramist. A feketecímkés borokat áruházakban is lehet majd venni, a prémium bort azonban csak a hotelbe, meg pár vinotékába szánják? A prémium kategória a teljes termelés egyötöde lesz. Komolyabb hozamkorlátozás, dűlőszelekció jellemzi ezeket a borokat.

A célus jelenleg egyébiránt az lenne, hogy a vendégek szomját oltsák elsősorban. Tehát a hotel fogyasztja el a mostani 100 ezer palackos termelés nagyját. A későbbiekre nagyobb tervek vannak, de ezekről egyelőre nem eshetett konkrét szó. Maradjunk annyiban, hogy vannak.

Légiességben az erő

A 2006-os furmint birses-körtés illatot mutat. A bor nem teljesen száraz, van egy kicsi maradék cukor, de ez egyáltalán nem zavar be, mondjuk úgy, hogy egy kicsit izgalmasbb lesz tőle a komolykodó furmint. A sav közepes, és itt is birsalmaízt érez leginkább az ember. Közepesen hosszadalmas bor.

A 2007-es Szentkereszt Furmint már koncentráltabb ital. Fürtprésléssel készült, és a teljes készlet egyharmada három hónapot töltött fahordóban  – amely fahordókat Dósa Kálmán készíti. Az illatban elsőre a gyümölcsösség ugrik be, körte formájában, aztán persze megmutatja magát a fa is. Az ízben közepes sav mellett ásványosság érződik, meg mindenféle körteszerű gyümölcs. Hosszú a lecsengés az alkohol egy kicsit erős.

A 10g/l cukortartalmával a 2007-es Szentkereszt Hárslevelű a francia sec-kategóriának felelne meg, a Vouvray környékén járnák, viszont ez itt még mindig Tarcal. Illata könnyű légies, hársmézre emlékeztet, meg van ott egy kicsi fa is. Ízben trópusias, meg méz és virágok. A maradék cukor nagyon szépen kerekíti. De nem tömítős nehéz édes borról van itt szó, a sav okán meg tudja tartani a könnyedséget is!

A záró tétel az édes muskotály volt, 2007-ből. Kis botritisz támadta meg a szemeket amikor szedték, ezeket külön dolgozták fel. A bor szemre szinte vízszínű, pedig komoly beltartalmi értékekkel bír. Illata muskotályos, de nem az az orrzsibbasztóan parfümös, ebben is tetten érhető a szellősség. Kis szénsav van a borban, ettől még könnyedebb, közepes sav mellett maradt benne 60 g/l cukor, desszertborról van itt szó, még ha nem is a tömény fajtából. Ízében leginkább a trópusi gyümölcsök, elsősorban a banán érezhető.

Gyors merítésben ennyit sikerült megtudni az Andrássyról. Zsurki Sanyi a borászat stílusát egyértelműen a légiesebb, könnyedebb borok felé mozdítja. Ha valaki kiszédül a jakuzziból, lecsapatja magát a trópusi esőerdő élmény-zuhanykabinban, utána fürdőköpenyben a bárnál nem is nehézkes, oxidatív aszút akarna hörpölni.

Hogy akkor most ki van előbbre: a wellness-hotel, vagy a borászat, azt egyelőre nehéz eldönteni. Merthogy a borokat elsősorban arra szánják, hogy a vendégek jól érezzék magukat a szállóban két aszúpakolás közt. Tehát a hotel igya fel a bort. A bor-portfóliót igyekszenek kiszélesíteni, annyira, amennyire ezt Tokaj-hegyalja szabályrendszere megengedi. Viszont ott van a feketecímkés széria, amelyet hipermarsékba szánnak. Ugyanakkor nagyon nagy tervek vannak, nem csak a fiókban. Körvonalazódnak azok már kérem? Láttunk mindenféle érdekes palackokat, vastag falúakat, majd kiderül mit töltenek beléjük. Az Andrássy nevet mindenesetre nem csak a wellness miatt lesz célszerű megjegyezni.

Korábban:

Ahol a Loire meg a Bodrog összefolyik

Miért éppen Alaszkában miért éppen tokaji?

Rozé készül Tokajban

Címkék: Andrássy, furmint, Hárslevelű Muskotály, Tarcal, Tokaj-Hegyalja, Zsurki Sándor

← Alsace, tudathasadás, riesling Apa, kezdődik! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?
Loading
00:00 / 35:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!