• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Legyünk büszkék a furmintra!

2017-01-19 ● Kodela Mia

Február közeledtével egyre több szó esik erről a szőlőfajtáról, a legtöbben mégsem tudnak róla sokat, pedig érdemes jobban megismerni, mert olyan kincsről van szó, ami egy komoly nemzetközi mezőnyben és a csúcsgasztronómiában is megállja a helyét.

furmint_1

A fajta eredete ugyan nem tisztázott, de olyan régóta műveljük hazánkban, hogy akár sajátunkként is tekinthetünk rá. Magyarországon kívül kevesen foglalkoznak vele, kisebb mennyiségben a szomszédos országokban találunk még ültetvényeket, de már a tengerentúlon is elkezdtek érdeklődni a furmint telepítése iránt.

Legfontosabb borvidékünk, Tokaj fő fajtájáról van szó, ami egyben a tokaji aszú alappillére is. Tokaj mellett Somlón is kiemelt szerepet játszik, és egyre több borvidékünk lát fantáziát benne; a Balaton-felvidéken, Egerben és a Mátrában is megtaláljuk, sőt telepítették Pécs környékén és az Alföldön is.

Furmintforradalom

Az első, országos ismertségre szert tevő, dűlőszelektált száraz furmint a Királyudvar Pincészetnél Szepsy István és Demeter Zoltán kezei között készült el. A 2000-es évjáratú, azóta legendává vált Úrágya Furmint katalizátorként működött. Azzal, hogy a tokaji aszú mellett a komoly, száraz furmintok is a figyelem középpontjába kerültek, a korábbiaknál tudatosabb munka indult el a termőterületek eltérő adottságainak feltérképezésére.

Szükség is volt erre, hiszen a természetes édes borok fogyasztása világszinten is mélypontra jutott, és amíg a komoly száraz furmintokat szinte minden évjáratban el lehet készíteni, addig az aszú sokkal kiszolgáltatottabb az időjárásnak. Az elmúlt időszakban akadt olyan év, amelyik szinte nem is adott aszút. Mindezek miatt is logikus, hogy egyre több borászat vette és veszi komolyan a prémium száraz furmintokat. Sok minőségorientált, kis családi pince fennmaradását tette lehetővé ez a borkategória, amely jelentős hazai rajongói kört is kiépített a borvidék számára.

A nemzetközi szakértők szerint a furmintban minden megtalálható, ami a legjobb fajtákra jellemző: gyümölcsös, de komoly borokat ad, amelyek egyedülálló savszerkezete a hosszú érlelhetőséget garantálja. A világ csúcsborai között az is fontos szempont, hogy egy fajta jól közvetítse a termőhely sajátosságait, a furmint pedig ebből a szempontból is kiemelkedő. Minden adott tehát, hogy a legkomolyabb burgundi chardonnay-k és német rajnai rizlingek vetélytársa legyen.

A furmint és a gasztronómia

A furmint a borásznak szabadságot ad, többféleképpen is elkészíthető: a pezsgőktől kezdve a könnyed, üde, száraz tételektől a tartalmasabb, érlelt borokon át a késői szüretelésű, szamorodni és aszú édes borokig. Ennek megfelelően az ételpárosítások kapcsán is rengeteg lehetőséget kínál.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a furmint esetében nem kizárólag a fő alapanyagot érdemes figyelembe venni az ideális párosítás meghatározásához. A fűszerezés, a köret vagy a mártás kiválasztása sokszor segíthet kizökkenni a megszokott kerékvágásból. Egy friss, gyümölcsös zamatú, száraz, félszáraz vagy akár félédes furmint is remekül illeszthető sültek mellé, különösen akkor, ha a megfelelő fűszerekkel alakítjuk ki az összhangot.

szik_matyas

Más arcát mutatja ugyanakkor, ha hosszabb érlelés után kerül a pohárba. ?A furmint egy olyan szőlőfajta, amelynek a bora jelentős mértékben megváltozik már néhány év palackos érlelés után is. Érlelt furmintot bátran párosítok vadszárnyasokhoz, de akár steakhez is? ? mondja Szik Mátyás, a Four Seasons Hotel Gresham Palace italkínálatáért felelős örökös magyar sommelier bajnok.

horvath_gabor

A késői szüretelésű borok, a szamorodni és az aszú kapcsán a klasszikus ételpárokként a desszerteket, a hizlalt májat és a kéksajtot szokás felsorolni, de a csokoládé-cékla párosításra már kevesebben gondolnak, igaz? Az idén a Gault&Millau által az év éttermének választott mádi Gusteau Kulináris Élményműhely séfjének, Horváth Gábornak azonban más ötletei is vannak még. ?Az olyan erős fűszerezésű ételeket, mint a thai vagy indiai curryt azért is érdemes megkóstolni késői szüretelésű borok, szamorodnik mellé, mert ezek a fogások izgalmas zamatokat hoznak ki a borból. Olyan, mintha egy új ajtót nyitnának ki.?

Furmintünnepek

A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a szőlőfajtára, és minél több emberrel megismertesse azt. Egy egész hónapon át találkozhatunk a furminttal kapcsolatos programokkal és ajánlatokkal. Számos étterem poharazza majd, borbárok és borkereskedések kínálatában lehet kedvezménnyel kóstolni és vásárolni, sok furmint köré épített borvacsorát és borkóstolót szerveznek.

Február 2-án, csütörtökön rendezik meg nyolcadik alkalommal a Vajdahunyad várában a Furmint Február nagykóstolót, ahol közel 100 pincészet vesz részt kiállítóként. Nagy részük Tokajból érkezik, de somlói, egri, balatoni és határon túli borokkal is találkozhatunk majd.

Idén debütál a rendezvénysorozat nyitányaként a Furmint Day, a Nemzetközi Furmint Nap is, amely ? a Malbec vagy a Chardonnay Dayhez hasonlóan ? egy egész napot szentel a szőlőfajtának. Február 1-je lesz ezentúl a furmint napja, ami nemcsak Magyarországon, hanem a világban is népszerűsíti a furmintot. A több nyelvű honlap, a www.furmintday.com mellett a Facebookon magyar és angol nyelven is követhető és olvasható lesz minden, ami a szőlőfajtával kapcsolatos ? hírek, érdekességek, rendezvények, képek és furminttal foglalkozó borászatok.

Az események ötletgazdája, Kézdy Dániel mindenkit arra biztat, hogy kóstoljon furmintot február elsején, vagy bármikor a hónap folyamán, és ossza meg másokkal is ezt az élményt #furmintday hashtaggel, hogy a furmint végre elfoglalja méltó helyét a világ nagy fajtái között.

A Furmint Február Facebook oldala: www.facebook.com/furmintfebruar
A Furmint Day Facebook oldala: www.facebook.com/worldfurmintday

Címkék: furmint, Furmint Day, furmint február, furmintday

← Adj nevet a bornak! Megszületett a Magna Mátra →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!