• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Magyar arany Veronában

2007-04-02 ● Kántor Endre

A vígan bóklászó borravaló-kommandó kis magyar delegációba botlott a kavargó tömegben: Kállay tanár úr, a borászati tanszék professzora, Fölföldi úr, Szeremley borásza és Bárdos Béni mátrai borász siettek épp a borverseny eredményhirdetésére, mert óriási dolog történt: a Bárdos és fia kispincészet aranyérmet nyert Veronában.Képgaléria Veronából!

Ez tényleg nagy siker, a Vinitalyn évszázadok óta csak oklevelet, Gran Menzionét szoktunk kapni. Bárdos Benjámin ugye a mátrai sólyom, olyan szerves része, szinte természeti képződménye e pompás borvidéknek, mint mondjuk a Kékes-tető vagy a Sás-tó. A Szőlőskert irányítójaként évtizedek óta jelen van a korrekt, friss, hétköznapi borok piacán, most igazolta, hogy nem hétköznapi teljesítményekre is képes. Méghozzá a Mátrai Roséval (Pinot Noir-Kékfrankos 2006).

A bort kis magánpincészete, a fiával közösen vitt Bárdos és fia készítette, nagyon szép megjelenésű palackba sikerült bezárni a Mátra és a kékfrankos meg a pinot szellemét. Ez nemcsak egy hülye közhely akar lenni. A mátrai borvidékben több van, mint amennyit eddig kibontottak belőle az itteni kiváló borászok. A Mátra védte déli lapályokon komoly nyarak érlelik a gyümölcsöt, mely az Alföld forróságában és a hegyekből lefolyó hűvösségben ázik, így az itteni szőlő szép cukrokban és szép savakban egyaránt gazdag. Inkább fehérboros táj ez, illatos, ropogós, szép savú szürkebarátok és mesés muskotályok hazája. A kékek közül a hogy úgy mondjuk hűsebb fajták, a pinot és a kékfrankos való ide, nem annyira a cabernet sauvignon, mely még Villányban sem érik be mindig, nemhogy itt fenn, a magas északon.

Mármost a Bárdosék rozéja eszenciája a fajták gyümölcsösségének, a tavalyi mesebeli ősznek és a szép mátrai savaknak, jelzi, milyen borokra számíthatunk a tavalyi évből és igazolja egy tisztességes, jó borász tehetségét. Aki méltán büszkén tartotta kezében az érmet igazoló iratot.

Dr. Nemtudomka/Kántorbandi

Nézze meg képgalériánkat a Vinitalyról!

Korábban:

Még többet a veronai kiállításról: Az olasz meló: Vinitaly 2007

Rengeteg magyar érem Párizsban

Címkék: arany, Bárdos és fia, Mátrai rosé, Vinitaly

← Történelmi pillanat Botrytizált és édes borok nemzetközi versenye →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!