• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Mátyás Pince Somlói Olaszrizling 2002

2013-08-01 ● borravalo.hu

A pince az északi oldalon fél hektárt tudhat magáénak, a tulajdonos lovastanyát és panziót is üzemeltet. Igazi régi vágású palack, a kép alapján mindenki megítéli majd valahogy, bő tíz éve ez a felállás talán még működött.

Egy kis önirónia (vagy vendégigény?), hogy a palackon vaskos „Rókavári ütős” felirat szerepel. Ettől eléggé elrugaszkodott képzettársításaim lettek mind a rókát, mint az ütést illetően. Aztán megláttam a pince email címét: vitezgarazda@citromail.hu (Vitéz Garázda?), innentől biztos vagyok benne, hogy ha ismerném Mátyás Istvánt, akkor speciális szóviccek is elhangzanának egy együtt átivott estén az ütős borok mellé.

Aggódtam kicsit a kora miatt, ez az aggodalom szerencsére alaptalannak bizonyult. Láthatóan arany színű már a bor, de az illat tiszta, minden oxidatív jegytől mentes. Mézes vanília, szárított gyógyfű, tearózsa, női parfüm, ásványosság mutatkozik. Kifejezetten tetszetős. Érezhetően ó-somlai, ugyanakkor a virágok visznek bele egy csipetnyi frissességet. Szájban már puha, kissé lelágyult képet mutat, mondhatnám lekerekedettnek is, de akkor a bontás után fogyasszuk el fél-egy órán belül (somlóinál ritkán mondok ilyet).

A korty egyébként hozza az illat jegyeit, megspékelve egy kis hársvirággal, vajassággal és citrommal, sok a kvaterner jegy. Ha az érlelési éveket nézzük, akkor csak pár száz forint a bor per év és 3900-ért a régi borokat kedvelőknek jó lehet. Árérték aránya 3,5 csillag alá. Ha felbontjuk, igyuk is meg, levegőn elég hamar elhasal. Ennek ellenére pozitív meglepetés volt.

Somló Guide

Címkék: 2002, Mátyás Pince, olaszrizling, Rókavári ütős, Somló

← Mayer Am Pfarrplatz Wiener Gemischter Satz 2012 Az ausztrál gőzhenger →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!