• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Minden furmint a helyén

2011-01-04 ● borravalo.hu

Négy száraz furmint is elém ugrott az ünnepi időszak alatt, nyilván nem véletlenül. A konklúzió az lett, hogy ár szempontjából ?minden a helyén? teljesített és ezért, vagy azért, de mind a négyben örömömet leltem.

Szeretem a furmintot, ez tény. Nem csupán ?hungarikumoskodásból?, hanem inkább azért, mert jó képességű fajtának tartom: a csontszáraztól az aszús édességi fokig jól teljesít és házasításokban is esszenciális összetevő lehet ? ha megfelelően meg van becsülve.

Azt hiszem nem feltétlenül cél, hogy a nemzetközi piacot furminttal (v.ö. kadarkával, olaszrizlinggel) árasszuk el, de Magyarország zászlóshajójának kézenfekvő választás lehet a boros arculatot illetően. Itt utalnék a remek Furmint&friends kezdeményezésre és arra, hogy ha el is tudjuk adni a termelés nagy részét házon belül, egy kis pozitív nyugati visszhang nem fog ártani. Szeretném továbbá felhívni a borisszák figyelmét Vinoportos barátaink Furmint Február elnevezésű rendezvényére, amely lassan hagyománnyá válik és a fajta kedvelőinek kihagyhatatlan mustra. Az időpont közeleg, belépők már előjegyezhetőek.

Béres Szőlőbirtok Tokaji Furmint 2009

Friss, reduktív stílusú bor, egy tavaszi mező hangulatával (virágok, hízelkedő akác), kis élesztős felhang, némi mineralitás. Másnapra is jól tartja magát, kenyérhéj és édesség jött elő. Szájban elsőre a maradékcukor tűnik fel és teszi szerethetővé (utánanéztem az analitikának: csak 3,8g de szépen adja magát), kellemesen gyümölcsös, leginkább citrusos aromák utalják. A metsző savak másnapra teljesen eltűntek, kicsit el is tompultak. Ára 1300 Ft körül.

Royal Tokaji Furmint 2008

Fűszeresség, mineralitás, nagy adag vanília (hordó?), aztán ?a touch of petrol? és zöldalmával összereszelt birs (lehet, hogy ez utóbbi a szupermarketes forrás mételye lásd csodás megvilágítás és kellemes meleg, állítva a polcon). Ezt a sok jegyet tekintve egy lendületből: kicsit eklektikus az illat. A korty pedig nagyon krémes textúrájú, az amúgy is olajos összképet erősítve. Teste nagyobb a vártnál, talán a hordóhasználat is rájátszik, meg a vaskos alkohol. Vannak túlérési jegyek is a borban, valahogy az összes jegy kissé édes érzetbe fut ki. Populáris furmint. Ára 1500 Ft körül.

Béres Szőlőbirtok ?Lőcse? Tokaji Furmint 2008

Orrban friss zöldalmával, gyógyfüves-kamillás tónusokkal és szép ásványossággal mutatkozik be. A korty eleven és inkább szikár, mint krémes. Szép fehér szirmú virágok jutnak eszembe és ezeket a florális aromákat kellemes barack és jó savak támasztják. Meglepően jól kivehető a tannintartalom is, az újhordó használata csak itt köszön be, szerencsére semmi gejlség. Savai és alkoholos kesernyéje szikárrá, férfiassá teszik, lecsengése kellemesen hosszú. Ára 2500 Ft körül.

Szepsy Tokaji Furmint 2007

Megbecsült palackommal kezdtük az óév búcsúztatását, beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, megvolt a megelégedett hátradőlés. Ez az évjárat még igazi birtokbor, van benne Thurzó, Nyulas, Sarkad, Nyúlászó, Úrágya, Szent Tamás, Király, Újhegy, Szepsy. A bontás utáni első, türelmetlen szippantás szinte rajnais petrolt mutat a palackérésből, ezt már áprilisban prognosztizáltam; hamar elérkezett (később az est folyamán, végül pedig másnapra ezt az erős petrolt leverte a mineralitás: a bor valóban kinyílt és elbűvölt). Szárított virágok, sárgadinnye és körte, melegség, komplexitás. A korty déli gyümölcsöket mutat sok hordófűszerrel, példásan rendezett savakkal, hosszú lecsengéssel és szintén meleg, krémesbe forduló karakterrel. A forró év miatt javaslom elkezdeni fogyasztani. Ára 5000 Ft körül.

Címkék: Béres, furmint, Royal Tokaji, Szepsy, Tokaj

← Mit igyunk szilveszterkor? Aggastyánok viadala →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!