Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

A nemrég elhunyt D. Szakács Anita soproni főlevéltáros tanulmánya több érdekességre is rámutat a korabeli böjti és nem böjti étkezés, alapanyagok, árak tekintetében. A marhahús például olcsóbb volt, mint a sertés, az absztinens – értsd. alkoholmentes és böjti étkezésű napok száma pedig jóval több, mint ma.

Arról beszélgettünk Katona Csaba történésszel, hogyan is működött a földesúr jogszolgáltató törvényszéke (amelynek illetékességi körébe a birtokon élő jobbágyok a földesúr familiárisai és családjuk, valamint nem nemes szolgái tartoztak, mások jobbágyai nem), milyen volt Sopron városa anno és mit ettek az úriszék tagjai – hallgassátok meg!

