• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Must a Szigeten

2007-08-14 ● borravalo.hu

A Szigeten kujtorogva eddig sosem látott táblába futott bele StevieKraft: jelesül, hogy must van eladó a Hilltop standon. Nosza legott telefonra kapott, és a különös természeti jelenség okáról faggatta Kamocsay Ákost, a neszmélyi mestert. Izgalmas információk, szigeti hangulat, megmentett savak!
Az ugye köztudott, hogy a Hilltop standdal bír a Szigeten. Évek óta kint vannak, igen kellemes kis pihenőhely a szomorúfüzek alatt a standjuk, számos épületes leépülésünk helyszíne. A szigeti intoxikáció egyik sarokkövének is hívhatnánk, ha az embernek már elege van Kőbányából, fog egy pár barátot, leülnek az asztalokhoz, valakit meg elszalajtanak borért.

A Sziget sajátos, széltől is óvó biztonsági előírásai miatt  az üvegpalackot csak megnézni lehet, de hozzányúlni nem, de Hilltopék nem jönnek zavarva: készíttettek egy hetvenöt dekás remek kis branded műanyag palackot: ebbe töltik a bort, aztán kezdődhet a móka kacagás!

Idén is odakujtorogtam, akkor tűnt fel a mustot hirdető tábla. Namármost, tekintettel arra, hogy rohadtul augusztus legeleje van ? de legalábbis az első harmad, ilyenkor az ilyesmi még nagyon nem. Vagy ha igen, akkor az baj, vagy ha nem is baj, de mindenképpen különös.

Kamocsay Ákos azt mondta, megnyugtató hangon, hogy a dolog különös ugyan, de hát mit vár az ember, ha néhány hétre a Szahara levegője költözik be az országba. Kamocsay személyes praxisában eddig augusztus 11. volt a legkorábbi szüret-időpont. Idén azonban olyan száraz meleg volt, hogy már augusztus elsején neki kellett állni leszedni az Irsai Olivért. A cukor már nem nőtt, de félő volt, hogy a nagy melegben oda lesznek a savak.

A korai időpont okán ? kísérleti jelleggel- kivittek 300 liter mustot a Szigetre. A bohó szigetlakók a negyedik napra itták szárazra a három hektó mustot. Kamocsay Ákos időközben feltalált egy koktélt is: Irsai must, meg Irsai törkölypálinka ? ezt Hilltop Gyorsító néven árulják. Teszteltem: villámgyors, brutálisan hatékony, ráadásul még finom is.

A trendek egyébként felette elgondolkodtatóak: sok nemzetközi bortekintély egybehangzóan azt állította, hogy 2007 a rozé éve lesz. Láss csodát: a Szigeten a legjobban a rozé pörgött Hilltopéknál. Namármost (1.)vagy a szigetlakók vannak iszonyatosan képben a nemzetközi borsajtó trendjeivel, vagy (2) a nemzetközi bortekintélyek rendelkeznek paraképességekkel.

Emellett új jelenség még az is, hogy az elmúlt évekhez képest érezhetően kevesebb szóda fogyott, az emberek inkább teljes palack borokat vettek fröccs helyett. Mi a fene, van még remény a minőségi borkultúrára?

StevieKraft

Korábban:

Kamocsay: Nem vagyunk eléggé figyelemfelketőek

Franciaország-Argentína 1:0 – a nagy malbec teszt

A nagy londoni balhé 4.: rengeteg magyar érem

 A globális felmelegedés első áldozata

Különleges évjárat lesz, de milyen?

Címkék: Hilltop, irsai olivér, Kamocsay Ákos, must, Sziget, törköly

← Miből lesz a cserebogár? Ambíció & potenciál=Szlovákia? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!