• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Must a Szigeten

2007-08-14 ● borravalo.hu

A Szigeten kujtorogva eddig sosem látott táblába futott bele StevieKraft: jelesül, hogy must van eladó a Hilltop standon. Nosza legott telefonra kapott, és a különös természeti jelenség okáról faggatta Kamocsay Ákost, a neszmélyi mestert. Izgalmas információk, szigeti hangulat, megmentett savak!
Az ugye köztudott, hogy a Hilltop standdal bír a Szigeten. Évek óta kint vannak, igen kellemes kis pihenőhely a szomorúfüzek alatt a standjuk, számos épületes leépülésünk helyszíne. A szigeti intoxikáció egyik sarokkövének is hívhatnánk, ha az embernek már elege van Kőbányából, fog egy pár barátot, leülnek az asztalokhoz, valakit meg elszalajtanak borért.

A Sziget sajátos, széltől is óvó biztonsági előírásai miatt  az üvegpalackot csak megnézni lehet, de hozzányúlni nem, de Hilltopék nem jönnek zavarva: készíttettek egy hetvenöt dekás remek kis branded műanyag palackot: ebbe töltik a bort, aztán kezdődhet a móka kacagás!

Idén is odakujtorogtam, akkor tűnt fel a mustot hirdető tábla. Namármost, tekintettel arra, hogy rohadtul augusztus legeleje van ? de legalábbis az első harmad, ilyenkor az ilyesmi még nagyon nem. Vagy ha igen, akkor az baj, vagy ha nem is baj, de mindenképpen különös.

Kamocsay Ákos azt mondta, megnyugtató hangon, hogy a dolog különös ugyan, de hát mit vár az ember, ha néhány hétre a Szahara levegője költözik be az országba. Kamocsay személyes praxisában eddig augusztus 11. volt a legkorábbi szüret-időpont. Idén azonban olyan száraz meleg volt, hogy már augusztus elsején neki kellett állni leszedni az Irsai Olivért. A cukor már nem nőtt, de félő volt, hogy a nagy melegben oda lesznek a savak.

A korai időpont okán ? kísérleti jelleggel- kivittek 300 liter mustot a Szigetre. A bohó szigetlakók a negyedik napra itták szárazra a három hektó mustot. Kamocsay Ákos időközben feltalált egy koktélt is: Irsai must, meg Irsai törkölypálinka ? ezt Hilltop Gyorsító néven árulják. Teszteltem: villámgyors, brutálisan hatékony, ráadásul még finom is.

A trendek egyébként felette elgondolkodtatóak: sok nemzetközi bortekintély egybehangzóan azt állította, hogy 2007 a rozé éve lesz. Láss csodát: a Szigeten a legjobban a rozé pörgött Hilltopéknál. Namármost (1.)vagy a szigetlakók vannak iszonyatosan képben a nemzetközi borsajtó trendjeivel, vagy (2) a nemzetközi bortekintélyek rendelkeznek paraképességekkel.

Emellett új jelenség még az is, hogy az elmúlt évekhez képest érezhetően kevesebb szóda fogyott, az emberek inkább teljes palack borokat vettek fröccs helyett. Mi a fene, van még remény a minőségi borkultúrára?

StevieKraft

Korábban:

Kamocsay: Nem vagyunk eléggé figyelemfelketőek

Franciaország-Argentína 1:0 – a nagy malbec teszt

A nagy londoni balhé 4.: rengeteg magyar érem

 A globális felmelegedés első áldozata

Különleges évjárat lesz, de milyen?

Címkék: Hilltop, irsai olivér, Kamocsay Ákos, must, Sziget, törköly

← Miből lesz a cserebogár? Ambíció & potenciál=Szlovákia? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!