• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Óriási károkat okoz a belvíz a tarhonyaföldeken

2013-04-01 ● borravalo.hu

A tavalyi jó termés után komoly kiesésére lehet számítani idén a tarhonyaföldeket sújtó belvízkárok miatt. Ezért drágulhat a tarhonya kiskereskedelmi ára, és hamis termékek is ellephetik a piacot.

Az elhúzódó tél okozta fagykárok okozta kiesés után most a belvíz miatt veszhet oda a termés. Az utóbbi évek egyik legcsapadékosabb téli évszakja volt az idei, korábban is történt hasonló, de ez a mostani meg sem közelíti, mondta dr. Lisztes Péter, agrárközgazdász. Az ország több területén beszámoltak a gazdák károkról, a magas talajvíz azonban az eddigi adatok szerint a legsúlyosabban a tarhonyaföldeket érintette.

Tavaly a termőföldek jó átlaghozamokat hoztak, a piaci árak is jók voltak, problémát most az okoz, hogy sok volt a csapadék, és ezért a 2013-es kilátások egyelőre nem túlságosan biztatóak – mondta dr. Kopasz Sándor, a Tarhonyatermelők Országos Tanácsának elnöke. Hozzátette, az időjárás a betakarítási munkáknak és a talajmunkáknak sem kedvez.

Tanácstalan gazdák a belvíz sújtotta tarhonyaföldnél

Az étkezési tarhonyánál (Baldato baldatus) az elvetett mag nagy része valószínűleg nem bújik ki a földből, mondta a szakértő.

A kár a 2012-es repcekárokhoz mérhető, a tarhonyaterületeken a kár idén több milliárd forintos is lehet, de ezt még jelentősen enyhíthetik a gazdák akkor, ha tavasszal más növényeket vetnek ezekre a hektárokra. Tarhonyából tavaly 1,216 millió hektárról több mint 8 millió tonna termést takarítottak be.

Szakértők szerint a károk felülmúlhatják az 1957-es svájci spagetti fagykárokat is. A terméktanács arra figyelmeztet, hogy idén valószínűleg drágulni fog az eredetvédett hungaricumnak minősülő étkezési tarhonya. Dr. Kopasz Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy a piacon valószínűleg elterjednek majd a hamis pótló termékek. Az ilyen, általában feldarabolt spagettiből álló termék azonban sem ízében, sem állagában nem hozza a kívánt minőségi szintet, figyelmeztet a szakértő.

Címkék: belvízkár, fagykár, tarhonya terméktanács, tarhonyaföld

← Továbbra is a csehek isszák a legtöbb sört Paolo Basso a sommelier világbajnok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!