• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Portugieser Du Monde eredmények

2013-04-19 ● Kántor Endre

Portugieser Du Monde néven rendeztek borversenyt és kóstolót ez egyik legelterjedtebb közép-európai szőlőfajta, a portugieser termelőinek és kedvelőinek Pécsett. A nemzetközi borversenyen 4 ország 9 borvidékéről érkezett 64 minta, amelyeket magyar, horvát, szlovén, lengyel és chilei bírálók kóstoltak végig. A szombati díjkiosztón a három champion-díj mindegyike Villányba került.

A portugieser (régebbi nevén kékoportó) Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája. A Pécsi Borozó szerkesztőségének szervezésében indult el a Portugieser Du Monde borverseny és kóstoló, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a mindennapok friss és gyümölcsös vörösborára.

A Portugieser Du Monde 2013 a közép-európai portugieser termelők és boraik első szemléje és kóstolója volt. A borversenyre így 42 pincészettől érkeztek portugieserek, portugizerek, portugizacok és portugalkák is.

Három kategóriában rangsorolta a zsűri a borokat. A friss, aktuális évjáratú borok között a champion-díjat Ruppert Ákos Villányi Portugieser 2012 bora nyerte el.

Az évjáratos, korábbi évekből származó borok között egy biobor, a Wassmann Bormanufaktúra Villányi Portugieser 2011 lett a champion, amely abszolút sorrendben is a legmagasabb pontszámot kapta.

A házasítások között, ahol legalább 25%-ban kellett portugiesernek szerepelnie, a Blum Pince Styrum Villányi Cuvée 2007 érdemelte ki a champion-díjat.

Az első visszajelzések pozitívak mind a termelők, mind a borkedvelők részéről, így a szervezők abban bíznak, hogy a következő években még több nevezővel, még izgalmasabb, nemzetközibb kóstolóval lehet tovább építeni a Portugieser Du Monde-ot, hogy már a következő években egy igazi, jegyzett és várt közép-európai boresemény válhasson belőle.

Címkék: Blum Pince, portugieser, Portugieser du Monde, Ruppert Ákos, Wassmann Bormanufaktúra

← Elkapkodták az elefánttrágyás sört Brill Birs lett a legjobb magyar pálinka →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!