• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

SAP 2013-as évjárat bemutató

2015-02-27 ● Kodela Mia

Zwackéknál tartott évjárat bemutatót Balogh Zoli a Somlói Apátsági Pincészet legújabb, 2013-as boraiból. Az évjáratot sokan dicsérik és valóban, én is kóstoltam nem egy ígéretes tételt.

Kíváncsi voltam tehát a 2013-as év, és Zoli karakteres borainak találkozására. Abban az évben a Somlói Apátsági Pincészet területein szép, meleg nyár volt, elég csapadékkal. Az október végi hideg és fagy, ami miatt sokan gyorsan és nagyon magas savval, nem egészen éretten leszüreteltek nem érintette Zoliék területeit. Ezek magasan vannak és a keleti fekvés miatt hamarabb rásütő nap felmelegítette a szőlőt. Innentől leállt a cukrosodás, és lassú érési időszak következett ? alacsony alkohollal és magas savakkal dolgozhattak. Ezek még nyilvánvalóan fiatal borok, kell nekik az idő, de összességében nagyon ígéretesek.

SAP 2013-as évjáratbemutató

Olaszrizling 2013 (920 palack)

Hűvös, kicsit alkoholos illat, szőlő, ringló, idővel egyre gyümölcsösebb, ásványosság, méz, érezni a maradékcukrot, de a sav citrusosan frissíti. Nem túl komplex, jó ivású bor, semmi nehézkesség, a megszokotthoz képest azért édesebb, a végén a kesernyés fajtajelleg is megvan. Az alkohol 13%, 15 g/l a cukor, 6 g/l a sav.

Juhfark 2013 (2400 palack)

Fajtajelleges illattal nyit, fehérhúsú gyümölcsök, méz, keleti fűszerek, virágosság, grapefruit, ásvány, fás fűszeresség, herba, pörköltes aromák. A 13,5% alkohol fűti a végét, ugyanakkor a 6,8 g/l sav egyensúlyba hozza, a 10,8 g/l cukor kerekíti. Izgalmas aromákat mutat már most is, lehet, hogy ez lesz az első juhfark, amit szeretni fogok?

Furmint 2013 (1900 palack)

Bazaltos talajról szüretelt tétel, alma, halványan birses aromák, citrus, sós-ásványosság, édesfűszerek, gyógynövények, kömény, hűvös aloé vera. 12,5% az alkohol, 12,6 g/l a cukor, a sav 6,1 g/l, jó az  egyensúlya, csak kerekíti az édesség, de nem viszi el, a cukor ellenére van benne szikárság. Fiatal, mindenképpen érnie kell még, de jellegzetes és igazán nagyon szép.

Hárslevelű 2013 (1100 palack)

Mézes teás illat és íz citrussal, gyógynövényekkel, ánizs, kis trópusi gyümölcsösség, mézdinnye, ásvány. Az alkohol 12,5%, 7,6 g/l élénk savval, 18 g/l maradékcukorral. Behízelgően és kifinomultan édes, amit a sav remekül ellensúlyoz, jó az egyensúlya, gyümölcsös, igazán kellemes inni.

Tramini 2013 (420 palack)

Virágos, rózsás illat, jönnek a gyümölcsök, zöldfűszer, széna, kis méz, sós-ásványosság egyensúlyozza az édességet. Kár, hogy a 14% alkohol fűti, de még fiatal, meglátjuk, hogy hova fut ki ilyen analitikával (11 g/l cukor, 6 g/l sav), az aromák izgalmasak mindenesetre.

Hilla Cuvée 2013 (650 palack)

60% hárslevelű, 30% juhfark, 10% furmint házasítása. Alma, almakompót, barack, birs, sárgadinnyével, citrussal, édesfűszerrel, méz, ásványosság, tea, gyógynövények, gesztenye. Nagyon kedves, illatos, behízelgő bor a maga 60 g/l maradékcukrával. Az alkohol alacsony, 11,5%, az élénk savak jó tartás adnak neki (7,6 g/l).

Juhfark főbor 2013 (370 palack)

Még egy évig nem lesz forgalomban, noha le van palackozva. Hordót nem látott a tétel, kizárólag agyagkorsóban volt érlelve. Kis illó az elején, aztán az elmúlik, barack kompót, keleti fűszerek, mangó, ásványok, méz, kis dohány. Itt már nem is élénk, hanem magas a sav (9,1 g/l), de nem éles és nem bántó, a jó egyensúlyt megtartja a 12% alkohol, a maradékcukor 90 g/l, nincs szirupos érzet.

Címkék: 2013, Balogh Zoltán, furmint, hárslevelű, juhfark, SAP, Somló, Somlói Apátsági Pincészet, Tramini

← Vincze Tomi tokaji kóstoló Tállyán a furmint →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!