Oximoron, jutott először eszembe, mikor évekkel ezelőtt azt hallottam, hogy a somló-hegyi gazdák évjáratbemutatót tartanak, újborokkal.
Mert ugye tudjuk, hogy a somlói az egyik leginkább érlelést megháláló fehérboros vidékünk, nem ritkán hat-nyolc-tíz év után is tud fejlődni egy szebben sikerült juhfark, vagy hárslevelű. Ezeket a borokat hordóból kirántva kóstolni feleslegesnek, de legalábbis furcsának tűnik. Pedig idén ez már az ikszedik alkalom, korábban a Vinoport, most a Borkollégium égisze alatt fut a rendezvény.
Nehéz feladat még az olyan, somlóit bevallottan sokat kóstoló és ivó embernek is, mint én. Nehéz jósolni, nehéz az újszülöttekbe belelátni az életerős felnőttet, tippelni meg nem érdemes. Tanulni viszont nagyon sokat lehet, ha az ember figyelemmel kíséri az egyes borok későbbi fejlődését, akkor később jobban fog tudni következtetéseket levonni már idejekorán. Márpedig lássuk be, az évjáratkóstoló márciusban idejekorán van.
Pont ez az oximoron: hiába van szerintem idejekorán, szeretem a somlóit kócosan is, és örülök a kóstolónak.
Egyetlen év volt, mégpedig a 2010-es, amikor nem hallottuk egyöntetűen a borásztársadalomtól, hogy ez egy remek évjárat volt. Nincs ez másként 2011-el sem, pedig úgy gondolom, hogy bőven voltak buktatók. Ez a buktató elsősorban a csapadékhiány, emiatt pedig az átlagostól eltérő szüreti időpontok. De nem akarok fanyalogni, nyilván 2010 után egy kiszámíthatóbb, kiegyenlítettebb, meleg ciklus már mindenkinek kijárt.
Akiknél kóstoltam:
Csetvei Krisztina ? A nap meglepetése és egyben legjobbja: tiszta, üde, precíz, lendületes, szép borokat hozott. A rizling reduktív, gyümölcsös, csipetnyi mineralitással, a juhfark pedig hordót is kapott, van súlya és tartása, finoman fűszeres, mégis légies.
Fekete Pincészet ? Régebben lehetett találkozni idősebb hordóra utaló nyomokkal, ez a 2011-es évjárat vonatkozásában nem igaz. Koncentrált, régi stílusú és férfias borok, kifejezett ásványossággal, nagy testtel, tisztán és határozott savakkal. Klasszik-Somló.
Kreinbacher Birtok ? Az általános tapasztalatom, hogy visszavettek az újfából, sokkal jobban szóhoz tud jutni az alapanyag is, kifejezőbbek a borok, remek a hárslevelű és a juhfark, nagyon ígéretes lesz a syrah is.
Hollóvár Pince (Takács Lajos) ? Megint és még mindig kiváló, nagyon koncentrált, igen ásványos borok, ahol a fajtajelleg háttérbe szorult. A magas alkohol lehet egyedül a buktató.
Bazaltbor ? Új címkék vannak a palackokon, az üveg nyakán is szokatlan, mandzsetta-szerű díszítés. Ismét új fejezet kezdődik, úgy tűnik. Kedvesebb, lazább borok, üdítő, nyárias karakterrel, kevesebb éles sav és kő van bennük.
Bogdán Családi Pincészet ? Alacsonyabb árkategória, magasabb tőketerhelés, új design. A Primavera nevű rizlingszilváni igazi hölgybarát üdítő, némi szén-dioxiddal. A juhfark itt is mokány.
Kissé kócosak voltak még egyes borok, de izgalmaktól kifáradva, elégedetten tértem haza. Hálás vagyok a szervezőknek, mert az egyik kedvenc borvidékemet újra és újra elhozzák a pesti fogyasztóhoz. Volt meglepetés, negatívum pedig alig. Mivel Kolonics Karcsihoz nem jutottam el és ezeket a sorokat épp vasárnap délután írom, most fogom magam és bontok tőle valamit, hajrá Somló!
?Az oximoron (jelentése elmés-ostoba) retorikai-stilisztikai gondolatalakzat, amely egymást kizáró, egymásnak ellentmondó fogalmakat foglal szoros gondolati egységbe.?