• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Spurrier a Szeleshátról

2010-01-27 ● borravalo.hu

Mi sem magától értetődőbb, hogy a szekszárdi Szeleshát Szőlőbirtok borai egy bangalore-i borbarát segítségével jussanak el a világ egyik legismertebb szájához, melyet Steven Spurrier visel.

Spurrier már akkor híres borpali volt, amikor a Szeleshátat vezénylő Krajcsovszky László maximum almuskát vagy jaffaszörpöt csócsált, avagy iskolatejet. Az angol bácsi ma afféle kóstoló-ikon, és nem utolsósorban a brit Decanter állandó szakértője.

spurrier_470

Steven Spurrier

Spurrier volt az, aki azt a gáz párizsi kóstolót összehozta 1976-ban, ami télleg mérföldkő a borstoryban, mert itt válik híressé a kaliforniai bor. (Vakteszt volt ez francia és kaliforniai chardonnay-k és cabsavok közt, a francia zsűri minden kategóriában az amerikai, pontosabban Napa-völgyi borokat hozta ki győztesnek. Nagy esemény, egyben óriási, kínos pofára-esés. is. A harminc évvel később megismételt kóstolón hasonló eredmény született).

szeleshat_2-470

Krajcsovszky László

Spurrier két honfitársunkat is bevonta a Szeleshát borainak kóstolójába, egyikük Kielmayer Krisztián, másikuk a Master of Wine-vizsgájára gyúró Cey-Bert Gyula mélyhunmagyar gasztronómus. 20 pontos rendszerben pontoztak, a Három fiú és az Oroszlán jött be nekik a legjobban, a merlot (a legegyszerűbb és a honi piacon legkelendőbb forgalmi merlot-t kóstolták) a legkevésbé. A bor úgy került ki Londonba, hogy a Winebarban kóstoló indiai borkereskedőnek bejött a dolog, ő egyengette Spurrierig a palackok útját valahogy.

Spurrier jegyzeteit egy-az-egyben közöljük, nem fordítjuk le. (Aki ennyit sem tud angolul, annak úgyis mindegy.)

„TASTING OF SZELESHAT VINEYARD WINES

K2 2007

Quite good fresh colour, still young med-blackcurrant red, nicely lifted raspberry nose, good refreshing fruit, still a touch of oak, good smooth wine, well-made but not complex. 15.5.

Pinot Noir 2007

Good bright colour, quite deep and fresh, nice fresh cherry fruit nose, nice touch of oak, but oak still dominates a bit. 16.

Merlot 2007

Good, quite deep colour, quite good jammy/blackcurrant nose, quite raisiny and rich fruit (15 alc), goodish balance but too high in alcohol and there is a touch of green tannins, lacks balance. 14.

Harom Fiú – Three Sons 2007

Very good fresh black red, good Bordeaux blend nose, good complex and lively fruit, good depth and natural sweetness and natural tannins, good wine, more supple than the Lion 2007. 16.5.

Oroszlán – Lion 2007

Very good colour, black velvety red, good spicy nose, fine depth of red/black fruits, quite ripe palate and nice firmness and structure due to oak, good natural acidity.  It all needs to knit a bit more, but a good future. 17.

Rose 2008

Very pretty pale rose, still some CO2, fresh, lovely Cabernet Franc style fruit, pretty and well-made, good acidity and nice lightly fleshy fruit, has both charm and length. 16.

These wines were tasted with Kristian Kielmayer, a Hungarian and a student of Robert Cey-Bert who is one of my colleagues in L?Academie Internationale du Vin, who is in London to study for his Master of Wine examination. The date was 30th November 2009. All in all, I found the wines well made and true to their grape varieties. I cannot comment on the terroir, for I do not know anything about it, but they did seem to have a good sense of place.

Thank you for sending me these wines.  I hope my notes are of some use.

Best regards,

Steven Spurrier”

Aki szeretné Spurrier urat akcióban látni, itt megteheti, a Decanter videóján.

Címkék: Decanter, három fiú, k2, merlot, oroszlán, spurrier, Szekszárd, Szeleshát

← Újra veszélyben Tokaj Szorulnak Kaliforniában →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!