• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Spurrier a Szeleshátról

2010-01-27 ● borravalo.hu

Mi sem magától értetődőbb, hogy a szekszárdi Szeleshát Szőlőbirtok borai egy bangalore-i borbarát segítségével jussanak el a világ egyik legismertebb szájához, melyet Steven Spurrier visel.

Spurrier már akkor híres borpali volt, amikor a Szeleshátat vezénylő Krajcsovszky László maximum almuskát vagy jaffaszörpöt csócsált, avagy iskolatejet. Az angol bácsi ma afféle kóstoló-ikon, és nem utolsósorban a brit Decanter állandó szakértője.

spurrier_470

Steven Spurrier

Spurrier volt az, aki azt a gáz párizsi kóstolót összehozta 1976-ban, ami télleg mérföldkő a borstoryban, mert itt válik híressé a kaliforniai bor. (Vakteszt volt ez francia és kaliforniai chardonnay-k és cabsavok közt, a francia zsűri minden kategóriában az amerikai, pontosabban Napa-völgyi borokat hozta ki győztesnek. Nagy esemény, egyben óriási, kínos pofára-esés. is. A harminc évvel később megismételt kóstolón hasonló eredmény született).

szeleshat_2-470

Krajcsovszky László

Spurrier két honfitársunkat is bevonta a Szeleshát borainak kóstolójába, egyikük Kielmayer Krisztián, másikuk a Master of Wine-vizsgájára gyúró Cey-Bert Gyula mélyhunmagyar gasztronómus. 20 pontos rendszerben pontoztak, a Három fiú és az Oroszlán jött be nekik a legjobban, a merlot (a legegyszerűbb és a honi piacon legkelendőbb forgalmi merlot-t kóstolták) a legkevésbé. A bor úgy került ki Londonba, hogy a Winebarban kóstoló indiai borkereskedőnek bejött a dolog, ő egyengette Spurrierig a palackok útját valahogy.

Spurrier jegyzeteit egy-az-egyben közöljük, nem fordítjuk le. (Aki ennyit sem tud angolul, annak úgyis mindegy.)

„TASTING OF SZELESHAT VINEYARD WINES

K2 2007

Quite good fresh colour, still young med-blackcurrant red, nicely lifted raspberry nose, good refreshing fruit, still a touch of oak, good smooth wine, well-made but not complex. 15.5.

Pinot Noir 2007

Good bright colour, quite deep and fresh, nice fresh cherry fruit nose, nice touch of oak, but oak still dominates a bit. 16.

Merlot 2007

Good, quite deep colour, quite good jammy/blackcurrant nose, quite raisiny and rich fruit (15 alc), goodish balance but too high in alcohol and there is a touch of green tannins, lacks balance. 14.

Harom Fiú – Three Sons 2007

Very good fresh black red, good Bordeaux blend nose, good complex and lively fruit, good depth and natural sweetness and natural tannins, good wine, more supple than the Lion 2007. 16.5.

Oroszlán – Lion 2007

Very good colour, black velvety red, good spicy nose, fine depth of red/black fruits, quite ripe palate and nice firmness and structure due to oak, good natural acidity.  It all needs to knit a bit more, but a good future. 17.

Rose 2008

Very pretty pale rose, still some CO2, fresh, lovely Cabernet Franc style fruit, pretty and well-made, good acidity and nice lightly fleshy fruit, has both charm and length. 16.

These wines were tasted with Kristian Kielmayer, a Hungarian and a student of Robert Cey-Bert who is one of my colleagues in L?Academie Internationale du Vin, who is in London to study for his Master of Wine examination. The date was 30th November 2009. All in all, I found the wines well made and true to their grape varieties. I cannot comment on the terroir, for I do not know anything about it, but they did seem to have a good sense of place.

Thank you for sending me these wines.  I hope my notes are of some use.

Best regards,

Steven Spurrier”

Aki szeretné Spurrier urat akcióban látni, itt megteheti, a Decanter videóján.

Címkék: Decanter, három fiú, k2, merlot, oroszlán, spurrier, Szekszárd, Szeleshát

← Újra veszélyben Tokaj Szorulnak Kaliforniában →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!