• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Szabó Pincészet Juhfark 2010

2013-05-28 ● Kántor Endre

Bajban vagyok, hogy ajánljam-e, mert ritkaságnak számít. Mindegy, aki rátalál, el ne adja, őrizze, vagy nyissa ki és ismerje meg a Somlót.

A pincészet honlapján is annyit tudtam meg, hogy a 2010-es évjáratot, mely tavaly került palackba már kiárusították. Talán még a Somlói Borok Boltjában akad, legalábbis remélhetőleg. Szabóék ugyanis somlói etalont gyártanak, egy ideje már csiszolják a juhfarkot, és ez meg is látszik a borokon.

Területük a morzsalékos, bazalttörmelékes Ragalja dűlőben van, hagyományosan termelnek, évekig érlelnek hordóban. Kell is ez, ekkor tudnak igazán kibontakozni ezek a borok, érdemes tehát keresni a korábbi évjáratokat is. Az mintha ennek ellentmondana, hogy a 2010-es már jórészt elfogyott, ez azonban nem véletlen: szuper lett. Illata olyan tipikus somlói, hogy tanítani lehetne. Ásványos, rózsaolajos, diszkrét oxidációs érzet és komplexitás. Szájban határozott savak, zöldalmás karakter és kesernyés őszibarack, nagyon hosszan kitart. Rengeteg ásvány és érett fehérhúsú gyümölcs árad a kortyból végig.

Összetett, komoly extrakttal rendelkező bor, nálam vastag 4 csillagot kap, 2800 Ft körüli áron.

Somló Guide

Címkék: 2010, 4 csillag, juhfark, Ragalja, Somló, Szabó Gyula

← Fekete Béla Somlói Olaszrizling 2007 Lenkey: töretlenül tovább →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!