• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szekszárdi borok az Állatkertben

2017-06-23 ● Kodela Mia

A Budapesti Állatkert népszerű nyári koncertsorozatának lesznek partnerei idén a szekszárdi borászok. Az egyes koncertek előtt a vendégek szekszárdi borokat kóstolhatnak majd, ezzel is színesítve a programot.

Csötönyi -völgy

Az Állatkert nevének hallatán elsőre talán nem a zene jut eszünkbe, pedig komoly hagyományai vannak itt, már az LGT is megénekelte a Rádió című dalában, hogy az 1920-as években induló Magyar Rádió innen sugározta az első koncertjét.

A második világháború után alig maradt állat, és komolyabb beszerzésekre sem volt forrás, így más jellegű rendezvényeket szerveztek akkoriban, főleg zenés programokat. Később is rendszeresek maradtak a koncertek, ezek helyszíne ? 1950-es megszűnéséig ? a szabadtéri színpad volt. Ezután évtizedekre eltűnt a zene a parkból, újbóli visszatérésére a Budapesti Fesztiválzenekar 1990-es, legendás állatkerti koncertjéig kellett várni. Újra megindult a zenei élet, 2002-től pedig minden nyáron a Zenés állatkerti esték című koncertsorozat tér vissza, idén tizenötödik alkalommal.

A szekszárdi borászok örömmel mondtak igent a csatlakozásra hívó felkérésre. Hamar össze is állt, hogy melyik borászat melyik előadás előtt fogja kínálni a borait. Júliusban Kern András koncertje előtt a Sebestyén Pince és a Németh János Pincészet, a Budapest Klezmer Band előtt az Eszterbauer Borászat és Bősz Adrián, Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra előtt a Heimann Családi Birtok, a Sárik Péter Trió koncertje előtt pedig a Vida Családi Borbirtok borait lehet majd megkóstolni.

Augusztusban Geszti Péter koncertje előtt a Sárosdi Pince, Malek Andrea, Szolnoki Péter és a Papa Jazz előtt a Schieber Pincészet, a Budapest Bár fellépése előtt a Szent Gaál Pincészet, az évadzáró ?Sztártesók? koncert előtt pedig, ahol Tóth Gabi, Tóth Vera, Vastag Tomi, Vastag Csaba, Király Linda és Király Viktor is fellép, Dúzsi Tamás Pincéje kínál majd borokat a vendégeknek.

A borászok a várható melegre való tekintettel inkább a könnyedebb boraikkal készülnek majd, így valószínűleg kóstolhatnak majd rozét, akár válogatás kategóriában, sillert, valamint Szekszárd Palackba töltött kadarkát és kékfrankost is. Ezek a gyümölcsös, könnyedebb stílusra hangolt vörösborok is jólesnek kissé behűtve a meleg estéken.

kis panda04 foto Bagosi Zoltan
(Fotó: Bagosi Zoltán)

Az első találkozók után vetődött fel az ötlet, hogy a Szekszárdi borvidék más módon is támogatná az Állatkertet. Sokáig nem kellett gondolkozni a módján, hiszen egy állat örökbefogadásával a kertben élő állatok életkörülményeit és egészségük megőrzését lehet segíteni. A választás végül az Albert nevű kis pandára esett, aki igazi közönségkedvenc, ráadásul a szőlő a kedvenc csemegéje. A ?nevelőszüleinek? hála, augusztusban szekszárdi szőlőt is lakmározhat majd.

A koncertekről és a jegyvásárlásról bővebb információt az Állatkert honlapján találni.

Címkék: borkóstoló, koncert, Szekszárd, Szekszárdi Borvidék

← Platinaérmes Kreinbacher pezsgő Somlói Juhfark Ünnep ? másodszor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!