• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tarjányi kóstoló a VinoPianóban

2015-04-02 ● Kodela Mia

Az egri Tarjányi Gyula szerelemből, szinte véletlenszerűen alapította a pincészetet, nem is nevezi magát borásznak. Ahogy Lőrincz György szokta neki mondani, ő borkészítő.

Noha saját szőlőterületet sem akart, mára 11 hektár birtokosa, emellett fel is vásárol a helyi termelőktől. Az elsők között kezdett habzóbort készíteni, gépészmérnökként ráadásul maga tervezte hozzá a berendezést. A gyöngyözőbor máig az egyik legsikeresebb termék a pincénél.

A család többi tagja is kiveszi a részét a borászat életéből, a lányát, Tarjányi Bettit ? aki a következő generációt jelenti a pince életében – még a Hárslevelűk Éjszakája rendezvényről ismerem, nála kóstoltam azt a 2012-es Hárslevelűt, amit akáchordóban érleltek. Sokan vannak vele úgy, hogy csak a tölgyfát szeretik, de engem mindig is érdekelt, hogy mit adhat hozzá vagy vehet el a borból más fából készült hordó. Ha a különböző pörkölésekkel és készítési módokkal lehet játszani, akkor szerintem a fa fajtájával is. De most nem is ez a lényeg, vissza is térek a Tarjányi családra? Betti tervezi például a palackokra a címkét, és volt szerencsém már az édesanyja által saját kezűleg készített szőlőlekvárt és az azzal töltött bonbont is kóstolni. Meg kell mondanom, mindkettő nagyon-nagyon ízlett.

Érdemes ellátogatni hozzájuk Egerbe, helyben megkóstolni a borokat és egyéb finomságokat, és ne felejtsetek el a minden címkén megjelenő „naplemente néző padra” kiülni, ha már ott vannak.

Tarjányi kóstoló a Vino Pianóban - borravalo.hu

Nemrég a Vino Piano Borbárban tartott meglepetés kóstolón nézhettem meg, hogy mik az aktuális tételei a pincének:

Rubin 2014

Rosé gyöngyöző, 60% Pinot Noir, 40% Merlot házasításával. Illatra kevésbé gyümölcsös, inkább visszafogott, van benne egy mályvacukros, vajas érzet. Édesfűszerek, eper, kis vérnarancs. Az alkohol 12%, van benne 2,8 g/l maradékcukor. Egy kicsit élénkebb szénsav talán jobban állna neki, de tetszik hogy nem harsány.

Brill 2014

Félédes fehér gyöngyöző, 60% Cserszegi Fűszeres, 40% Zenit. Kifejezetten édes, virágos illattal nyit, ízben is ezt hozza, plusz méz, szőlőlé, barack, kis lime frissíti. A savszerkezet jó, 38,5 g/l maradékcukor van benne, az alkohol 9,5%. Tiszta, behízelgő, több és élénkebb szénsavat itt is el tudnék képzelni.

Egri Fehér Classicus Rajnai Rizling 2013

Barátkozom még a gondolattal, hogy fahordóban erjedt és érlelődött ez a rajnai? Édesfűszer, alma, ásványosság, pomelo, kis füst, fémes lecsengés. Illatban édesebb mint ízben, oxidáció érződik benne és cseresség, a fás jegyek előtérben vannak. A sav 7,3 g/l, mégis nagyon érdekes hogy szinte visszafogottnak hat az olajosság és a hordózottság miatt.

Egri Csillag Superior 2013

Hárslevelű, Rajnai Rizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc és Cserszegi Fűszeres házasítása. Fehérhúsú gyümölcsök, édesfűszer, kis karamell, fémesség, fás jegyek, vanília, méz, pörkölt magvak. Ebben is van maradékcukor, lágy és behízelgő, egy kis cserességgel. Az egyensúly jó, 13% alkohol, a savérzetet a fa tompítja, jó ivású, gyümölcsös bor, mindenképpen a jobb Egri Csillagok közé tartozik.

Hárslevelű Superior 2013

Na, ezt most pont nem akácba tették, helyette egy része kőrisben, egy része tölgyfában volt. Ananászos, trópusi gyümölcsös illat és íz, ami elég szokatlan de nagyon szerethető, méz, citrus, virágok, barack, mandarin, vanília, kis cseresség. Van benne nagyjából 2 g maradékcukor, olajos textúra, édes karakter, a 14% picit fűti. Az aromák szépek, talán még egy kis lendületesség hiányzik nekem.

Tarjányi kóstoló a Vino Pianóban - borravalo.hu

Egri Bikavér 2011

Kékfrankos, Merlot, Blauburger, Pinot Noir házasítása. Kellemes, gyümölcsös-földes illattal nyit. Ízben pirosbogyósok, karamell, feketecseresznye, meggy, édesfűszerek, idővel kávés jegyek jelennek meg benne, némi vegetalitás. A jól ihatóságra törekedtek, ez meg is van benne, könnyebb a karaktere, sima tannin, lágy savak, 13% az alkohol.

Turán 2012

Úgy néz ki, hogy ez lesz a pince utolsó évjárata ebből a fajtából, úgyhogy Turán rajongók hajrá! Édesfűszeres, kékvirág, kis parfümösség, földes, pörkölt aromák, cukros-fanyar meggylé. 13,5% az alkohol, a tannin kicsit tapadós, közepes sav. Gondolom évjárathatás is a meleg karakter, de ennek ellenére nem nehézkes, elég hosszú lecsengéssel. Szerintem amúgy ne várjunk csodákat a fajtától, de ez korrekt.

Címkék: 2011, 2012, 2013, 2014, bikavér, bor, borbemutató, Eger, Egri Csillag, hárslevelű, Rajnai Rizling, Tarjányi, turán, vino piano

← Orsolya Syrah Rozé 2014 Kreinbacher Brut Classic →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Monday, 19-May-25 02:55:10 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!