• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Tokaj tanácstalan, Somló darabos – a nagy furmint-teszt

2007-12-17 ● borravalo.hu

Gondoltuk, összedobunk vagy tucatnyi furmintot, tokajit és somlait egy laza kis hétköznapi tesztre, tanulni, milyen is ez a sokat ígérő hungarikum. Eltaktikáztuk magunkat. Mindenki túlteljesített. Dr. Nemtudomka a Bortársaság támogatásával maga összeszedett vagy tucatnyi vázát, mindenki hozott ezt-azt, végül több, mint kétszer ennyi palack súlyos, érlelhető fehér bor várt a sorára Dr Nemtudomkáék jókora konyhájában, a lakás kommunikációs centrumában. Kicsit eltaktikáztuk magunkat: 26 tétel…

Elég súlyos zsürit sikerült összehozni egy minapi hétköznapi estén: Kisfröccs mellett eljött Samuel Tinon, aki Bordeaux és Languedoc-Roussillon után Olaszliszkán készít félelmetesen szép borokat, eljött Alex Brooking őexcellenciája, ausztrál nagykövet úr, egy roppant kedves és roppant profi borbarát, Czerneczkiné Sinkó Kriszta, a WSET igazgatója, Bányai Gábor a Jackfalltól és a Borravaló avantgarde-ja.

Ugye a furmint télleg hungarikum, eredete homályba vész, Tokajon, Somlón és Balaton-felvidéken lakozik leginkább, a Fertő-tónál is újra szárba szökkent, amióta Robert Wenzel bácsi visszatelepítette (a tündéri burgenlandi borász bácsi Tokajról repatriált F 92-es klónokat Lakatos András segítségével. A háború előtt a ruszti aszú is furmint-aszú volt, utóbb azonban lenyomták a világfajták, Wenzel bácsi telepítette tehát újra őtet a tóparton). A furmint zárt, almás illatú, szép savú szárazborokat ad, későn érő, markáns savakat gyűjtő jószág, mindenekelőtt pedig elsőrendűen aszúsodik. Főszereplője annak a száraz paradigmának, mely az utóbbi években kibontakozott elsősorban Tokaj-Hegyalján, és célja a Nagy Száraz Fehérbor felépítése, ezen van Szepsytől Demeter Zoltánon vagy Áts Karcsin át Lenkeyig és Homonnáig majd? minden modernistább szemléletű borász Tokajban, de efféle furmintokban gondolkozik mondjuk Jásdi István is és persze az olyan somlai bormesterek, mint Györgykovi, Fekete Béla, a Laposák vagy Takács Lajos.

TOKAJ

1. Degenfeld 2006

Friss, erős, átlagos, 13 %-os szeszű, jól iható bor nyugtalan savakkal, kesernyés utóízzel. Egyszerű teraszbor ő némi sauvignon blanc-os stichhel. 80 pt

2. Degenfeld 2005

Édesebb, enyhén virágos-botritiszes illat, érlelt jelleg. Ez sem komplex és kicsit üresnek, fáradtabbnak és lomhábbnak tűnik, máris öregszik, a végén kis kesernyés almahéj-ízzel búcsúzik. 82 pt

3. Royal Tokaj 2006

Zárt, ízében kicsit kevésnek tűnik a sav, némi ásványosság-sósság. Mutatkozik a fajta, de fás és technós. Steril, semmi extra. 82 pt

4. Royal Tokaj 2005

Illatában némi gyümölcs (alma) és hársfaméz, rövid és gyors, lecsengése savankás, itt is a sajátosan gyors öregedés szebben: érés) jelei, őszi erdő hangulata lengedez.   82 pt

5. Royal Tokaj 2004

Ez a tétel illatában gazdagabb, ásványosabb, elegánsabb és kiegyensúlyozottabb, „mandolásos” és semillonos, noha ez is nehéz, 14,5%-os alkoholú és ez is schnell és rövid. 85 pt

6. Oremus Mandolás 2005

Eleddig legszebb palack. Sötétbe forduló szín, gazdag illat, harmóniában az érett ízzel. Középen tán pici szünet és lágyuló sav, némi vajasság, meleg karakter, kerek a vége is. 84 pt

7. Oremus Mandolás 2002

Kicsit szétesett, gyorsan öregszik, cideres, azaz almaboros-apfelsaftos asszociációkat kelt, széttartó ízek-illatokkal, savai is ballagnak lefelé, mint Miss John Anderson. 78 pt

8. Hétszőlő 2005

Zárt illat zöldalmás jegyekkel, savhangsúlyos, vékony, gyors a vége. Szerény szerkezet, mely átszalad az emberen, mély nyomot nem hagyva. 78 pt

9. Disznókő 2002

Az öreg hölgy látogatása: egyben van még, de kicsit lágy és üres, a hordó, mint fűző tartja még valamennyire, búcsút int éppen. 79 pt

10. Patricius 2005

Citrusos illat, némi mandarin, az eddigieknél koncentráltabb és ásványosabb bor magas alkohollal, a végén kicsi kesernyével. Szép, modern, egyensúlyt mutató kézműves tétel, nagyon bor, kiemelkedik, mint Laposa Somlóról, ld lejjebb. 88 pt

11. Árvay Istenhegyi Furmint 2006

Mézes-virágos illat plusz őszibarack, gomba, szép sav. Koncentrált, tartalmas bor magas alkohollal, intenzív ásványossággal. Eredeti stílus meleg és délies villanásokkal. 88 pt

12. Béres, Lőcse 2006

Verjus-re és savanyúcukira emlékeztetőillatok-aromák, majd rövid és drámai kaland: a Borravaló Grand Jury kemény savakba ütközik, mely összerántja a csőrüket, nincs még egyensúlyban a struktúra. Férfias karakter, mely közvetíti a Lőcse dűlő férfias, nem túl behízelgő karakterét. 84 pt

13. Megyer 2006

Konszenzus volt abban, hogy a (kénes fülledtséget mutató) illat leginkább a polivitaplex-re emlékeztet. Szépen kiszellőzik és kiderül, hogy egyensúly van benne és szép, egyszerű, érett karakter. 84 pt

14. Zwack Dobogó 2005

Furmintos, kerek, koncentrált és szép, bár kicsit billegő szerkezetű, csöppet oxidált karakterű borocska. 86 pt

15. Füleky 2004

Citrusos-virágos illat, gyümölcsös íz, egyensúlyban van és izgalmas is, sőt: szexi.  86 pt

16. Nobilis 2006

Király. Hibátlan harmónia, gyümölcsös illatok, mineralitás, körtés ízjegyek, karcsú test, tökéletes simaság és egyensúly, de valahogy nagy izgalmak híján, szinte tökéletes bor, melyből hiányzik az x-factor. 89 pt

17. Nobilis 2003

Sic transit gloria mundi: gyönyörű oxidált rétesalma illat, szép, de öregedő bor, a hajdani szép arcvonások emlékével. Elindult a szétesés felé, mint a világ, mely hűlő űrben lengve jövőjének nekivág, ahogy zúg a lomb, a tenger, ahogy vonítanak éjjel a kutyák. 82 pt

18. Dusóczky 1999

Kicsit öregecskedő, nagyon dusóczkys: oxidált karakterű, kedves, konzervatív bor.  79 pt.

19. Szepsy 2006

Szinte parfümös illat, ízben ásvány és némi petrolton, kicsit rajnai rizlinges jelleg. Komplex ízkép, magas alkohol és nagyon magas szintű egyensúly, perfekt, zárt és férfias, de ugyancsak nem túl izgalmas bor. 88 pt

20. Szepsy Úrágya 2006

No ez izgalmas, fineszes, drámai bor némi botritiszes-gyümölcsös illattal, minerális ízekkel, nagyon koncentrált és tömör testtel. 92 pt

SOMLÓ

21. Badacsonyi Pincegazdaság 2002

Némi almaillat a rövid és szimpla bor fölött, wunderbaum mit apfelgeschmack, melyben sav van, más nincs, de iható lehetett kiskorában. 78 pt

22. Tornai pince 2002

Némi petrol és ásvány, szép sav, ugyancsak öregecskedő, nem túl koncentrált tétel.  81 pt

23. Fekete Béla 2004

Nem túl szép illat, erős mineralitás, gyümölcs és sav, kicsit ő is öregszik, de még sarkos. 85 pt

24. Györgykovács 2005

Citrus és ásvány, nem fajtajelleges, de nagyon Somló. 86 pt

25. Laposa 2006

Némi petrol, nagyon koncentrált, egy másik dimenzió az eddigi furmintokhoz képest kis maradékcukival színezve? 90 pt

26. Takács Lajos, Hollóvár 2006

Illatban kis gyümölcs és méz, ízben kirobbanóan tartalmas, koncentrált, gyümölcsös, nagyon szép bor, izgalmas karakterű, de kicsit vékonyabb, mint az előző. Jó lenne találkozni vele tíz év múlva. 88 pt

TOPLISTA

Szepsy Úrágya 06          92 pt

Laposa 06                     90 pt

Nobilis 06                     89 pt

Patrícius 05                  88 pt

Árvay Istenhegyi 06      88 pt

Takács Lajos 06           88 pt

Szepsy 06                     88 pt

A teszt után tanácstalanul üldögéltünk az asztal körül, némelyek kissé dülöngélve. Tinon, noha szerinte is túl korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a furmintról, megfogalmazott egy elég súlyos kijelentést. A kóstolt minták szerinte nem mutatták a fajta általános extra minőségét és érlelési potenciálját. Samuel kételyeinek adott hangot, hogy miközben az édes Tokaji valszeg a világ legnagyobb érlelési kapacitással rendelkező bora a madeira mellett, a borászok a száraz furmintot tartalmazó grált keresik. Mert mi van akkor, ha készítünk egy tisztességes száraz furmintot magas áron és drámaian alacsony hektáronkénti hozamokkal? Sok-sok dűlő képes erre szerte a világban. Tokaj értékei a francia borász szerint nem ebben az irányban keresendők. Tokaj értéke a különlegességekben rejlik!

Őexcellenciája Alex a furminttal vívott ütközetet követően kicsit úgy érezte magát, mint aki a mohácsi csatából jön, a kevés számú túlélők egyikeként. Alex szerint lenyűgöző volt látni a tökéletesen különböző karakterű somlói és tokaji furmintokat. A tokajik legjobbjai virágos felhangok kísérte bukéjukkal vagy finom faktúrájukkal és a szájpadláson szétterülő széles ízeikkel, valamint kellemes maradékcukrukkal igen megnyerőek voltak. Van néhány kiugróan magas minőségű tétel, így Szepsyé, vagy Árvay Istenhegyi furmintja, ez utóbbi tűnt a legérdekesebbnek Alex számára. Mindamellett jó néhány tokajinál hiányzott az illat, miközben Alexcellenciája a túl kemény savak mellett az aromákat is kevésnek találta, ahogy sokszor túl rövid volt a lecsengés is. Az a véleményem, hangsúlyozza Alex, hogy a furmint sokkal jobban ízlik az aszúban, ahol a sav tökéletesen egészíti ki az édességet. Somló teljesen más történet. Kevesebb mintát kóstolhattunk, de majd? mind több aromát és mélyebb ásványosságot mutattak, mint a tokajiak. Alexnek leginkább Laposáék Bazaltbora tetszett.

Kisfröccs szerint néhány fajta és a hozzá kötődö termőtáj, ha eleget kóstolhatsz onnan, megmutatja a maga sztenderdjeit. Tudom, mondta kisfröccs, hogy a rizling milyen Moselben ízben, illatban, kocentráltságban, és a ráismerés örömével fogadom az újabb és újabb variációkat. Ha nagy ritkán egy atipikus példányt találok, akkor azt hosszan gusztálgatom, hogy miért nem olyan, mint a többi. Van ilyen képem Sancerre-ről, Bordeaux-ról, és még néhány tájról, fajtáról. Azt hittem, ha végigkóstolok húsz furmintot Tokajból, tizet Somlóról, kialakul bennem egy ilyen kép, és meglátom, most milyennek képzelik a termelők ott ezt a fajtát.

Nem alakult ki. Azt hiszem, azért, mert a termelőkben sem alakult ki pontosan körvonalazható kép arról, hogy milyen Tokajban a furmint. Lehet híg, és lehet koncentrált. Lehet virágos, gyümölcsös, vagy ásványos, földes, reduktív, vagy fás. Szinte minden lehet, de ehhez nem kellene a furmint. Ezt el lehet érni bármilyen más fajtával is, ami jól alkalmazkodik az ottani talajhoz, klímához. Borászokat láttam inkább, mint a fajtát, kísérleteket inkább, mint létező normákat.

Somlón egy kicsit más a helyzet. Ott jobban dominál a talaj, a környezet, de nem kifinomultak a borok. Néhány nagy íz, illat, de nincs elegancia, ravaszság. Tokaj tanácstalan, Somló darabos, bár most, ezen az estén, ez a darabosság nekem jobban tetszett egy kicsit, ami nem jelenti azt, hogy holnap is így lesz.

Megdöbbentő továbbá, milyen keveset bírnak időben ezek a borok. Négy éves fehérbor, vulkáni talajról, ami teljesen szétesik – ez képtelenség. És még annak a megértéséhez sem kerültünk közelebb, hogy ez technológia, vagy fajta kérdése-e. Én az előbbire is gyanakszom, mert többször kóstoltam kis tokaji pincékben hosszú évekig hordóban tartott parasztborokat, amelyek végzetesen eloxidálódtak ugyan, de egyben voltak, tartották a savaikat és a maguk sajátos egyensúlyait.

Szóval a kóstoló után bennem több a kérdés, mit annak előtte volt. Korábban gyakran és sokfélét kóstolgatva, úgy éreztem, hogy jobb a helyzet, mondta végül Kisfröccs, amivel a Borravaló Grand Jury minden tagja egyetértett.

Címkék: Árvay, Badacsonyi Pincegazdaság, Béres, Degenfeld, Disznókő, Dusoczky, Fekete Béla, Füleky, furmint, Györgykovács, Hétszőlő, Laposa, Megyer, Nobilis, oremus, Patricius, Royal Tokaj, Somló, Szepsy, Takács Lajos, Tokaj, Tornai, Zwack

← Mert megérdemlik 2: A remete barlangja Kékflancos, a legvégére →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!