• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaj-wars II.: Ausztrália előnyben

2007-06-13 ● Kántor Endre

Az Európai Parlament magyar néppárti képviselője szerint súlyosan diszkriminatív az EU és Ausztrália közötti bormegállapodás tervezete. E szerint az ausztrálok még tíz évig palackozhatnak „Tokajit? az eredetileg 2010-es limit helyett.

Az Európai Bizottság és Ausztrália képviselői múlt héten írták alá a kétoldalú borkereskedelmet szabályozó nemzetközi szerződés tervezetét, amelyben rendelkeznek egyes európai földrajzi eredetnevek használatának korlátozásáról. A legtöbb régi tagállambeli földrajzi eredetmegjelölést csupán egy évig használhatják az ausztrálok az egyezmény aláírását követően ? ez vonatkozik például champagne-ra, vagy a sherrykre, és az ottani megnevezésekre: az ausztráloknak a korlátozást követően az andalúziai nomenklatúrát kell használniuk, magyarán az „dry” helyett a „fino”-t kell a palackon feltüntetni. Lásd korábbi írásunkat erről. Ezzel szemben az ausztrálok még tíz évig termelhetnek és palackozhatnak „Tokaji” néven bort, a tervezet szerint.

Dr. Tudomka:

Mi fán terem a sherry? Tudd meg itt!

Glattfelder Béla, magyar néppárti képviselő szerint „a magyar érdekeket teljesen figyelmen kívül hagyja ez a megállapodás. A tízéves átmeneti időszak azért érthetetlen, mert korábban a földművelési tárca vezetői azt nyilatkozták, hogy Ausztrália csupán 2010-ig használhatja majd a „Tokaji” eredetmegjelölést. Ráadásul Ausztráliában „Tokaji” név alatt a magyar bortörvények által tiltott módszerekkel előállított csemegebort forgalmaznak.

Kérdés, hogy az ausztrál fél hogyan lobbizta ki ezt a plusz tíz évet? Hiszen az unió és Magyarország között már 1994-ben létrejött az a borkereskedelmi megállapodás, amely kiemelt védelmet biztosított a „Tokaji” eredetmegjelölésnek. A tervezet miatt most sokan attól tartanak, hogy a későbbiekben precedensül szolgálhat azoknak az országoknak, akikkel az EU még bormegállapodást akar kötni, és ezért az eredetmegjelölés megvédése sokkal nehezebb lesz.

Kántorbandi

Tokaj Renaissance: Közös nyilatkozat a borok földrajzi eredetének védelme érdekében

Korábban:

Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk?

Kamocsay: Nem vagyunk eléggé figyelemfelketőek

Ötputtonyos Chicagóban

A három testőr és a maradék cukor

Sok arany és vegyes érzelmek a VinAgorán

Címkék: Ausztrália, eredetmegjelölés, EU, hungarikum, Tokaj, tokaji

← Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk? Vodkát bármiből lehet csinálni →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!