• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Tokaj-wars II.: Ausztrália előnyben

2007-06-13 ● Kántor Endre

Az Európai Parlament magyar néppárti képviselője szerint súlyosan diszkriminatív az EU és Ausztrália közötti bormegállapodás tervezete. E szerint az ausztrálok még tíz évig palackozhatnak „Tokajit? az eredetileg 2010-es limit helyett.

Az Európai Bizottság és Ausztrália képviselői múlt héten írták alá a kétoldalú borkereskedelmet szabályozó nemzetközi szerződés tervezetét, amelyben rendelkeznek egyes európai földrajzi eredetnevek használatának korlátozásáról. A legtöbb régi tagállambeli földrajzi eredetmegjelölést csupán egy évig használhatják az ausztrálok az egyezmény aláírását követően ? ez vonatkozik például champagne-ra, vagy a sherrykre, és az ottani megnevezésekre: az ausztráloknak a korlátozást követően az andalúziai nomenklatúrát kell használniuk, magyarán az „dry” helyett a „fino”-t kell a palackon feltüntetni. Lásd korábbi írásunkat erről. Ezzel szemben az ausztrálok még tíz évig termelhetnek és palackozhatnak „Tokaji” néven bort, a tervezet szerint.

Dr. Tudomka:

Mi fán terem a sherry? Tudd meg itt!

Glattfelder Béla, magyar néppárti képviselő szerint „a magyar érdekeket teljesen figyelmen kívül hagyja ez a megállapodás. A tízéves átmeneti időszak azért érthetetlen, mert korábban a földművelési tárca vezetői azt nyilatkozták, hogy Ausztrália csupán 2010-ig használhatja majd a „Tokaji” eredetmegjelölést. Ráadásul Ausztráliában „Tokaji” név alatt a magyar bortörvények által tiltott módszerekkel előállított csemegebort forgalmaznak.

Kérdés, hogy az ausztrál fél hogyan lobbizta ki ezt a plusz tíz évet? Hiszen az unió és Magyarország között már 1994-ben létrejött az a borkereskedelmi megállapodás, amely kiemelt védelmet biztosított a „Tokaji” eredetmegjelölésnek. A tervezet miatt most sokan attól tartanak, hogy a későbbiekben precedensül szolgálhat azoknak az országoknak, akikkel az EU még bormegállapodást akar kötni, és ezért az eredetmegjelölés megvédése sokkal nehezebb lesz.

Kántorbandi

Tokaj Renaissance: Közös nyilatkozat a borok földrajzi eredetének védelme érdekében

Korábban:

Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk?

Kamocsay: Nem vagyunk eléggé figyelemfelketőek

Ötputtonyos Chicagóban

A három testőr és a maradék cukor

Sok arany és vegyes érzelmek a VinAgorán

Címkék: Ausztrália, eredetmegjelölés, EU, hungarikum, Tokaj, tokaji

← Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk? Vodkát bármiből lehet csinálni →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!