• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Török Csaba „Személyes kedvenc” Szent György-hegyi Olaszrizling 2010 válogatta Radosevics Radovan

2011-09-06 ● borravalo.hu

A hosszú cím nem véletlen, Radó „saját használatra” palackoztatta ezt a válogatott tételt.

Bevallom nem először találkozom vele, már a vétel előtt kikérte a véleményem (minden infó nélkül kezembe nyomott egy jelöletlen fehérbort, hogy mondjam el mit gondolok). Már akkor egyértelmű volt, hogy olaszrizling és azt is gyanítottam, hogy a Szent György-hegyről, vagy környékéről származik. Jó bornak tartottam és tartom most is, az árával együtt pedig jó vételnek is egyben.

Színe zöldes árnyalatokban játszó citrom, egy kis szén-dioxid ül a pohár alján. Beleszippantva „default balatoni rizlingillat”, inkább az érett-hízelgő fajtából: mandula és körte, csonthéjasok dögivel, határozott ásványosság, amit egy kis vanília fest alá. Klassz.

A kortyban elsőre a határozott savak tűnnek fel, ezt írjuk az évjárat számlájára, annyira nem metsző, inkább csak hangsúlyos (ez hasonlóan az időjárás-jelentések „szórványosan várható eső, zápor” és „elszórtan várható eső, zápor” definícióihoz hasonlóan kissé megfoghatatlan, de maradjunk ennyiben). Így hát a gyümölcsök közül főleg a friss és zöld színű jut eszembe, de ugyanakkor van a citrusok mellett bőven licsi és mogyoró, hűvös-köves alapokon. Szerintem nagyon adja ez a bor, igazi frissítő a vénasszonyok nyarához (nálunk nincsenek indiánok, felejtsük már el ezt a kifejezést). Emlékeim szerint 1890 Ft, azzal viszont 4 csillag.

Címkék: 2010, 4 csillag, Badacsony, Balaton, olaszrizling, radovin, Szent György-hegy, török csaba

← Borok ezer alatt Még több bor ezer alatt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!