• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Túl drága borok, jót is tehet a globális felmelegedés, borkeresővel könnyebb

2008-02-15 ● borravalo.hu

Bordeaux-ban megint áll a bál, kiújulni látszanak a premier cru-k és grand cru-k árazási módszereivel kapcsolatos ellentétek; Új-Zéland győztesen kerülhet ki a globális felmelegedésből; elindult az első netes borkereső; boros internet-tévé indul az Egyesült Államokban, az ígéret szerint a teljesség igényével. Ha péntek: hírszüret.

Elég sok mindennek foglalkoztunk a héten, ezért az eheti hírszüret kicsit rövidebb lesz. Azért nem zero dosage, lesz benne kis cukor is a végére. Eheti hírszüretünkben kiszemezgettük a szerintük kiemelkedő híreket a nemzetközi borvilágból. Ha lehet tematikát húzni a hírszüretekre (nem tudom, lehet?) akkor ez picinyt az internet felé billen.

Támadják a bordeaux-i árazást

A világon egyedülálló módon a Bordeaux-i kiemelt pincészetek minden évben megrendezik az ún. primeur kóstolót, amelyen előre meg lehet venni olyan téteket, melyek két év múlva kerülnek palackozásra. Tőzsdei nyelven szólva ? és mi máson, ha árazásról van szó? – gyakorlatilag egy futures/határidős piacról van szó. A problémát jól példázza az elmúlt két év tapasztalata: rekordszinten, nagyker áron 400 és 500 euró között keltek el a legjobb pincék palackjai, ami a nagy keresletnek köszönhetően végül 1000 eurós polcárakat is eredményezett az olyan borok, mint a Petrus, az Ausone vagy a Cheval Blanc esetében. A kritikusok szerint az árak indokolatlanul elszálltak, a nagyborászatok azzal érvelnek, hogy az árakat a kereslet határozza meg. Abban azért mindenki egyetért, hogy még az említett tételek előállítása sem kerül többe 15 eurónál. A Petrus volt főborásza (64-től 2007-i g!!!) szerint ?túszul ejtettük a borokat, szabadon kell engedni őket?.

Tovább: Yahoo News via AFP

Új-Zéland nyerhet a globális felmelegedésen

Új-Zéland érdekes kettősséget élvez a klíma miatt: egyrészt egészen kiváló olyan borok kerülnek ki a szigetről, amelyeknek a klíma kedvez, pl. Sauvignon Blanc, Pinot Noir, másrészt mennyiségileg nem tud olyan sokat termelni, hogy erőteljesebb legyen a nemzetközi piacon. Az export világszinten vagy 1 százalékot tesz ki. Ez azonban változni látszik: jön ugyanis a nagy bormumusnak is tartott globális felmelegedés, és ahogyan angliában már lehet jó fehéreket készíteni, úgy lehet majd a kiwiknél sokkal több helyen termelni majd. Persze, marad a kérdés: vajon a nagyobb volumen mennyire kedvez majd a minőségnek?

Tovább: The Guadian

Borkeresővel kimondottan könnyebb

A borisszák a net térhódítása óta küzdenek azzal, hogy nem odaillő találatokat kell kiszűrniük, ha egy keresővel ? mondjuk a Google-el ? próbálnak rálelni valamire. Viccesnek tűnhet, mégis igaz. Gondoljunk bele: valaki meg akar keresni pár írást, oldalt, termelőt, akinek köze lehet mondjuk a Barberához. Mi jön ki? 982 ezer oldal, melyek közül rengeteg a borról szól, de rengeteg szól a nagy rajzfilmes Joseph Barberáról is. Hülye példa volt? Ki lehet próbálni más szőlőkkel, borokkal. Aztán átnyálazni az eredményeket több órán át. Ezt könnyíti most meg a volt Yahoo!-s netguru Doug Cook oldala, az Ablegrape.com. Kimondottan a borvilágra öszpontosít, az eredményeket szelektálja.

Tovább: The San Francisco Chronicle

Jön a Wine Nation TV!

Az USA-ban mintegy 162 milliárd dolláros a borpiac. Hát persze hogy elbír egy újabb médiumot. Jelen esteben a social networking korának megfelelő, netes tévét indítanak, élő csettel, minden jóval. A WineNationTV.com március elsején indul, az érdeklődés több faktornak köszönhetően igen nagy lesz: államonként átlagosan 50 borászat van ? Kaliforniában egyedül 2275. Aztán persze sztárokat is ígérnek dögivel, meg hát ugye borászokat, jó sokat.

Tovább: The Broadcast Newsroom

Korábban:

Turbánosok, kiwik, virtuális sommelier

Kínaiak Bordeaux-ban, Schwarzi borkampánya, itt a katbor

Hírszüret: megatranzakciók, rejtett gyöngyszemek, borfilmek

Címkék: Bordeaux, borhírek, cru, Hírek, Petrus, premier cru, TV, Uj-Zeland

← Befűthet a szerencsi erőműnek az UNESCO Környezetvédelem, palackhiány, a nőket fiatalítja a bor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!