• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Túl drága borok, jót is tehet a globális felmelegedés, borkeresővel könnyebb

2008-02-15 ● borravalo.hu

Bordeaux-ban megint áll a bál, kiújulni látszanak a premier cru-k és grand cru-k árazási módszereivel kapcsolatos ellentétek; Új-Zéland győztesen kerülhet ki a globális felmelegedésből; elindult az első netes borkereső; boros internet-tévé indul az Egyesült Államokban, az ígéret szerint a teljesség igényével. Ha péntek: hírszüret.

Elég sok mindennek foglalkoztunk a héten, ezért az eheti hírszüret kicsit rövidebb lesz. Azért nem zero dosage, lesz benne kis cukor is a végére. Eheti hírszüretünkben kiszemezgettük a szerintük kiemelkedő híreket a nemzetközi borvilágból. Ha lehet tematikát húzni a hírszüretekre (nem tudom, lehet?) akkor ez picinyt az internet felé billen.

Támadják a bordeaux-i árazást

A világon egyedülálló módon a Bordeaux-i kiemelt pincészetek minden évben megrendezik az ún. primeur kóstolót, amelyen előre meg lehet venni olyan téteket, melyek két év múlva kerülnek palackozásra. Tőzsdei nyelven szólva ? és mi máson, ha árazásról van szó? – gyakorlatilag egy futures/határidős piacról van szó. A problémát jól példázza az elmúlt két év tapasztalata: rekordszinten, nagyker áron 400 és 500 euró között keltek el a legjobb pincék palackjai, ami a nagy keresletnek köszönhetően végül 1000 eurós polcárakat is eredményezett az olyan borok, mint a Petrus, az Ausone vagy a Cheval Blanc esetében. A kritikusok szerint az árak indokolatlanul elszálltak, a nagyborászatok azzal érvelnek, hogy az árakat a kereslet határozza meg. Abban azért mindenki egyetért, hogy még az említett tételek előállítása sem kerül többe 15 eurónál. A Petrus volt főborásza (64-től 2007-i g!!!) szerint ?túszul ejtettük a borokat, szabadon kell engedni őket?.

Tovább: Yahoo News via AFP

Új-Zéland nyerhet a globális felmelegedésen

Új-Zéland érdekes kettősséget élvez a klíma miatt: egyrészt egészen kiváló olyan borok kerülnek ki a szigetről, amelyeknek a klíma kedvez, pl. Sauvignon Blanc, Pinot Noir, másrészt mennyiségileg nem tud olyan sokat termelni, hogy erőteljesebb legyen a nemzetközi piacon. Az export világszinten vagy 1 százalékot tesz ki. Ez azonban változni látszik: jön ugyanis a nagy bormumusnak is tartott globális felmelegedés, és ahogyan angliában már lehet jó fehéreket készíteni, úgy lehet majd a kiwiknél sokkal több helyen termelni majd. Persze, marad a kérdés: vajon a nagyobb volumen mennyire kedvez majd a minőségnek?

Tovább: The Guadian

Borkeresővel kimondottan könnyebb

A borisszák a net térhódítása óta küzdenek azzal, hogy nem odaillő találatokat kell kiszűrniük, ha egy keresővel ? mondjuk a Google-el ? próbálnak rálelni valamire. Viccesnek tűnhet, mégis igaz. Gondoljunk bele: valaki meg akar keresni pár írást, oldalt, termelőt, akinek köze lehet mondjuk a Barberához. Mi jön ki? 982 ezer oldal, melyek közül rengeteg a borról szól, de rengeteg szól a nagy rajzfilmes Joseph Barberáról is. Hülye példa volt? Ki lehet próbálni más szőlőkkel, borokkal. Aztán átnyálazni az eredményeket több órán át. Ezt könnyíti most meg a volt Yahoo!-s netguru Doug Cook oldala, az Ablegrape.com. Kimondottan a borvilágra öszpontosít, az eredményeket szelektálja.

Tovább: The San Francisco Chronicle

Jön a Wine Nation TV!

Az USA-ban mintegy 162 milliárd dolláros a borpiac. Hát persze hogy elbír egy újabb médiumot. Jelen esteben a social networking korának megfelelő, netes tévét indítanak, élő csettel, minden jóval. A WineNationTV.com március elsején indul, az érdeklődés több faktornak köszönhetően igen nagy lesz: államonként átlagosan 50 borászat van ? Kaliforniában egyedül 2275. Aztán persze sztárokat is ígérnek dögivel, meg hát ugye borászokat, jó sokat.

Tovább: The Broadcast Newsroom

Korábban:

Turbánosok, kiwik, virtuális sommelier

Kínaiak Bordeaux-ban, Schwarzi borkampánya, itt a katbor

Hírszüret: megatranzakciók, rejtett gyöngyszemek, borfilmek

Címkék: Bordeaux, borhírek, cru, Hírek, Petrus, premier cru, TV, Uj-Zeland

← Befűthet a szerencsi erőműnek az UNESCO Környezetvédelem, palackhiány, a nőket fiatalítja a bor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!