• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tűzkő-szüret Antinoriékkal

2009-09-23 ● borravalo.hu

Divatos műfaj a buliszüret, amikor barátainkkal és üzletfeleinkkel hejehujázunk egy jót szüret ürügyén a hegybe? és a pincébe?.

Jó beszélgetések, jó levegő, lakmározás, egyre derültebb kedély, borok és páleszek. Szóval divatos ez a dolog, közben egy-két jó ötlet és tárgyalás, mint a diplomáciában. Ott sem a hivatalos tárgyalásokon, hanem a lobbyban, a büfében és a fogadásokon dőlnek el a lényeges dolgok. Ezen a hétvégén a Tűzkő  szüretel Bátaapátiban, mely Bátaapáti jól eldugott, elképesztő szépségű falucska a geresdi dombok között. Rengeteg erdők, szelíd dombok, itt-ott tiszta tavak, még nincs felfedezve, szerencsére, hogy a Geresdi-dombság az ország egyik legszebb része. Jó kis német világ volt ez, a török után az Apponyiak szorgos német evangélikus parasztokkal telepítették be a kihalt falvakat, akiknek fatornácos, arányos parasztpolgári házait ma is látni a kiürülő falvakban.

A 160 termő hektáros Tűzkő Birtok (bő félmillió palack) az ezredforduló óta Antinori márki tulajdona. Antinori a borvilág egyik legfontosabb neve. Egyszerűen azért, mert az olasz és az európai bor forradalma, az a modernizáció, mely a ?60-70-es évek fordulójától megújítja az európai bort, lényegében neki köszönhető.

2009_09_antinori1

Piero Antinori márki, kinek családja hatszáz éve borászkodik Toszkánában, merész és kreatív eretnekként az elsők között nyitott nagyobb teret Toszkánában a bordói fajtáknak, modern és koncentrált borai, az ún szupertoszkánok világsikert arattak és iskolát teremtettek (noha, mivel nem itálikumokból készültek, nem fértek bele a borjogszabályok szűkös kereteibe, ezért eleinte csak asztali borként jelenhettek meg, utóbb IGT-ként, azaz tájborként, ami olyan, mintha egy aszúeszencia asztali vagy tájborként jelenne meg).

Az első olyan bor, melyben nem volt fehér szőlő, viszont 20 %-nyi francia világfajta tette mélyebbé, feketébbé és jobban érlelhetővé, illetve amely elsőként kapott barrikhordós érlelést a Chianti vidékén, a Tignanello volt, a másik a chianti classico-zóna centrumában fekvő tíz hektáros Solaia-birtokon 1978-ban kikevert Solaia. Ez a Tignanello inverze mintegy, amennyiben 80 % cabernet és 20 % sangiovese robbanó elegye.

2009_09_antinori2

A szupertoszkán borok és Antinori jelentősége tehát, hogy a modernizációt, a borászati forradalmat ezek a borok hozták Toszkánába, ők az előretolt éke annak a folyamatnak, ami a borminőséget, az olasz és az eurobort soha nem látott magasságokba emelte. A márki globális clusterjének a toszkán, umbriai, kaliforniai, chilei és máltai birtokok mellett tehát Bátaapáti is része.

A Tűzkő Birtok elsődleges funkciója, hogy üde savú, illatos, ropogós fehérekkel lássa el az Antinori-spektrumot (a birtok 60 %-a fehér). Ezt a szerepet a Tűzkő sikerrel teljesíti, Firenze jó pár éttermében a fehér húsú halak és madarak mellé a Tűzkő borait, mindenekelőtt Traminijét lehet iddogálni, melyből majd? 100 ezer palack megy ki évente. Ám a termőtáj és a pincészet erejét jelzi, hogy a Tűzkő-szortiment legmélyebb és legsikeresebb bora a nagy vörös küvé, a Tűzkő-domb, e tolnai szupertoszkán, mely rendre mindenféle díjakat kaszál és magának a márkinak is felettébb ízlik, ami elég jó referencia.

2009_09_antinori3

Tavaly óta új, fiatal, ambiciózus menedzsment irányítja a birtokot, mely az exportsikerek után a belső piacon is ismertebbé akarja tenni a Tűzkövet (Ez a név nem a löszös tolnai talajra, hanem a dombon lelt őskori kőszerszámokra utal). Az a benyomásunk, hogy érdemes lenne bevezetni az érlelhető fehér borok szegmensét és tágítani a vörös szegmenset, még sok mindent ki lehet bontani ebből a tájból. A traminiről nem értekezünk, mert nemigen lelni föl a honi piacon, magunk még több fajtajelleges illatot is elbírnánk, mint amennyit a kóstolt minta mutatott.

Sauvignon blanc 2008

Világos zöldessárga, inkább fehér szín, intenzív gyümölcsös-szőlős illat, fehér húsú barackos és cukorkás illatjegyek, kifejezetten édes érintésű, kerek bor. Ízben is ez a nem gejl fehér savanyúcukis villanás. Egyenes vonalú, egyszerű, nem komplex, lendületes bor, nagyon rendben van. 82 pt

Verdolino 2008

Világos zöldessárga szín, zárt illat. Telt, tartalmas, ugyanakkor jól csendülő, üdítő bor zöld velteliniből, beszélgetős, könnyű vacsihoz is jó. 81 pt

Renana 2008

Citromszín, zárt illat, kerek, nem vékony test. Kiegyensúlyozott szerkentyű, érdekes, színes, kis pikáns felhanggal. Igen üde, fanyar, kicsit túl fanyar savak, ropogós bubi, remek darab, tkp rajnai rizling. 83 pt

Chardonnay 2008

Modern, piacos, van benne lendület, szép, kiegyensúlyozott a barrik, az egész jó balanszú, illatban-ízben harmonikus. 84 pt

Talentum 2003

Már téglás színképvonalak, zárt, fűszeres illat. Ez is kiegyensúlyozott, jó ivású, telt, bársonyos. Nem nagyon színes egyéniség, de jó, kellemes a kis édes-savanyú lezárása a kortynak, a jó tűzkövi savak itt is fennforognak. Minden szinten kisimult, kellemes, nem nagy bor. 85 pt

Tűzkő  Domb 2006

Bordói küvé, 70 % cabfranc és merlot, nagy bor. Piros gyümölcsök, áfonyás, szilvás asszociációk, a szép fa virágillat és vanília képében jelenik meg. Szép sav-tannin reláció, mély, komplex, jó balanszú bor hosszú utóízzel, érett karakterrel, 13,5 %-os tűzzel. Jó QPR, 5 ezer ft alatt van!!! 88 pt

Címkék: Antinori, Bátaapáti, solaia, szupertoszkán, szüret, tűzkő

← Fürtszerűség Törpék, bortányok, toszkánok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!